USHQIMI INDUSTRIAL : NDOT AMBJENTIN, PO NDRYSHON TRUPAT TANE,NA BEN ME TE PREKSHEM NGA CONVID -19

Dy gjera jane te sigurta nga konsumi ushqimit industrial Së pari, sistemi ynë ushqimor industrial po shkatërron mjedisin tonë. Së dyti, furnizimi me ushqime të përpunuara dhe të ngopura kimikisht, po ndryshon trupat tanë nga brenda dhe jashtë. Ishte gjithashtu e qartë se si këto dy çështje janë të lidhura thellë: Atë që i bëjmë mjedisit tonë, ia bëjmë vetes.

Por tashme ne jemi dhe me te prekur nga pandemia COVID-19 dhe ky ushqim po rrit rreziqe per tu prekur me shpejt si faktore i renies se imunitetit por dhe i demit qe shkakton ne organizem.

Në të gjithë botën, bujqësia industriale ka shtyrë fermerët në shkallë të vogël më thellë në pyjet ku ekzistojnë këto lloje të patogjenëve. Dëmtimi i pyjeve gjithashtu ka dërguar ata që sjellin kafshë të egra në tregjet e qytetit më thellë në zona të thella pyjore, duke rezultuar në ekspozimin e njerëzve ndaj patogjenëve të rinj.

Për më tepër, kafshët e mbyllura në fermat e fabrikave janë inkubatorë të përsosur kur këto patogjenë derdhen – kushte johigjienike dhe të ngushta midis kafshëve me gjenetikë gati identike do të thotë që viruset përhapen me shpejtësi dhe shpesh bëhen më virulente.Mos harrojme ketu antibiotiket pa kriter qe kafshet marrin neper ferma duke na i kaluar dhe ne nepermjet konsumit.

Në fund të konsumit të furnizimit me ushqim, ushqimet tona shumë të përpunuara dhe të dobëta nga lëndët ushqyese po shkaktojnë një numër të paparë të njerëzve për të zhvilluar sëmundje kronike të lidhura me dietën. Gjashtë në 10 të rritur kanë një sëmundje kronike dhe katër në 10 kanë dy ose më shumë – në përgjithësi, më shumë se 30 përqind e të gjithë popullsisë ka një sëmundje kronike, dhe shumë nga ato sëmundje lidhen drejtpërdrejt me ushqimin tonë: diabeti, sëmundja kardiovaskulare, goditje në tru, sëmundje të veshkave dhe kancere të ndryshme.

Këto kushte themelore ndërlidhen me rritjen e sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë për ata që kontraktojnë virusin. Gjetjet paraprake tregojnë se mosfunksionimi metabolik po shkakton komplikime shkatërruese nga COVID-19 dhe, në mënyrë tronditëse, vetëm 12 -15 përqind e të gjithë popullsisë së rritur konsiderohet e shëndetshme metabolikisht. Mosfunksionimi metabolik ka një burim kryesor: furnizimin tonë ushqimor shumë të përpunuar, të ngarkuar me sheqer dhe me lëndë të dobëta ushqyese,por dhe me kimikate qe as emrin nuk ja dime.

Kjo pandemi ka potencialin të ndriçojë lidhjet midis mënyrës se si rritemi dhe prodhojmë ushqimin tonë, mjedisit dhe shëndetit tonë.

E megjithatë dietat tona të mbushura me sheqer janë vetëm një pjesë e problemit. Furnizimi ynë ushqimor i përpunuar dhe i paketuar ka mungesë të përbërësve të rëndësishëm ushqyes te vitaminave dhe mineraleve qe ndihmojnë në mbrojtjen e shëndetit tonë dhe në funksionimin optimal të sistemit imunitar . Për më tepër, këto ushqime janë të ndotura me kimikate mjedisore – nga aditivët tek pesticidet te paketimet e ushqimit.

Ka rreth 10,000 kimikate të përdorura në ushqimet tona, dhe rreth 1000 nuk janë shqyrtuar kurrë nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave. Ndërkohë, ato që kanë qenë Ndërkohë, ato që janë testuar nuk janë testuar në mënyrë adekuate, sipas studiuesve Tom Neltner dhe Maricel Maffini.

Ndërsa detajoj se , shkencëtarët dhe studiuesit kanë prova të forta që lidhin kimikate mjedisore si BPA, ftalate, pesticide dhe dioksina me diabetin, kancerin e gjirit, vezoreve dhe prostatës, si dhe funksionin e dëmtuar të tiroides dhe problemet neuro-zhvillimore.

Ka edhe prova në rritje që këto ekspozime kimike po shkaktojnë çrregullime të sistemit imunitar, duke rezultuar në një sërë kushtesh autoimune dhe duke i lënë njerëzit më të prekshëm ndaj sëmundjeve infektive.

Fermerët sot perdorin miliarda euro per qindra pesticide të ndryshme çdo vit në kulturat e rritura në mënyrë konvencionale, si misri, soja, gruri, tërshëra, perimet dhe farat për vajrat dhe kallami i sheqerit – me fjalë të tjera, përbërësit që përbëjnë shtyllën kurrizore të furnizimi industrial i ushqimit. Të njëjtat produkte ushqimore paketohen më pas në kontejnerë me mijëra substanca potencialisht të dëmshme qe te ruhen pa u demtuar deri ne fabrike.E me pas shkojne ne industrite ushqimore neper fabrika ku perseri vazhdohet hidhet aditive dhe kimikate per te ruajtur ushqimin.Gjate perpunimit i hiqen dhe ato vlera qe i kane mbetur ushqimit duke na i sjelle e servirur te bukur ne paketim ,te sistemuar ne rafte dhe te dizenjuar me nje kujdes te vecante.Ne te mashtruarit kenaqemi kur bejme zgjedhjet neper rafte duke menduar qe po konsumojme cilesi dhe vlera.KY ESHTE KRIM KUNDER NJEREZIMIT!

Megjithese shumica atoriteteve ne bote thone se ushqimi eshte i kontrolluar ,shumica e ushqimeve nuk monitorohen për mbetjet kimike mjedisore.Madje ne shume etiketa nuk pershkruhen aditivet dhe ngjyruesit kimikatesh duke e lene konsumatorin ne nje erresire informacioni.

Përveç kësaj, ka një bollëk hulumtimesh që tregojnë se edhe ekspozimi me doza të ulëta ndaj një nëngrupi të këtyre kimikateve, të njohur si përçarës endokrinë, shkaktojnë efekte alarmante shëndetësore, nga truri dhe çrregullimet e zhvillimit te diabeti dhe kanceret.

“Ekzistojnë prova që shfaqen se edhe ekspozimet relativisht të ulëta të dozave ndaj substancave si kimikatet endokrine që prishin ushqimet mund të dëmtojnë funksionin imunitar”, tha Andrea Gore, Profesor dhe Vacek Kryetar i Farmakologjisë në Universitetin e Teksasit në Austin. “Ato mund të ndikojnë në shprehjen e gjeneve në tru që janë të përfshirë në përgjigjet imune dhe inflamatore të trurit.”

Kjo pandemi po vë në fokus pikërisht atë që ka qenë prej kohësh e gabuar kudo ne bote : Kompanite e ushqimit kane shkatërruar mjedisin dhe shëndetin tonë për gati një shekull. Tani ne po shohim kostot në kohë reale. “Ata na kanë ushqyer me karburant toksik dhe virusi i sotem po i gjen trupat tane te keputur ,te lodhur..te mashtruar!

Modeli ynë aktual për prodhimin e ushqimit nuk është më i realizueshëm nëse dëshirojmë të vazhdojmë të jetojmë në këtë planet. Sistemi i ushqimit është përgjegjës për afërsisht një të tretën e të gjitha emetimeve të karburanteve fosile. Fermat në shkallë të gjerë mono-kulture, operacionet e përqendruara të ushqimit të kafshëve, plehrat, pesticidet, makineritë me gaz, pajisjet e magazinimit, impiantet e prodhimit dhe metodat e transportit varen nga të gjitha dhe bëhen të mundshme nga lëndët djegëse fosile. Djegia e karburantit rezulton në grimca të imëta të rrezikshme, e cila vret 7 milion njerëz para kohe çdo vit në të gjithë botën. Dhe një analizë e re e Harvardit tregon se ekspozimi ndaj grimcave të imëta lidhet me vdekjet nga COVID-19.

Bujqësia industriale është gjithashtu drejtpërdrejt përgjegjëse për shkatërrimin e lumenjve, përrenjve dhe peshkimit; zonat e vdekura oqeanike ; humbja e pellgjeve vendase dhe kullotave, thelbësore për zogjtë; dhe zhdukja e afërt e pjalmuesve thelbësorë ngordhja me teprice e bleteve, thelbësorë për prodhimin e ushqimit.

Modeli ynë i ushqimit nje deshtim i plote. Tokat tona për shkak të përdorimit të pahijshëm dhe aplikimit të pesticideve, herbicideve, fungicideve dhe antibiotikëve arkivoli yne. Pa tokë të shëndetshme, nuk ka ushqim te shendetshem.

Njerëzit po kuptojnë shpejt se sa të rëndësishëm janë fermat dhe fermerët lokalë në shkallë të vogël me disa rafte të dyqaneve ushqimore që duken të rrallë dhe punëtorë bujqësish në ferma të mëdha të prekshme nga sëmundja (ata gjithashtu janë në rrezik më të madh për komplikime për shkak të ekspozimit të pesticideve). Pa punëtorë të shëndetshëm të fermave, prodhimi mund të lihej të kalbet në fusha. Zinxhirët e furnizimit po stresohen gjithashtu pasi më pak kamionë dhe aeroplanë janë në gjendje të lëvizin prodhimin dhe mallrat e tjerë.

Një furnizim i ushqimit i decentralizuar dhe i bazuar në rajone është shumë më i qëndrueshëm se ai që mbështetet në transportimin e ushqimeve në distanca të mëdha. Ne kemi nevojë për të mbështetur fermerët në shkallë më të vogël që i kushtojnë vëmendje shëndetit të tokës dhe biodiversitetit të nevojshëm për ekosistemet e shëndetshme – kjo është ajo që do të ndihmojë në parandalimin e këtyre llojeve të pandemive në të ardhmen. Ne kemi nevojë për më shumë ferma që respektojnë ekuilibrin e natyrshëm në metodat tradicionale të bujqësisë: kujdesi për tokën dhe ujin, një ekuilibër që përfshin një përzierje të kafshëve dhe të lashtave, hapësirë ​​për lulëzimin e pjalmuesve dhe jetës tjetër të egër të rëndësishme, dhe metoda natyrore dhe të qëndrueshme të kontrollit të dëmtuesve .

Ne do të duhet të marrim rrënjën e këtij problemi, përndryshe, krizat si COVID-19 (ose më keq) do të vazhdojnë – dhe në rast se nuk e keni vërejtur, askush nuk po vjen për të na shpëtuar. “Stop dhunës ishte mesazhi që përqafuam shume kohe më parë, por ushqimi është vrasësi i fundit i heshtur i maskuar si biznes i madh me sllogane te bukura,paketime te shndriteshme,skadenca te largeta dhe plot kimikate vdekjeprurese”

Ushqimi po na vret ngadale,ushqimi po e ben virusin te lehte ne punen e tij per te na marre jeten..dhe ne endemi ne debate boshe,endemi neper farmaci dhe doktore gjithe kohes,endemi duke pire kafen ne lokale e duke biseduar per ngjyren e flokeve,kepucet,makinat,celularet..e per ushqimin gjene me te rendesishme qe prodhon shendet ose semundje jo vetem qe nuk veprojme,por as mendojme dhe as flasim.

KY ESHTE TURP KOLEKTIV!

Author: jokaaltin@gmail.com

Une jam si JU, nje njeri i cili punet qe bej i nis dhe i coj pergjithesisht deri ne fund.Jam i pasionuar drejt udhetimit,leximit,meditimit,gatimit.Kam punuar e drejtuar shume subjekte nga firma dhe hotele apo resorte ne Shqiperi.Kam bere rolin e konsulentit,arreduesit dhe drejtuesit.Kam marre diploma e certifikata per nutrition dhe mjekesi holistike,per menaxhim,per gatim si shef kuzhine.Jam pak i nderlikuar i sjellshem dhe besoj si shume njerz me kulture dhe me dije modeste.I hapur dhe i gatshme te ndihmoj kedo qe ka probleme me shendetin,me kequshqyerjen dhe te jem trainer i shendetit i atyre qe e kerkojne kete gje.Mirepres cdo keshille,kritike dhe ide pasi jam i bindur qe vetem ato te cojne perpara....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: