KIMIKATET SEKRETE NE USHQIMIN E SHPEJTE QE PO JU DENOJNE ME VDEKJE!

Ju nuk keni nevojë për një shkencëtar që t’ju tregojë se ushqimi i shpejtë nuk është një zgjedhje e shëndetshme.

Por është e rëndësishme të kuptoni se ushqimi i shpejtë jo vetëm që nuk është i mirë për ju, por është në mënyrë aktive i dëmshëm për përbërjen e trupit tuaj.

Nje nga arsyet është se kimikatet dhe konservantët e përdorur për të mbajtur ushqimin e shpejtë të përshtatshëm, vazhdimisht të disponueshëm dhe të krijojnë varësi janë joorganike dhe shkatërruese për sistemet tuaja të funksionimit .

Atëherë çfarë nuk dimë?

Le të shohim disa nga kimikatet më të zakonshme në ushqimin e shpejtë dhe çfarë bëjnë ato në trupin tuaj.

Propilen glikol

Kjo substancë sintetike përdoret si lubrifikant komercial dhe gjithashtu mund të gjendet në antifriz tek makinat dhe ne deodorant.

Në industrinë e ushqimit të shpejtë, përdoret për të bërë koncentrate erëzash, ngjyrosës ushqimesh dhe aromatizues.

Në trup? Në përqendrime të larta, mund të shkaktojë kriza dhe çështje neurologjike.

Ngjyrosja e karamelit (që përmban të dy dhe 4-metilimidazol)

Nëse jeni duke ngrënë ushqim të shpejtë me ngjyrë karamel,apo te karamelarizuar  ka të ngjarë të jetë lyer me këtë përbërje. Eshtë një shtesë ushqimore e bërë nga një përbërje sintetike e cila rezultoi nga sheqernat me amoniak që reagojnë me sulfitin, duke krijuar 2 dhe 4-metilimidazol.

E thënë thjesht? Këto dy kimikate kanë qenë të lidhura me kancerin e tiroides, mëlçisë dhe mushkërive.

Qendra Amerikane e Shkencës dhe Interesit Publik ka rekomanduar posaçërisht shmangien e saj.

Dioksid silici

Restorantet e ushqimeve të shpejta e përdorin këtë shtesë për të parandaluar grumbullimin e artikujve me bazë mishi, si supat dhe chilis.

Kjo mund të gjendet në çimento, qeramikë dhe qelq.

Dhe është e tmerrshme për zorren dhe melcine dhe veshkat.

Celuloza

Kjo në thelb është tallash.

Për shkak se konsiderohet si një fibër me bazë bimore, e patretshme, ekspertët thonë se nuk dëmton sistemin tuaj të tretjes nëse nuk merret në sasi të mëdha.

Ajo që bën është të mbushë hapësirë ​​në ushqim të rremë dhe të bëjë që të përpunosh ushqimin e shpejtë më shpejt se sa ushqimin normal.Por ne ushqimin e shpejte ajo gjendet ne sasi te larta.

TBHQ

Butylhidrokinon terciar vjen nga nafta. Po miq eshte karburant.

Zakonisht përdoret për të mbajtur ushqimin e shpejtë “të freskët” për më gjatë. Mendoni se kur konsumoni ushqim te shpejte jo po merrni dhe karburant nafte ne trup.

Përdorur në sasi “të tepërta”, ajo bën kërdine në sistemin tuaj, duke shkaktuar deme te paimagjinueshme tumoriale,semundje te renda jo ne nje dite por gradualisht,tringëllimë në veshët destabilizim mendor.

Dimetilpoliziloksani

Kjo është ajo nga e cila është bërë Silly Putty (implantet e gjirit.)

Lidhjet e ushqimeve të shpejta përdorin këtë përbërje silici për të mbajtur vajin në tiganët e tyre të thellë nga shkumëzimi, që do të thotë se nuk kanë pse të ndryshojnë vajin e tyre aq shpesh duke ulur kostot dhe rritur fitimet.

Gjëja interesante në lidhje me këtë kimikat është se FDA lejon që ajo të ruhet nga kimikate që nuk kërkohet të renditen në etiketë, si formaldehidi, i cili mund të shkaktojë alergji, dëmtime të trurit, kancer dhe çrregullime autoimune.

Dihet gjithashtu që është e dëmshme për sytë dhe sistemin tuaj të frymëmarrjes. Për të mos përmendur ajo sjell periudha të puçrrave të rënduara.

Acid natriumi Pirofosfat

Ky kimikat është një kripë fosforike e ngrënshme dhe përdoret si një agjent ne maja por dhe ne produket e mishit.

Mendoni po mos ishte ky kimikat , patatet e skuqura dhe ushqimet nuk do ishin aq te shijshme por dhe te bukura, përndryshe do të formoheshin, thaheshin, nxiheshin ose ngurtësoheshin.

Në trup, mund të shkaktojë probleme me shikimin dhe sëmundje kardiovaskulare.

Kur kjo përbërje shfaqet në laksativë, ajo shkakton dehidrim, çekuilibër elektrolit dhe prishje të kockave dhe dhëmbëve.

A keni kuptuar deri tani ?A po me ndqni?

Dhe me e bukura FDA klasifikon shumë prej këtyre kimikateve dhe sintetikës si GRAS – zakonisht të njohura si të sigurta.

Fola vetem per disa kimikate ne ushqimin e shpejte,por te jeni te sigurte per shtesa te tjera.

Pra, megjithëse mund të duket sikur po kurseni disa qindarka kur hani ushqim te shpejte duket edhe sikur po kenaqeni dhe shijoni.por kostoja qe trupi duhet te perballoje ne keto veprime te pamaturat tuaja dhe femijeve tuaj eshte mjaf e rende,burimi obezitetit,semundjeve te pucrave,problemeve psiqike,frymemarrjes,tumoreve dhe demtimit te organeve .Jeni ju qe vendosni per jeten tuaj,por mos e flakni ne kete menyre

Author: jokaaltin@gmail.com

Une jam si JU, nje njeri i cili punet qe bej i nis dhe i coj pergjithesisht deri ne fund.Jam i pasionuar drejt udhetimit,leximit,meditimit,gatimit.Kam punuar e drejtuar shume subjekte nga firma dhe hotele apo resorte ne Shqiperi.Kam bere rolin e konsulentit,arreduesit dhe drejtuesit.Kam marre diploma e certifikata per nutrition dhe mjekesi holistike,per menaxhim,per gatim si shef kuzhine.Jam pak i nderlikuar i sjellshem dhe besoj si shume njerz me kulture dhe me dije modeste.I hapur dhe i gatshme te ndihmoj kedo qe ka probleme me shendetin,me kequshqyerjen dhe te jem trainer i shendetit i atyre qe e kerkojne kete gje.Mirepres cdo keshille,kritike dhe ide pasi jam i bindur qe vetem ato te cojne perpara....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: