VITAMINA D ESHTE HORMON ,NUK ESHTE VITAMINE!

Marrja apo dalja ne Diell për të “thithur pak Vitaminë D” është diçka që ndoshta e dëgjoni rregullisht gjatë muajve të ngrohtë. Sidoqoftë, e vërteta është, kjo “vitaminë” e keqkuptuar shpesh nuk është një vitaminë – është një prohormon. Prohormonet janë substanca që trupi i shndërron në një hormon. Në fakt, ndryshe nga vitaminat e tjera, vetëm rreth 10 për qind e vitaminës D për të cilën trupi ka nevojë vjen nga ushqimi (të tilla si produktet e qumështit , peshku me vaj), dhe pjesën tjetër që trupi bën për vete. Kuptimi i këtij hormoni dhe roli që ai luan në trup do t’ju ndihmojë të merrni vendime të informuara shëndetësore.

Vitamina D është një hormon që prodhojnë veshkat që kontrollon përqendrimin e kalciumit në gjak dhe ndikon në sistemin imunitar. Njihet gjithashtu si kalcitriol, ergokalciferol, kalcidiol dhe kolecalciferol. Prej tyre, kalcidioli është forma në të cilën mjekët zakonisht përqendrohen kur matin nivelet e vitaminës D në gjak.

Trupi e bën vitaminën D në një reaksion kimik që ndodh kur rrezet e diellit godasin lëkurën. Ky reagim prodhon kolecalciferol, dhe mëlçia e shndërron atë në kalcidiol. Veshkat pastaj e shndërrojnë substancën në kalcitriol, i cili është forma aktive e hormonit në trup.

Së pari, lëkura duhet të sintetizojë vitaminën D3, ose kolecalciferolin, pas ekspozimit ndaj rrezatimit UVB. D3 më pas metabolizohet nga mëlçia në 25-hidroksivitaminë D, ose 25 (OH) D, dhe pastaj kalon në veshkë ku shndërrohet në formën biologjikisht aktive 1,25-dihidroksitaminaminë D, ose 1,25 (OH) 2D

Asnjë vitaminë tjetër nuk kalon nëpër procesin e aktivizimit që bën D para se të mund të përdoret nga trupi

Vitamina D ka efektet e saj duke u lidhur me një proteinë (të quajtur receptori i vitaminës D). Ky receptor është i pranishëm në pothuajse çdo qelizë dhe ndikon në shumë procese të ndryshme të trupit.

Çfarë bën vitamina D?

Vitamina D ndihmon trupin të thithë kalcium në mënyrë që nivelet e kalciumit në gjak të jenë në pikën ideale. Kjo ndihmon në mundësimin e mineralizimit të kockave që kërkohet për kocka të forta dhe të shëndetshme. Megjithatë, ky është vetëm një funksion i hormonit.

Mungesa e vitaminës D ka qenë e lidhur me një sërë shqetësimesh shëndetësore, të cilat tregojnë për një gamë të gjerë të funksioneve të vitaminës D, megjithëse është ende duke u zhvilluar kërkime pse hormoni ndikon në sistemet e tjera të trupit. Për shembull, shumë pak vitaminë D e bën një individ më të prirur ndaj infeksioneve dhe sëmundjeve, sëmundjeve kardiovaskulare dhe sëmundjeve mendore – përfshirë çrregullimet e humorit si depresioni. Studimet tregojnë gjithashtu se njerëzit që kanë nivele të ulëta të vitaminës D kanë më shumë gjasa të jenë mbipeshe. Studiuesit kanë zbuluar se vitamina D ndihmon në rregullimin e adrenalinës, noradrenalinës (e quajtur ndryshe edhe norepineferinë) dhe prodhimit të dopaminës në tru; si dhe ndihmon në mbrojtjen nga pakësimi i serotoninës. Për këtë arsye, nivelet e ulëta të vitaminës D rrisin ndjeshëm rrezikun e depresionit të një individi. Një kuptim më i mirë i funksionit të vitaminës D është i nevojshëm për të kuptuar plotësisht se si është e lidhur me kaq shumë shqetësime shëndetësore.

Problemet e shoqëruara me Vitaminën D

Një përqendrim i shtuar në mbrojtjen e lëkurës nga dëmtimi i diellit dhe një ndryshim nga një mënyrë jetese në natyrë në një stil shtëpie në brezat e fundit ka çuar në një problem serioz me mungesën e vitaminës D në shumë pjesë të zhvilluara të botës. Shumë pak vitaminë D do të thotë që kockat nuk do të jenë në gjendje të rriten të forta, duke çuar në probleme si rakitizmi për fëmijët ose osteoporoza për të rriturit. Për shkak të dobësimit të kockave, individët me nivele të ulëta të vitaminës D janë më të prirur të bien. Nivelet e ulëta të vitaminës D mund të shkaktojnë gjithashtu një sistem imunitar të dobët, sëmundje kardiovaskulare, depresion, zhvillim të diabetit dhe sklerozë të shumëfishtë. Gjithashtu është lidhur me lloje të caktuara të kancerit.

Edhe pse njerëzit rrallë luftojnë me nivele të larta të rrezikshme të vitaminës D. Nëse trupi juaj ka shumë vitaminë, kjo gjithashtu mund të shkaktojë rritje të niveleve të kalciumit në gjak, duke shkaktuar hiperkalcemi. Kjo gjendje mund të shkaktojë konfuzion, depresion, dhimbje koke, kapsllëk, të përziera dhe ndjenja të etjes.

Për shkak se vitamina D është një hormon, një endokrinolog është lloji më i mirë i mjekut për të diskutuar nivelet tuaja të vitaminës D. Për të ndërmarrë hapin tjetër, gjeni një endokrinolog pranë jush.

Author: jokaaltin@gmail.com

Une jam si JU, nje njeri i cili punet qe bej i nis dhe i coj pergjithesisht deri ne fund.Jam i pasionuar drejt udhetimit,leximit,meditimit,gatimit.Kam punuar e drejtuar shume subjekte nga firma dhe hotele apo resorte ne Shqiperi.Kam bere rolin e konsulentit,arreduesit dhe drejtuesit.Kam marre diploma e certifikata per nutrition dhe mjekesi holistike,per menaxhim,per gatim si shef kuzhine.Jam pak i nderlikuar i sjellshem dhe besoj si shume njerz me kulture dhe me dije modeste.I hapur dhe i gatshme te ndihmoj kedo qe ka probleme me shendetin,me kequshqyerjen dhe te jem trainer i shendetit i atyre qe e kerkojne kete gje.Mirepres cdo keshille,kritike dhe ide pasi jam i bindur qe vetem ato te cojne perpara....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: