MASHTRIMI ME FJALËT “NATYRALE”

Për këdo që ka një besim të thellë dhe të qëndrueshëm në kuptimin e natyrës, mund të jetë diçka tronditëse të mësojë se fjala “natyrale” nuk do të thotë asgjë – të paktën kur bëhet fjalë për biznesin e marketingut të ushqimit të përpunuar.

Çdo vit, korporatat shesin dhjetëra miliarda dollarë produkte ushqimore të etiketuara si “natyrale”. Megjithatë, deri më sot, Administrata e Ushqimit dhe Barnave nuk e ka përcaktuar kurrë zyrtarisht termin.

Fjala është një lloj jetimi, i papërcaktuar nga qeveritë, i keqpërdorur nga industria dhe pa origjinë apo përdorim për konsumatorin mesatar. Nga këndvështrimi i shkencës ushqimore, është e vështirë të përkufizosh një produkt ushqimor që është “natyral”, sepse ushqimi ndoshta është përpunuar dhe nuk është më produkt i tokës. Në vitin 2016, në atë që tani mund të interpretohet si një ushtrim i kotësisë burokratike, FDA lëshoi një thirrje publike për komente se çfarë saktësisht duhet të thotë natyrale. Në fillim do të dukej e qartë: një produkt natyral duhet të ketë vetëm gjëra natyrale në të, apo jo?

Por,një analizë e shpejtë e disa prej përbërësve që shfaqen rregullisht në ushqimet tona duket disi e panatyrshme:
Castoreum

Një përbërës i përdorur zakonisht që u jep ushqimeve një shije të ngjashme me mjedrën,rrjedh kryesisht nga gjëndrat anale të kastorit.
L-cisteina

Një tjetër aminoacid natyral i përdorur për të zgjatur jetëgjatësinë e produkteve të pjekura shpesh na vjen nga pendët dhe flokët e njeriut të fshirë nga dyshemetë e dyqaneve të berberit.


Disa besojnë se “natyralja” duhet të promovohet si një lloj “super organike”. Në këtë model, “natyror” do të nënkuptojë çdo produkt që është 100% organik dhe pa asnjë përbërës artificial. Të tjerë, si Margot Pollans, profesore në Fakultetin Juridik të Pace dhe drejtoreshë e Iniciativës për Ligjin e Ushqimit PaceNRDC, besojnë se etiketimi i qeverisë, në mungesë të rregullimit të drejtpërdrejtë të praktikave të prodhimit të ushqimit, është i gabuar, pasi i ngarkon shumë konsumatorët të bëjnë gjënë e duhur dhe t’i lërë prodhuesit e ushqimit të largohen nga praktikat e këqija mjedisore.


Nevojitet një rrugë e mesme, një mënyrë për ta bërë “natyrale” pjesë të familjes së etiketimeve të përgjegjshme që çojnë në përmirësimin e të ushqyerit dhe një mjedis më të shëndetshëm. Në këtë pikë nuk mund të zhduket fjala “natyrore”. As nuk do të ishte konstruktive të zvogëlohej një fjalë si “organike”, të cilën kaq shumë kanë punuar gjatë dhe shumë për ta mbushur me kuptimin e vërtetë. Dhe për të përfunduar ekuacionin, ndoshta përgjigjja që na nevojitet është pikërisht aty përballë nesh në fjalor.

Një nga përkufizimet alternative të Merriam-Webster për fjalën “natyrore” është elegant në thjeshtësinë e tij.Diçka që është “natyrore” është diçka që “ndodh në përputhje me rrjedhën e zakonshme të natyrës:jo e mrekullueshme apo e mbinatyrshme”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: