LIBRI QE VRAU 1000 FOSHNJE !

NGA ALTIN JOKA

Në vitin 1946, pediatri Dr. Benjamin McClane Spock, MD, botoi një libër me këshilla radikale për prindërit që kundërshtonte disa teori dhe praktika qe prindrit ndermernin me femijet e tyre, kjo provokoi dhe lëshoi ​​një epidemi të vdekjes së foshnjave.

Çdo tragjedi ka një histori origjine dhe çdo histori ofron mësime që ne të mësojmë. Historia e librit që vrau 1000 foshnje nuk është ndryshe.

Kjo histori fillon me gjenezën e një gjeniu,pasi mos harrojme Dr Benjamin McClane Spock, MD,ishte nje gjeni dhe i ka dhene shume shkences se mjekesise ne drejtim te pediatrise.

Origjina e librit të përgjakur

Për të njohur librin, duhet ta njihni autorin. Dr. Spock lindi në 1903 në New Haven, Connecticat, në një familje të pasur. Ndoqi Universitetin e Yale, ku ndihmoi ekipin e shkollës për të fituar një medalje të artë në Lojërat Olimpike 1924 në Paris.

Gjatë kohës së tij në Yale, ai gjithashtu u bashkua me vëllazërinë ekskluzive Zeta Psi. Më vonë, ai pranoi një ftesë në shoqërinë famëkeqe sekrete të eruditëve të pasur të njohur si Scroll and Key.

Jeta e tij nuk ishte e zakonshme si e shumekujt.

Ai përfundoi arsimin e tij si i pari në klasën e tij në Kolegjin e Mjekëve dhe Kirurgëve të Universitetit Columbia. Pas diplomimit, ai praktikoi mjekësi nga viti 1933 deri në 1947 ndërsa dha mësim edhe në pediatri në Kolegjin Mjekësor të Universitetit Cornell.

Ai nuk e dinte, në vitin 1946, ai do të shkruante një libër bestseller që do të shkaktonte vdekjet e paqëllimta të mijëra të porsalindurve.

Libri, Kujdesi për Foshnjën dhe Fëmijët, ishte një bestseller i menjëhershëm.

Mund të mos duket e diskutueshme tani, por libri fluturoi idiotesite qe prindrit vepronin ne kujdes te femijeve te tyre. Libri i Spock sfidoi me guxim dekada me këshilla popullore për prindërit dhe ndryshoj nje here e mire sjelljen per nje shendet me te mire te femijeve.

Në kontrast të plotë, Spock mbrojti për të kuptuar, ndjeshmëri dhe trajtuar foshnjat si individë unikë që meritojnë dashuri.

Libri shiti 50 milion kopje në 42 gjuhë. Nuk mund të kishte arritur në një kohë më të përshtatshme – pikërisht në kulmin e bumit të foshnjave pas Luftës së Dytë Botërore.

Pjesa më e madhe e ndikimit të tij përmirësoi jetën e fëmijëve të vegjël. Fatkeqësisht, midis këshillave të tij fshihej një mësim vdekjeprurës ,disa historianë fajësojnë për humbjen marramendëse të mijëra foshnjave të pafajshme.

Këshillat vdekjeprurëse të Dr. Spock për prindërit e rinj.

Libri i Dr. Spock ishte i pari që u tha prindërve të linin foshnjat të flinin në bark sesa në shpinë. Kjo praktikë njihet gjithashtu si “gjumi i prirur”.

Ai e bëri rekomandimin bazuar në përvojën dhe vëzhgimin e tij, jo në prova të forta shkencore.

Siç thekson një artikull në Revistën Amerikane të Shëndetit Publik:

“Siç e dimë në retrospektivë, gjumi i prirur rrit në mënyrë drastike rrezikun e një foshnje për të vdekur nga sindroma e papritur e vdekjes së foshnjës (SIDS). Libri i Dr. Spock nuk ishte i vetmi libër popullor për të mbrojtur gjumin e prirur në atë kohë, por rishikimet e mëtejshme vazhduan të bënin rekomandimin nëntë vjet pasi ishin grumbulluar prova të forta epidemiologjike në lidhje me rritjen e rrezikut të SIDS për foshnjat që vendoseshin në barkun e tyre për gjumë. ” Artikulli vazhdon duke thënë se libri i Dr. Spock ishte edhe libri i parë që promovoi gjumin e prirur dhe më i popullarizuari.

Popullariteti në marketingun e librave është zakonisht një gjë e mirë – përveç kur fama juaj është katalizatori për një nga rritjet më të shmangshme të vdekshmërisë foshnjore në 100 vitet e fundit.

Pasojat e pabesueshme të dhunshme

Një meta-analizë e SIDS në vitin 2005 arriti në përfundimin se këshillat e prirura për gjumë rezultuan në vdekjen e më shumë se 60,000 foshnjave në të gjithë botën. Instituti Kombëtar i Shëndetit raporton se SIDS është ende shkaku kryesor i vdekjes për foshnjat midis një muaji dhe një vjeç.

Siç mund ta keni vërejtur, titulli i këtij artikulli – Libri që vrau 1000 foshnje – me fat të keq llogarit numrin e të vdekurve. Numri i vdekjeve të foshnjave është në të vërtetë shumë më i lartë.

Ndërsa provat e montuara kundër praktikës së rrezikshme të gjumit të prirur, libri i prindërve i Dr. Spock vazhdoi të përhapte të njëjtën këshillë vdekjeprurëse.

Autopsitë e foshnjave çuan në hetimin fillestar të një lidhjeje midis gjumit të prirur dhe vdekjeve të foshnjave.

Në vitin 1970, qeveria e Shteteve të Bashkuara e quajti SIDS “një nga katastrofat e fundit të mëdha të pazgjidhura të fëmijërisë”. Prindërit e pikëlluar u mblodhën për të formuar Fondacionin për Studimin e Vdekjeve të Foshnjave që më vonë do të shndërrohej në një federatë ndërkombëtare.

Protesta kombëtare arriti kulmin pasi një seri studimesh të botuara në revista të vlerësuara nga kolegët nxitën një fushatë shëndetësore kombëtare të quajtur Kthimi në gjumë.

Një studim në Revistën Ndërkombëtare të Epidemiologjisë raportoi:

«Këshillat për të vënë në gjumë foshnjat në front për gati një gjysmë shekulli ishin në kundërshtim me provat e disponueshme nga 1970 që kjo kishte të ngjarë të ishte e dëmshme. Rishikimi sistematik i faktorëve të rrezikut të parandalueshëm për SIDS nga 1970 do të kishte çuar në njohjen e hershme të rreziqeve të gjumit në pjesën e përparme dhe mund të kishte parandaluar mbi 10 000 vdekje foshnjash në MB dhe të paktën 50 000 në Evropë, SHBA dhe Australi. ”

Studiuesit vunë re një rënie të menjëhershme të rasteve të SIDS. Shkalla vjetore e vdekjeve shkoi nga 4,700 në 1993 në 1,300 në 2018.

Çfarë ndodhi me librin

Libri i Dr. Spock është ende në dispozicion në botimin e 10-të.

Në vitin 1955, gati dhjetë vjet pas lëshimit fillestar, një botim i ri u azhurnua për të këshilluar prindërit të vinin foshnjat e tyre në gjumë në shpinë. Që nga shkrimi i këtij artikulli, ju mund të merrni botimin më të fundit të librit në ebook, hardback, ose version audio.

Dr. Spock vazhdoi të shkruajë shumë libra të tjerë, dhe të fitojë konkurset tituj dhe fame deri në të 80-at e tij.

Mendimet përfundimtare

Dr. Spock ndërroi jetë në vitin 1998. Historia e librit të tij, ndikimi i tij në prindër dhe anulimi i këshillave të tij është nje frymezim i ri per prinderit,e cila sot respektohet nga cdo pediater ne bote.

Përgjegjësia: Kjo histori nuk ka për qëllim të përçmojë Dr. Spock, ta fajësojë atë, ose të shpërfillë sasinë e madhe të të mirave që ai realizoi për breza të tërë fëmijësh. Ajo ka për qëllim të nxjerrë në pah një pjesë të trishtuar të historisë dhe te kujdesit te njerezve ne pergjithesi ne respektimin sy mbyllur te cdo keshille mjekesore.KETU DUHET PASUR KUJDES,HISTORIA KETE NA TREGON

Faleminderit per leximin! ALTIN JOKA

Author: jokaaltin@gmail.com

Une jam si JU, nje njeri i cili punet qe bej i nis dhe i coj pergjithesisht deri ne fund.Jam i pasionuar drejt udhetimit,leximit,meditimit,gatimit.Kam punuar e drejtuar shume subjekte nga firma dhe hotele apo resorte ne Shqiperi.Kam bere rolin e konsulentit,arreduesit dhe drejtuesit.Kam marre diploma e certifikata per nutrition dhe mjekesi holistike,per menaxhim,per gatim si shef kuzhine.Jam pak i nderlikuar i sjellshem dhe besoj si shume njerz me kulture dhe me dije modeste.I hapur dhe i gatshme te ndihmoj kedo qe ka probleme me shendetin,me kequshqyerjen dhe te jem trainer i shendetit i atyre qe e kerkojne kete gje.Mirepres cdo keshille,kritike dhe ide pasi jam i bindur qe vetem ato te cojne perpara....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: