HISTORIA NA KA TREGUAR PSE NJE VAKSINE NUK DUHET NXITUAR

Vaksina për virusin Covid-19 është ndoshta eliksiri më i pritur në historine e ketyre koherave te turbullta, kjo do të thotë që shumë presion po bëhet qe kjo vaksine te perfundoje dhe te jete ne treg. Kur keni aq shumë presion si një mjek si shkencar studimi si eksperimentues apo ndonjë anëtar brenda institucionit mjekësor, ju mund të nxitoni gjërat në mënyrë që të shpëtoni sa më shumë jetë të jetë e mundur nga presioni. Por fatkeqësisht, historia na tregon se nxitimi I shtyre nga presioni per prodhimin e ilaceve dhe vaksinave  mund të çojë në një numër më të lartë vdekjesh dhe implikime më të këqija ne shendetin e popullates që mund të ndryshojnë virusin ekzistues, duke e bërë atë edhe më të vështirë për tu luftuar.

Ky nxitim shkaktohet gjithashtu nga popullsia e botës që po zgjedh të mos respektojë kufizimet e vendosura nga qeverite e ndryshme si dhe nga OBSH. Kjo po i bën qeveritë të bëjnë presion edhe më të madh ndaj OBSH-së kur duhet të ushtrohet presion mbi qytetarët që nuk e kuptojnë pse nuk duhet nxituar një vaksinë!Ky presion po vjen edhe  nga aksioneret dhe pronaret e kompanive te prodhimit te vaksinave ndaj personelit te tyre se kush krijon vaksinen para te tjereve ka bonuse miliarda dollaresh perfitime.

Po e shkruaj këtë artikull, me shpresën se njerëzit do të bëhen më të përulur dhe do të kuptojnë që një vaksinë e tillë, përveç që është shumë e vështirë për t’u prodhuar, mund të ketë efekte anësore të mëdha nëse nuk bëhet siç duhet, prandaj e bën pandeminë edhe më të keqe dhe te zgjas më shumë. Prandaj, unë do t’ju tregoj disa incidente kur vaksinat u nxituan, duke rezultuar në pasoja të tmerrshme.

Vaksina kundër poliomelitit (1955)

Poliomieliti, i njohur zakonisht është një sëmundje e tmerrshme që prek sistemin nervor i cili dobëson muskujt duke rezultuar në një paralizë të dobët që mund të ndodhë brenda disa orësh. Poliomieliti është më i zakonshëm tek fëmijët e vegjël sesa tek të rriturit për shkak të sistemit të tyre të pandikuar të imunitetit.

Një person që e bëri shumë të njohur këtë sëmundje ishte Presidenti Amerikan Franklin D. Roosevelt i cili u sëmur nga poliomieliti në 1921 kur ishte vetëm tridhjetë e nëntë vjeç. Gjithçka filloi me një ethe që çoi në mosfunksionim të zorrëve dhe fshikëzës, dhe mpirje deri në pikën ku disa ditë ai përfundoi duke u paralizuar nga beli poshtë.

Në 1951, Fondacioni Kombëtar për Paralizën Foshnjore po alarmohej nga numri i shtuar i rasteve të poliomelitit, veçanërisht për shkak të shumicës së rasteve që ishin fëmijë nën moshën dhjetë vjeç. Ata e dinin se ky ishte vetëm fillimi, prandaj për ta ndaluar sa më shpejt që të ishte e mundur, ata ofruan një grant për Jonas Salk nga shkolla mjekësore e Universitetit të Pittsburgh në mënyrë që të gjenin një vaksinë kundër poliomelitit.

Deri në vitin 1953, Salk mori disa rezultate premtuese duke përdorur formaldehidin, i cili vrau virusin, por gjithsesi siguroi antitrupat e nevojshëm për të luftuar sëmundjen. Në mënyrë që të tregonte se ishte i sigurt në punën e tij, subjekti i parë ishte vetë ai, i ndjekur nga gruaja dhe fëmijët e tij. Vaksina duket se nuk kishte ndonjë efekt anësor mbi to, prandaj Fondacioni Kombëtar për Paralizën Infantile vazhdoi me një test masiv për të parë nëse kjo vaksinë funksionoi vërtet.

Plani ishte të jepnin 420,000 fëmijë vaksinën aktuale, të ndjekur nga 200,000 fëmijë të ofruar një vaksinë false, për të testuar efektin placebo, dhe 1,200,000 fëmijëve nuk iu dha asgjë. Një gjashtë vjeçar me emrin Randy Kerr ishte personi i parë që mori vaksinën kundër poliomelitit. Rezultatet treguan se fëmijët që nuk ishin administruar me vaksinë kishin tre herë më shumë gjasa të paralizoheshin sesa ata që morën vaksinën e Salk.

Prandaj, në 12 Prill 1955, qeveria e Shteteve të Bashkuara njoftoi zyrtarisht se ata kishin krijuar vaksinën e parë kundër poliomelitit. Laboratorët në të gjithë Amerikën ishin në proces të prodhimit në masë të kësaj vaksine të saktë. Sidoqoftë, në nxitimin për të prodhuar në masë një vëllim të lartë të vaksinave në të njëjtën kohë, laboratorët e Cutter prodhuan të gjitha vaksinat e tyre kundër poliomelitit me një virus aktiv. Kjo provokoi një epidemi të madhe përreth Shteteve të Bashkuara me 200,000 raste të raportuara në muajin e parë të administrimit.

Qeveria e Shteteve të Bashkuara u detyrua të ndalojë prodhimin e vaksinës derisa të përsoset dhe të testohet edhe disa herë. Për shkak të kësaj, mijëra fëmijë u paralizuan pasi nuk u administruan me vaksinën e duhur mjaft shpejt.

Vaksina kundër shpërthimit të gripit të derrit (1976)

Në 1976, biologët po parashikonin që do të ndodhte një pandemi e re në 1976, biologët po parashikonin që do të ndodhte një pandemi e re dhe se do të shkaktohej nga një lloj specifik gripi, i quajtur gripi i derrit (nëntipi i virusit të influencës A H1N1). Shumë historianë e quajnë këtë ngjarje “pandemia e gripit e cila nuk ka ekzistuar kurrë” sepse programi i imunizimit përfundoi duke prekur më shumë njerëz që kishin qenë krejtësisht të shëndetshëm.

Onkologu Michael Kinch nga Shcool Medical i Universitetit të Uashingtonit i tha Presidentit Ford se kishte grip të ri në qytet, i quajtur gripi i Derrit, i cili ai parashikoi se do të ishte më i keq se gripi spanjoll nga 1918, gripi aktual H1N1 i cili rezultoi në vdekjen e pesëdhjetë milion njerëz në të gjithë botën.

Ford, pra, mendoi se ai duhet të vepronte shpejt, në mënyrë që të parandalonte një pandemi tjetër, kështu që ai i tha Kinch që të dilte me një vaksinë sa më shpejt të ishte e mundur. Në mendjen e Kinch, kjo do të thoshte që vaksina nuk do të kishte nevojë për aq shumë testime, pasi ata tashmë dinin se si të luftonin gripin H1N1. Në shtatë muajt e ardhshëm, Kinch doli me një vaksinë që ai e konsideroi të ketë rezultate premtuese.

Programi i imunizimit filloi me vaksinimin e dyzet milion qytetarëve të parë amerikanë. Një muaj në program dhe shumë nga njerëzit që ishin administruar me vaksinën tani u diagnostikuan gjithashtu me sindromën Guillain-Barre, e cila është një gjendje shumë e rrallë që prek sistemin nervor. Kjo çoi në shumë njerëz që kishin dobësi serioze të muskujve, si dhe vështirësi në frymëmarrje dhe dhimbje të forta muskulore. Rastet më të këqija, tek njerëzit me sistem imunitar më të dobët, rezultuan në paralizë.

Për shkak të këtyre efekteve sekondare të papritura dhe të rënda, qeveria ndaloi programin e imunizimit, pasi mijëra njerëz ishin diagnostikuar tashmë me sindromën Guillain-Barre.

Vaksina kundër rotavirusit (1998)

Në vitin 1998, FDA (Administrata e Ushqimit dhe Barnave) kishte aprovuar vaksinën kundër rotavirusit. Rotavirusi është virus stomaku shumë infektive që prek zorrët e holla, duke shkaktuar dhimbje stomaku, të vjella dhe diarre që mund të çojë në dehidrim ekstrem. Kjo është veçanërisht e zakonshme tek të porsalindurit ose foshnjat shumë të vogla që kanë një sistem imunitar të pazhvilluar, si dhe një stomak të pazhvilluar për shkak të dietës së tyre të kufizuar në atë moshë.

Kjo çon në shumë të porsalindur që zhvillojnë komplikime shëndetësore, prandaj FDA u dëshpërua për një zgjidhje të shpejtë, ose me fjalë të tjera një vaksinë të shpejtë. Si pasojë, në vetëm disa muaj, vaksina kundër rotavirusit u krijua me emrin Rotashield. Pasi u administrua në mijëra foshnje, u vu re se disa prej tyre zhvilluan invagjinim (një infeksion i rrallë që bllokon zorrët kur një person anon përpara, duke palosur stomakun).

Mjekët nuk e kuptuan se cili ishte shkaku për këtë zhvillim, dhe në fillim, ata nuk fajësuan vaksinën. Kjo ishte derisa u krijua një model me shumicën e foshnjave që zhvilluan invagjinacion për t’u administruar vaksinën Rotashield. Me të dëgjuar këtë lajm, CDC (Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve) ndaloi administrimin, si dhe prodhimin e vaksinës Rotashield. Dy vjet më vonë, doli një vaksinë e re, e cila ishte testuar shpesh për gati një vit përpara se të administrohej në popullatë.

ne të gjitha këto raste, ne mund të shohim se procesi i shpikjes së një vaksine ishte nxituar, në shumë raste duke kapërcyer fazën e testimit të vaksinës ose duke mos lejuar kohë të mjaftueshme për periudhën e testimit. Efektet sekondare, madje dhe ndërlikimet, mund të shfaqen dy muaj pasi është administruar vaksina, duke krijuar kështu më shumë probleme në vend që t’i zgjidhni ato. Këto nuk janë të gjitha rastet e vaksinave që u nxituan, por ato janë disa shembuj kryesorë nga bota perëndimore të cilat shpresoj t’u tregojnë njerëzve se përparimet mjekësore ose teknologjike nuk janë një justifikim për të nxituar prodhimin e një vaksine.

Le të mësojmë nga historia në mënyrë që të parandalojmë vdekjet e pakuptimta të shkaktuara nga të menduarit tonë drastik.

Ne gjithashtu duhet të mësojmë një mësim të rëndësishëm rreth ngjarjeve të tilla madhore. Pavarësisht se sa përpiqemi, pandemitë do të jenë gjithmonë mbizotëruese në shoqërinë tonë, prandaj vaksinat ka shumë të ngjarë të kërkohen ende, që do të thotë se mënyra më e mirë që mund të përgatisim është duke i parashikuar ato me njohuritë dhe përvojën që kemi marrë nga ato të mëparshmet dhe përqendrohuni në gjetjen e zgjidhjes më efikase, jo më të shpejtë e cila mund te kthehet ne fatalitet per popullaten.

Author: jokaaltin@gmail.com

Une jam si JU, nje njeri i cili punet qe bej i nis dhe i coj pergjithesisht deri ne fund.Jam i pasionuar drejt udhetimit,leximit,meditimit,gatimit.Kam punuar e drejtuar shume subjekte nga firma dhe hotele apo resorte ne Shqiperi.Kam bere rolin e konsulentit,arreduesit dhe drejtuesit.Kam marre diploma e certifikata per nutrition dhe mjekesi holistike,per menaxhim,per gatim si shef kuzhine.Jam pak i nderlikuar i sjellshem dhe besoj si shume njerz me kulture dhe me dije modeste.I hapur dhe i gatshme te ndihmoj kedo qe ka probleme me shendetin,me kequshqyerjen dhe te jem trainer i shendetit i atyre qe e kerkojne kete gje.Mirepres cdo keshille,kritike dhe ide pasi jam i bindur qe vetem ato te cojne perpara....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: