BIMA QE ZEVENDESON PARACETAMOLIN ,ILACET E ANKTHIT DHE RRIT PERFORMANCEN

Kanna (Sceletium tortuosum) është një bimë e shenjtë afrikane që u përdor tradicionalisht nga fiset Khoi dhe San si një nga barërat e tyre kryesore mjekësore.

Kjo bimë u importua fillimisht në botë nga holandezët kur vunë re se fiset në kolonitë e tyre në Afrikë po përdornin Kanna çdo ditë për të përmirësuar jetën e njerëzve të shëndetshëm dhe të sëmurë.

Emri: Kanna

Sinonime: Canna, Channa, Mesembryanthemum tortuosum1

Binome botanike: Sceletium tortuosum L.

Origjina: Afrika e Jugut

I dukshëm në gjethet e thata dhe të thara. Lulja mund të jetë e bardhë, rozë e zbehtë ose e verdhë.

Ndryshimi klimatik dhe ndikimi i mjedisit çuan në zhdukjen pothuajse totale të kësaj bime në gjendjen e saj natyrore. Sot Kanna kultivohet kryesisht në një mjedis të kontrolluar.

Në këtë kontekst të thatë, komunitetet që kishin afersi me marrëdhëniet e tyre me bimen Kanna dhe punuan në mënyrë aktive për ta zbatuar atë në stilin e tyre të jetesës kishin më shumë shanse për të pasur nje jete me pa dhimbje me te shendetshme.

Këto bimë janë aleatët tuaj për përmirësimin e humorit dhe rritjen e performancës në shtrat dhe jetë.

Ishte gjithashtu e zakonshme që gjuetarët të përtypnin bimën Kanna para një gjuetie për të shtypur lodhjen dhe për të rritur gjendjen e tyre mendore. Për më tepër, nënat autoktone në zonat ku Kanna u rrit me bollëk përdornin përtypjen e rrënjëve të llojeve të ndryshme të skeletit dhe ushqimin e pështymës për foshnjat e tyre për të promovuar një gjumë më të mirë dhe me nje rezultat te shkelqyer.

Përfitimet e Kanna

Sot, gjethet e thara të thartuara dhe ekstrakti i Sceletium tortuosum shiten në shumicën e dyqaneve bimore dhe njihet si një antidepresant natyral efektiv dhe anti-ankth, i përdorur gjerësisht në të gjithë botën.

Përfitimet e Kanna përfshijnë:

Relaksim;

Kundër depresionit;

Kundër ankthit;

Një ndjenjë e vazhdueshme e mirëqenies;

Permison potencen seksuale

Trajton dhimbjen e dhëmbit,

Dhimbjet e barkut ,

Lehteson etjen dhe urine.

Efektet në gjendjen shpirtërore dhe efekti kundër ankthit janë për shkak të numrit të madh të alkaloideve që përmbahen në të gjitha pjesët e bimës, veçanërisht në gjethe.

Për shkak se Kanna vepron në mënyrë të ngjashme me ilaqet kundër depresionit farmaceutik, nuk duhet te perdoren njekohesisht me keto ilace.

Përdorimi modern i Kanna

Sot Kanna është komercializuar në dy mënyra:

I fermentuar;

I pa fermentuar;

Produkti i fermentuar është shumë më efektiv.

Eshte e mundur të gjesh Sceletium tortuosum si pluhur të thatë të bluar, çaj bimor, prerje duhani, ekstrakt, tableta ose pilula.

Përqendrimi i alkaloideve dhe dozimi ndryshon nga marka në markë.

Gjithmonë lexoni dhe respektoni dozën e sugjeruar të produktit. Sigurohuni që të lexoni kundërindikacionet.

Çaj Kanna

Zakonisht, Kanna konsumohet si një përbërës i përzierjes së çajit bimor.

Për çajin Kanna, si materiali bimor ashtu edhe ekstraktimet mund të futen në ujë të nxehtë me ose pa përzierje të tjera bimore.

Pirja e duhanit dhe avullimi

Ekstrakti ose bima e fermentuar mund të avullohet (temperatura e sugjeruar për avullim: 188 ° C – 370,4ºF)

Avullimi i bimës është i njohur për një ndjesi më të relaksuar dhe njerëzit që përpiqen të avullojnë Kanna raportojnë se është mirë para gjumit për një natë pa stres.

Kanna është bërë një përbërës popullor për përzierjet e duhanit. Nëse jeni të interesuar për një alternativë për duhanin, Kanna mund të ofrojë një efekt të kënaqshëm që raportohet se shkakton mirëqenie afatgjatë.

Thithje

Ndërsa efektet e çajit duhet të shpërndahen për 2 orë, efekti i avullimit dhe veçanërisht nuhatjes duhet të jetë më i lehtë për tu vërejtur sesa çaji, por më i shkurtër (30min.)

Tableta / Pilula

Dy ekstraktet e standardizuara të standardizuara të Sceletium tortuosum janë Trimesemine ™ dhe Zembrin®, të disponueshme si tableta ose pilula dhe përdoren në disa punime kërkimore shkencore për testimin e efektit të alkaloideve të Kanna-s.

Në disa vende, nxjerrja e Mesembrine dhe alkaloideve të tjera nuk lejohet me ligj (si për shembull Italia). Kultivoni bimën është e ligjshme në shumicën e kontinenteve (Evropë, Amerikë dhe Afrikë).

Ritualet Moderne

Shpresoj se jeni të hapur për të ngushtuar marrëdhënien tuaj me natyrën duke bërë aleatë bimorë. Nëse është kështu, Kanna është padyshim një nga barishtet që duhet të keni parasysh për përzierjen e çajit ose pirjes së duhanit.

Në profesionin tim, është e zakonshme të hasim njerëz me performancë të lartë që e shohin Sceletium tortuosum si një burim të fuqishëm për të promovuar mirëqenien dhe qartësinë e mendjes, duke na përgatitur për çdo sfidë që jeta na vë përpara.

Kanna dhe shumë barëra të tjera të njohura janë gjerësisht të disponueshme për të gjithë ne dhe shoqëria jonë është në fazën në të cilën ne duhet të bëjmë si stërgjyshërit tanë dhe të zhvillojmë ritualet tona – ritualet moderne – për përdorim të përgjegjshëm dhe me respekt të barërave qe na rrisin performancen,luftojne dhimbjet dhe japin shendet me te plote!

Nga ALTIN JOKA

Author: jokaaltin@gmail.com

Une jam si JU, nje njeri i cili punet qe bej i nis dhe i coj pergjithesisht deri ne fund.Jam i pasionuar drejt udhetimit,leximit,meditimit,gatimit.Kam punuar e drejtuar shume subjekte nga firma dhe hotele apo resorte ne Shqiperi.Kam bere rolin e konsulentit,arreduesit dhe drejtuesit.Kam marre diploma e certifikata per nutrition dhe mjekesi holistike,per menaxhim,per gatim si shef kuzhine.Jam pak i nderlikuar i sjellshem dhe besoj si shume njerz me kulture dhe me dije modeste.I hapur dhe i gatshme te ndihmoj kedo qe ka probleme me shendetin,me kequshqyerjen dhe te jem trainer i shendetit i atyre qe e kerkojne kete gje.Mirepres cdo keshille,kritike dhe ide pasi jam i bindur qe vetem ato te cojne perpara....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: