BANANIA: NJE FRUT QE NUK PO PIQET ME NE PEME,POR NE FABRIKA!

Bananet mbajnë një nga nivelet më të larta të “depërtimit të familjeve” për të gjitha ushqimet. Por ato kanë siguruar vendin e parë për sa i përket shitjeve të vëllimit të prodhimeve te frutave.

Ekziston një tabelë me ngjyra banane e pranuar ndërkombëtarisht, me 7 faza, që shitësit dhe shitësit me pakicë e përdorin për të rënë dakord mbi disa standarde të industrisë së bananes. Në përgjithësi, shumica e departamenteve të prodhimeve synojnë të ofrojnë banane të fazës 5: trup i verdhë dhe me nuance paksa te gjelberta

 Kur pjekja është plotësisht e këndshme për sytë, vlera e bananes rritet dhe per syrin tone eshte me e pranueshme.

Por siç e di kushdo që ka blerë ndonjëherë banane ,Ndryshimi midis fazës 5 dhe fazës 7 është vetëm disa ditë.

Po te zhytemi mjaft thellë në vrimat e teknologjisë bujqësore do të gjeni shumë kompani të teknologjisë bujqësore të produkteve të freskëta që ofrojnë zgjidhje per pjekjen e bananes.

Ju mund të mendoni se zgjidhjet teknologjike si këto janë ato që ushqejnë pjesën e fazës 5 të bananes. Por “pjekja tradicionale” nga këndvështrimi i kompanisë nuk do të thotë ajo që mendoni.

Nëse nuk jetoni në Hawaii ose në skajin jugor të Florida-s, ju ndoshta nuk po hani asnjë banane që eshte pjekur në një pemë. Shumica e bananeve të shitura dhe të konsumuara  vijnë nga Amerika e Jugut. Për të mbijetuar gjatë udhëtimit të gjatë, fruti zgjidhet i gjelbër, i fortë dhe i papjekur, me procesin e pjekjes të bllokuar gjatë ftohjes së zgjatur.

Me “banane të pjekura tradicionalisht”, nënkuptohet qindra dhoma të pjekjes së bananes që vendosin zinxhirin e furnizimit .

Pasi bananet të rriten, të korren dhe të transportohen, ato transportohen në dhoma të specializuara pranë destinacionit të tyre me pakicë për një fazë përfundimtare. Ata duhet të bambulen për të filluar edhe një herë procesin e pjekjes.

Objektet e pjekjes mund të jenë në depo të specializuara ose në qendrën e shpërndarjes së një kompanie ushqimore. Këto dhoma të pjekjes kontrollohen nga temperatura dhe bëhen nën presion për të mashtruar një banane duke menduar se është përsëri në shtëpi në diell.

Procesi pesë-ditor monitorohet nga afër. Dhomat e pjekjes pompohen me etilen, një hormon që nxit pjekjen (dhe është super i ndezshëm!). Ky gaz etileni i përshkruar pompohet nëpër dhomën e mbyllur dhe qarkullon për një kohë të caktuar. Gazi më pas nxirret nga dhoma dhe fruti mbahet në temperature  15-16 grade.

(Këto pajisje për pjekje janë të famshme për banane, por ato tani janë pjesë e zinxhirit të furnizimit për shumë artikuj të zakonshëm të prodhimit si domate, avokado, mango, fruta agrumesh [degreening], dhe madje edhe dardha.)

Ky frut fillon të piqet gjatë ditëve të ardhshme, me një specialist të bananeve (!) Duke parë nga afër procesin. Blerësit me pakicë do të kërkojnë nivele të ndryshme të tabelës së pjekurisë, në varësi të asaj që preferon tregu i tyre. Deri në ditën e 5-të, fruti dërgohet zakonisht te shitësit me pakicë dhe fruti vazhdon të piqet gjatë rrugës.

Banania është një frut delikat dhe nuk është vendas në rajonin tuaj. Shkon nga e dëshirueshme në tërësisht e padëshirueshme brenda disa ditësh. Eshtë një industri e tërë e dedikuar për transportimin e këtij fruti delikat që nuk rritet askund afër shtëpisë tuaj në dyqanin tuaj ushqimor dhe pavarësisht nëse e kuptoni apo jo, ju mund të shënoni suksesin e kësaj industrie nga ngjyra e lëvozhgës së bananes.

Ndërsa zgjasim zinxhirët e furnizimit në terma milje dhe shtete, punohet për t’i shkurtuar ato artificialisht përmes ftohjes, monitorimit të kujdesshëm të kontrollit të temperaturës dhe përdorimit të hormoneve bimore. Zinxhiri i furnizimit me banane eshte kthyer ne nje super bisnes,duke bere qe konsumatori mos haje me bananen e pjekur nga pema ,por nga dhomat me hormone.

Zinxhiri i furnizimit me spërkatje të gjatë, të kontrolluar nga temperatura, të rremë-bimë-hormon, është një makineri  e vajosur mire duke na bere te besojme se po hame bananen e pjekur nga pema,por ose harrojme ose nuk e dime se ajo piqet ne dhoma te posacme me etilien,nje hormone qe nxit pjekjen e saj.

ALTIN JOKA

Author: jokaaltin@gmail.com

Une jam si JU, nje njeri i cili punet qe bej i nis dhe i coj pergjithesisht deri ne fund.Jam i pasionuar drejt udhetimit,leximit,meditimit,gatimit.Kam punuar e drejtuar shume subjekte nga firma dhe hotele apo resorte ne Shqiperi.Kam bere rolin e konsulentit,arreduesit dhe drejtuesit.Kam marre diploma e certifikata per nutrition dhe mjekesi holistike,per menaxhim,per gatim si shef kuzhine.Jam pak i nderlikuar i sjellshem dhe besoj si shume njerz me kulture dhe me dije modeste.I hapur dhe i gatshme te ndihmoj kedo qe ka probleme me shendetin,me kequshqyerjen dhe te jem trainer i shendetit i atyre qe e kerkojne kete gje.Mirepres cdo keshille,kritike dhe ide pasi jam i bindur qe vetem ato te cojne perpara....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: