A JANE TE SIGURTA MIKROVALET??

ALTIN JOKA

Si funksionojnë mikrovalët? A janë të sigurt mikrovalët? Këshilla për sigurinë

Shumica prej nesh ka furra me mikrovalë në shtëpitë tona dhe i përdorim ato nga disa herë në dite deri ne disa here ne javë. Ato janë të përshtatshëm dhe na lejojnë të ngrohim ushqimin brenda pak minutash. Por shumë njerëz pyesin veten: A janë të sigurt mikrovalët?

Ashtu si fryerja e ajrit e njohur kohët e fundit, furra me mikrovalë vlerësohet nga shumë për shkak të lehtësisë së përdorimit dhe shpejtesise. Megjithatë, që njerëzit janë skeptikë në lidhje me sigurinë e tij, duke marrë parasysh që furra përdor rrezatim elektromagnetik për të ngrohur ushqimet kjo eshte normale.

Atëherë, a duhet t’i shmangni ato plotësisht? Lexoni për të gjetur se çfarë tregojnë studimet në lidhje me mikrovalët.

Si funksionojnë mikrovalët?

Mikrovalët janë valë radio me frekuencë të lartë që janë pjesë e spektrit elektromagnetik. Valët thithen nga materialet që përmbajnë ujë, si ushqimi juaj, dhe energjia shndërrohet në nxehtësi.

Ju nuk mund ta shihni, por kur ushqini eshte në mikrovalë, valët bëjnë që molekulat të dridhen dhe kjo energji krijon nxehtësi.

Përtej përdorimit në shtëpi për gatimin dhe ngrohjen e ushqimeve, mikrovalët përdoren gjithashtu për transmetimin TV, telekomunikacionin (përfshirë telefonat celularë) dhe si radar për mjetet e lundrimit. Edhe pse një mikrovalë përdor rrezatim elektromagnetik, është një rrezatim jo-jonizues, ndryshe nga rrezet X.

A janë të sigurt mikrovalët?

Një shqetësim i zakonshëm është nëse ka apo jo efekte të dëmshme të mikrovalëve. A mund rrezatimi elektromagnetik i prodhuar nga një furrë me mikrovalë të shkaktojë dëme në trupin ose ushqimin tuaj?

A ka rreziqe shëndetësore në mikrovalë?

Organizata Botërore e Shëndetësisë përshkruan mikrovalët si “të sigurta dhe të përshtatshme për ngrohjen dhe gatimin e një larmie ushqimesh” kur përdoren sipas udhëzimeve të prodhuesve.

Mikrovalët vlerësohen të sigurta sepse valët e radios gjenden brenda furrës. Që një mikrovalë të funksionojë, dera duhet të mbyllet, gjë që kufizon ndjeshëm ekspozimin e valës. Sidoqoftë, një mikrovalë e dëmtuar, keqfunksionuese ose e ndotur mund të lejojë që valët të rrjedhin.Po ashtu furrat me mikrovale te prodhuar jashte standartit jane vertet te rrezikshme per shendetin,ndaj zgjedhja e nje firme te sigurte eshte me e mira si opsion.

Çfarë ndodh kur jeni i ekspozuar ndaj energjisë me mikrovalë? Mendoni se çfarë ndodh me një tas me ushqim. Në mënyrë të ngjashme, energjia e mikrovalës mund të absorbohet nga trupi dhe të prodhojë nxehtësi në indet e ekspozuara, sipas OBSH. Kjo mund të çojë në dëmtim të nxehtësisë, veçanërisht nëse energjia e mikrovalës absorbohet nga zona që janë më të prekshme ndaj temperaturave më të larta, siç janë sytë.

Një studim i botuar në Research Medical Medical tregon se “rrezatimi elektromagnetik mund të absorbohet nga organizmat, në të cilin shkakton një sërë ndryshimesh fiziologjike dhe funksionale”.

Studimet tregojnë se rrezatimi me mikrovalë mund të shkaktojë reagime anësore në sistemin nervor qendror, të tilla si dëmtime të të mësuarit, kujtesë të dobët dhe çrregullime të gjumit. Sidoqoftë, këto efekte anësore të mikrovalëve ndodhin pasi të jenë ekspozuar ndaj një frekuence shumë më të lartë se sa ajo që ndodh në një furrë me mikrovalë në shtëpi.

Për shembull, ekspozimi industrial në mikrovalë në një stacion transmetues televiziv shkaktoi simptoma si dhimbje koke, lodhje dhe pagjumësi. Por këta njerëz ishin të ekspozuar ndaj frekuencave shumë më të larta se sa do të përjetonit duke qëndruar pranë një furrë me mikrovalë të mbyllur.

Një studim i botuar në Revistën e Mbrojtjes Radiologjike zbuloi se megjithëse disa furra me mikrovalë të anketuar kanë rrjedhur rrezatim elektromagnetik, ekspozimi i përdoruesit është shumë më i vogël se kufiri i përgjithshëm i ekspozimit publik që përcaktohet nga standardet ndërkombëtare, dhe kështu që ato nuk duhet të kenë një efekt të dëmshëm në shëndetin e një personi .Kryesorja eshte koha e perdorimit.

Bazuar në provat, duket se që dëmtimi termik të ndodhë nga përdorimi i një furre me mikrovalë, duhet të ekspozoheni në nivele shumë të larta të energjisë për një periudhë të gjatë kohore. Në përgjithësi, këto nivele nuk maten rreth furrave mikrovalë standarde.

A janë mikrovalët të sigurta për ushqim?

Sa herë që gatuani ushqim në temperatura të larta, ju po humbni disa nga lëndët ushqyese. Mikrovalët, megjithatë, në përgjithësi ngrohin ushqimet shpejt dhe në temperatura më të ulëta, kështu që ideja, në teori, është se ato mund të mbajnë lëndë ushqyese në krahasim me ushqimet e zierjes, tiganisjes ose pjekjes.

Por ka prova të përziera mbi këtë teori. Këtu është një ndarje e asaj që studiuesit kanë gjetur gjatë viteve:

Një studim i vitit 2003 i botuar në Journal of the Science of Food and Agriculture vlerësoi përmbajtjen e përbërjes fenolike në brokoli pasi u ngroh me valë me presion të lartë, valë me presion të ulët, avullim dhe mikrovalë. Disavantazhe të qarta u gjetën kur brokoli ishte në mikrovalë, pasi 97 përqind e flavonoideve ishin humbur. Nga ana tjetër, brokoli në avull kishte efekte minimale në përbërjet e saj fenolike.

Një studim i vitit 2002 i kryer në Poloni tregon se si ngrohja konvencionale, ashtu edhe ngrohja me mikrovalë nuk ulën përmbajtjen e acideve yndyrore omega-3 në filetat e harengës.

Një studim i vitit 2013 i botuar në PLOS One sugjeron që kur ngrohni qumështin dhe lëngJet, përdorimi i një mikrovale ishte ekuivalent me metodat konvencionale të ngrohjes në shumicën e aspekteve. Sidoqoftë, studiuesit zbuluan se ngjyra e qumështit në mikrovalë ndryshonte nga kontrolli dhe mostrat konvencionale. Kjo vë në dyshim nëse mikrovalimi mund të ndryshojë ose jo vetitë e një ushqimi në mënyra të tjera.

Një studim i vitit 2015 i botuar në Journal of Food Science thekson se ndryshe nga rrezet X, mikrovalët nuk janë në gjendje të krijojnë radikale të lira ose të prishin lidhjet molekulare në materialet biologjike. Studiuesit tregojnë se efektet e vetme në ushqime janë rezultatet e energjisë termike që shndërrohet nga energjia e mikrovalëve. Kështu që nxehtësia e krijuar nga energjia mund të ndryshojë përbërësit e ushqimit, por nuk është, sipas këtij studimi, vetë mikrovalët.

Eshtë e qartë, ka disa rezultate të përziera nga studimet që vlerësojnë efektet e furrave me mikrovalë në ushqime, por duket se për pjesën më të madhe, ushqimet nuk po humbin lëndët ushqyese nga mikrovalët. Kjo ka të ngjarë sepse furrat me mikrovalë ngrohin shpejt ushqimet dhe ushqimet nuk janë të ekspozuara ndaj temperaturave shumë të larta, ndryshe nga ushqimet e zierjes ose të skuqjes.

Këshilla për sigurinë

Megjithëse përdorimi i një furrë me mikrovalë zakonisht konsiderohet i sigurt, për shëndetin tuaj dhe ushqimin tuaj, ka disa këshilla sigurie që mund të zvogëlojnë ekspozimin tuaj ndaj rrezatimit mikrovalë dhe ndryshimet në përbërjet e ushqimit.

1. Sigurohuni që mikrovala juaj të jetë në gjendje të mirë, plotësisht funksionuese

Furrat moderne me mikrovalë kanë disa elementë që synojnë të ruajnë rrezatimin elektromagnetik. Kjo përfshin vulat e derës, një pajisje të bllokimit të sigurisë, mburoja metalike dhe ekranet metalike.

Çështja është që të mbani valët brenda furrës, por duhet të siguroheni që këta elementë sigurie po funksionojnë siç duhet. Nëse dera e mikrovalës nuk mbyllet dhe bllokohet si duhet, për shembull, mos e përdorni.

2. Qëndroni të paktën një këmbë larg mikrovalës

Hulumtimet tregojnë se ka një prishje të shpejtë të dendësisë së energjisë së rrezatuar me distancën. Meqenëse rrezatimi zvogëlohet me distancën, është më mirë të mos qëndroni pranë mikrovalës ose të vendosni fytyrën lart në dritare.

3. Mos bëni enë plastike me mikrovalë

Eshte më mirë të shmangni plastikën me mikrovalë, sepse përbërësit në këto kontejnerë mund të rrjedhin në ushqimin tuaj kur nxehen. Dy fajtorët kryesorë të plastikës janë ftalatet dhe bisfenoli A (BPA), të cilët janë të njohur përçarës endokrinë duke shkaktuar deri ne kancer.

Që një enë plastike të konsiderohet “e sigurt për mikrovalët”, nuk duhet të përmbajë këto kimikate. Për të qenë të sigurt, ngrohni ushqimet në enë qelqi ose qeramike “të sigurta në mikrovalë” në vend të plastikës.

4. Bëni kujdes kur ngrohni lëngjet

Kur jeni duke ngrohur lëngjet në një mikrovalë, bëni shumë kujdes me trajtimin e tasit ose filxhanit për të mos u djegur. Meqenëse flluskat në përgjithësi nuk shpëtojnë nga lëngjet e nxehta në mikrovalë, ato mund të zihen papritmas kur lëvizen ose madje shpërthejnë nga filxhani papritur, kështu që jini të kujdesshëm.

5.Eshte e rendesishme dhe paresore marka e mikrovales qe keni blere apo do blini,nje pjese e markave ne treg jane te imituara,nuk kane siguri dhe standarte,gje qe ju sjell juve probleme te kontaminimit.

Me gjithate studimet kane nje percarje mendimi dhe konkluzioni per perdorimin e tyre,ndaj kujdesi nuk eshte kurre i tepert kur ta perdorni mikrovalen tuaj.Ne sherbim te shendetit,ne sigurine tuaj JU PERSHENDES

ALTIN JOKA

Author: jokaaltin@gmail.com

Une jam si JU, nje njeri i cili punet qe bej i nis dhe i coj pergjithesisht deri ne fund.Jam i pasionuar drejt udhetimit,leximit,meditimit,gatimit.Kam punuar e drejtuar shume subjekte nga firma dhe hotele apo resorte ne Shqiperi.Kam bere rolin e konsulentit,arreduesit dhe drejtuesit.Kam marre diploma e certifikata per nutrition dhe mjekesi holistike,per menaxhim,per gatim si shef kuzhine.Jam pak i nderlikuar i sjellshem dhe besoj si shume njerz me kulture dhe me dije modeste.I hapur dhe i gatshme te ndihmoj kedo qe ka probleme me shendetin,me kequshqyerjen dhe te jem trainer i shendetit i atyre qe e kerkojne kete gje.Mirepres cdo keshille,kritike dhe ide pasi jam i bindur qe vetem ato te cojne perpara....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: