Si ndikon temjani në funksionin e trurit: Një studim.

Nga ALTIN JOKA

Ndoshta ju e keni gjetur erën dhe ngrohtësinë qetësuese te temjanit dhe nuk keni mundur kurrë ta vendosni saktësisht pse.
Nga latinishtja “to djeg”, temjani në një formë ose në një tjetër ka evoluar së bashku me njerëzimin që nga kohra të lashta.
Ose të paktën që rreth 5,500 vjet më parë në Indi, ose 4,000 vjet më parë në Kinë, ose 3,500 vjet më parë në Egjipt.
A e dinin këta të lashtë se djegia e temjanit kishte një efekt psikoaktiv të
dallueshëm dhe të gjurmueshëm në tru? Ndoshta jo ashtu siç mund ta shohim sot.
Për ta, temjani largonte aromat fyese, mendohej se shëronte astmën, lidhej me hyjnitë e tyre, largonte demonët e këqij, shëronte kafshimet e gjarpërinjve,vriste insektet, pastronte energjitë negative dhe shërbente si ilaç (në Ayurveda.)
E vërteta e këtyre pretendimeve nuk është konfirmuar nga modeli mjekësor
perëndimor – por si mjekë funksionalë, dhe kujtdo që i është thënë
ndonjëherë nga mjekë të shumtë se ka një gjendje të padiagnostikueshme
vetëm për ta diagnostikuar atë nga një i ri…


Temjani përbëhet kryesisht nga dy materiale: vaj aromatik dhe material lidhës i djegshëm.
Edhe pse sot mund të gjeni temjan në pothuajse çdo aromë që dëshironi,
aroma tradicionale ishin temjan, kanellë, dru sandali, paçuli, mirrë dhe
myshku.Materialet lidhëse bëheshin zakonisht nga qymyr druri ose pluhur druri.
Disa vite më parë, Universiteti Johns Hopkins dhe Universiteti Hebraik në Jerusalem u përpoqën të përcaktonin saktësisht se sa i dobishëm ishte temjani në një nivel neurologjik. Ajo që ata gjetën ishte magjepsëse.
Kanalet vaniloidë potencialë të receptorit kalimtar!
Keni dëgjuar ndonjëherë për to?
Me siguri jo. Është një kanal jonik pak i kuptuar që kalon nëpër trup –
kryesisht përmes lëkurës, por edhe në tru. Në lëkurë, funksioni kryesor i saj
është të ndjejë temperaturën. Pa funksionimin e duhur të kanaleve jonike
TRPV, është e vështirë të vërehen ngritje ose ulje të temperaturës.
Por qëllimi i tij në tru nuk është kuptuar shumë mirë shkencërisht.
Një ekip studiuesish administroi doza të acetatit të izoluar të temjanit nga
rrëshira e bimës Boswellia (temjan indian) në një mjedis të kontrolluar.
Ata monitoruan reagimet dhe nuk zbuluan asnjë aktivizim në kanalet TRPV1, TRPV2 ose TRPV4.Megjithatë, kanali TRPV3 përjetoi aktivitet.
Pra, çfarë do të thotë kjo? Temjani mund të ketë aftësi antidepresive.
Duke përdorur ushtrime standarde për matjen e humorit, studiuesit
përcaktuan se pas gëlltitjes së acetatit të temjanit, reaguan me ankth më të
ulët dhe shënues depresiv.
Kjo ndodhi në lidhje me aktivizimin e kanaleve jonike TRPV3.
E thënë qartë, temjani ka veti të natyrshme antidepresive, duke ndriçuar një
pjesë të trurit për të cilën nuk dimë shumë në mjekësinë moderne.
Studime shtesë kanë treguar se kjo rrëshirë specifike ka gjithashtu efekte antiinflamatore – dhe ne e dimë se inflamacioni është ndoshta treguesi më i vjetër i problemeve në trupin e njeriut.
Këto gjetje mund të:
-Vërtetojnë përdorimin shekullor në mjekësinë holistike dhe themelore.
-Na ndihmojnë të çmontojmë varësinë moderne nga ilaçet kundër depresionit dhe ankthit që shiten me çmime të tepruara dhe të pakufishme përmes makinës farmakologjike të paprekshme.
Nevojiten më shumë kërkime se si dhe pse kanali jonik TRPV3 aktivizohet nga përbërësit e rrëshirës së temjanit për të shfrytëzuar me të vërtetë fuqinë e tij…
Por nëse zgjidhni të përdorni vajin esencial të tij, duhet të dini se disa studime sugjerojnë se temjani mund të luajë një rol në rritjen e presionit të gjakut ose në nxitjen e astmës.
Provoni t’i mbani dritaret të hapura për ajrosje, ose të përdorni varietete temjan me pak tym!
Eksperimentoni për të gjetur atë që funksionon më mirë për ju – dhe filloni me temjanin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: