QELIZAT KANCEROGJENE PERDORIN “lETARGJI” PER TE SHMANGUR KIMIO TERAPINE

Qelizat kancerogjene mund të përdorin “letargji” për të shmangur kimioterapinë

Hulumtimi i plotë u botua në Journal of Cell

Kjo u jep atyre aftësinë të bëhen këmbëngulës tolerantë ndaj ilaçeve (DTP) – duke shmangur trajtime të ashpra të ilaçeve si kimioterapia

Kush do ta kishte menduar që qelizat kancerogjene mund të përsërisnin sjelljen e kafshëve, si letargjia në arinj? Ejani ta mendoni, ky zbulim mund të shpjegojë përsëritjen e kësaj sëmundjeje vdekjeprurëse tek të mbijetuarit për herë të parë. Dhe pasi e kam provuar këtë dorën e parë në më shumë se një rast, mund t’ju them se kjo është arsyeja pse njerëzit që shërohen nga kanceri përmes përdorimit të terapive tradicionale të ilaçeve konsiderohen ‘bombë me sahat’ – dhe ndoshta për të njëjtën arsye mjekët janë të rezervuar të përdorin fjala “e kuruar”.

Edhe pse është njohuri e zakonshme tani që të bakteret,viruset kanë zhvilluar rezistencë ndaj ilaçeve gjatë viteve, e njëjta gjë nuk konsiderohej për një sëmundje vrasëse si kanceri. Një studim i ri nga Rrjeti Shëndetësor i Universitetit Kanadez (UHN, pesë institucione kërkimore për kancerin) po bën një rast bindës, duke thënë se të gjitha qelizat kancerogjene mund të kenë aftësinë për të hyrë në gjendjet e qetësisë si një mekanizëm mbijetese për të shmangur shkatërrimin nga kimioterapia invazive.

Ky hulumtim mund të shkojë shumë larg për të gjetur në mënyrë efektive një zgjidhje afatgjatë për të mbijetuarit e kancerit. Edhe pse është inkurajuese të shohësh trajtime të tjera si një vaksinë që hetohet për trajtimin e kancerit, është po aq e rëndësishme të ndalosh që kjo sëmundje të kthehet për të ndjekur të mbijetuarit. Procesi që po hetohet në këtë hulumtim tregon për një proces të përdorur nga dimërimi i kafshëve.

“Asnjëherë nuk e dinim që qelizat kancerogjene ishin si arinjtë që flenë. Ky studim gjithashtu na tregon se si t’i drejtojmë këta arinj që flenë në mënyrë që ata të mos qëndrojnë në letargji dhe të zgjohen për t’u kthyer më vonë, papritur “.

DR Aaron Schimmerm, Studiues Kryesor

Për ata prej jush, të cilët nuk janë të njohur me kimioterapinë, është trajtimi më i zakonshëm dhe i ashpër i ilaçeve për pacientët me kancer – me efekte anësore të mëdha. Përkundër gjithë kësaj teknologjie të re dhe kërkimit që po kryhet, ne jemi akoma të mbërthyer me këtë teknikë invazive, e cila nga rruga, ka për qëllim vetëm për pacientë të shëndetshëm. Për shkak se pacientët e dobët nuk mund të marrin barrën e saj.

Studiuesit tani shpresojnë që me këtë njohuri të re, ato jo vetëm që mund të synojnë qelizat kancerogjene para se të fitojnë mutacionet gjenetike që nxisin rezistencën ndaj ilaçeve, por gjithashtu na pajisin me mënyrën e shënjestrimit të qelizave kanceroze të fjetura. Kjo mund të jetë pjesa e munguar e enigmës për onkologët, të cilët janë përpjekur për vite me radhë të deshifrojnë mekanizmin prapa përsëritjes së kancerit.

Për qëllimin e studimit, studiuesit analizuan efektin në qelizat e kancerit kolorektal të njeriut . Në provat e kryera, ekipi zbuloi se kimioterapia dukej se i indukton qelizat në një gjendje të ngadaltë-ndarëse – diçka që i ngjan embrioneve të miut kur kalojnë në një gjendje të ngjashme me letargjinë të quajtur diapauzë embrionale. Në parim ndërpret zhvillimin e embrionit në kushte të pafavorshme mjedisore, derisa të bëhen përsëri të favorshme për mbijetesë.

Një mori kafshësh kanë aftësinë t’i nënshtrohen diapauzës embrionale përmes një procesi kryesor qelizor të quajtur autofagia. Dhe ky studim sugjeron që qelizat kancerogjene përdorin të njëjtin mekanizëm për të shmangur trajtimin e ashpër të kimioterapisë. Lajmi i mirë, megjithatë, është se nëse autofagia frenohej, ajo do të mundësonte kimioterapinë për të vrarë qelizat kancerogjene para se ato të hyjnë në gjendje qetësie.

Ekipi i quajti këto qeliza kanceroze në gjumë “këmbëngulës tolerantë ndaj ilaçeve” (DTP) dhe modeli i hulumtuar sugjeron që të gjitha qelizat kancerogjene kanë aftësinë të bëhen DTP. Studiuesit besojnë se ky zbulim hap rrugën për trajtime efektive për kancerin, i cili gjithashtu ndihmon për të shmangur çdo përsëritje.

Hulumtimi i plotë u botua në Journal of Cell.

Author: jokaaltin@gmail.com

Une jam si JU, nje njeri i cili punet qe bej i nis dhe i coj pergjithesisht deri ne fund.Jam i pasionuar drejt udhetimit,leximit,meditimit,gatimit.Kam punuar e drejtuar shume subjekte nga firma dhe hotele apo resorte ne Shqiperi.Kam bere rolin e konsulentit,arreduesit dhe drejtuesit.Kam marre diploma e certifikata per nutrition dhe mjekesi holistike,per menaxhim,per gatim si shef kuzhine.Jam pak i nderlikuar i sjellshem dhe besoj si shume njerz me kulture dhe me dije modeste.I hapur dhe i gatshme te ndihmoj kedo qe ka probleme me shendetin,me kequshqyerjen dhe te jem trainer i shendetit i atyre qe e kerkojne kete gje.Mirepres cdo keshille,kritike dhe ide pasi jam i bindur qe vetem ato te cojne perpara....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: