A është aspirina e dobishme për parandalimin e sulmeve në zemër?

Nga Altin Joka

Deklaratat për shtyp kanë filluar të thonë ndryshe.
Task Forca Parandaluese e SHBA-së ka filluar të rekomandojë që aspirina MOS
të merret për sëmundjet e zemrës. Më tej vazhdon të përmendet se
Rreziqet e gjakderdhjes për të rriturit në të 60-at e lart që nuk kanë pësuar
sulm në zemër ose goditje në tru tejkalojnë çdo përfitim të mundshëm nga
aspirina.
Por pyetja është: a ishte aspirina për të shmangur sulmet në zemër apo
goditjet në tru?
Epo, padyshim që jo.
Ai ishte menduar si një hollues gjaku – sepse njerëzit që kanë pllaka
aterosklerotike të ndërtuara në arteriet e tyre priren të jenë të përflakur
kronikisht.
Dhe inflamacioni nxit koagulimin.
Prandaj, një këputje e pllakës do të çonte në një shkallë të përshpejtuar të
formimit të mpiksjes, dhe kjo mpiksje më pas mund të shkaktojë një goditje,
sulm në zemër ose trombozë të venave të thella, në varësi të vendit ku
mpikset dhe bllokon rrjedhën e gjakut.
Prandaj, ne kemi ilaçe kundër mpiksjes si aspirina ose warfarina për të
parandaluar shfaqjen e mpiksjes shumë të shpejtë, por kjo është gjëja
kryesore që ata bëjnë në skemën e madhe të gjërave për çështjet e
sëmundjeve të zemrës.
Rregullimi i përgjigjes inflamatore nuk është në fushën e tyre biokimike të
punës – ai vjen nga qelizat në sistemin imunitar.
Dhe kjo përgjigje inflamatore gjithashtu mund të nxisë qelizat e gjalla të
makrofagëve të bllokuara brenda pllakës aterosklerotike për të prodhuar më
shumë enzima matricë metalloproteinazë (MMP) për të ngrënë kapakun e
kolagjenit që i bllokon të gjitha brenda pllakës … derisa pllaka përfundimisht
të këputet.
Aspirina, me gjithë vlerën e saj, vetëm zvogëlon probabilitetin e formimit të
mpiksjes.
Dhe kur qelizat që prodhojnë këto MMP janë qeliza makrofage, të cilat janë
gjithashtu përgjegjëse për të qenë mbrojtësit që sistemi imunitar thërret kur
viruset ose bakteret kanë thyer barrierat fillestare të lëkurës ose mukozës…
Sa mirë mendoni se sistemi imunitar i një pacienti me sëmundje të zemrës do
të jetë në gjendje t’i përgjigjet një infeksioni COVID-19?
Ka shumë më shumë gjasa që ata të futen në një stuhi citokine sepse disa nga
mbrojtësit e tyre të makrofagëve janë të bllokuar brenda atyre pllakave dhe
nuk janë në gjendje të kryejnë detyrat e tyre normale mbrojtëse, apo jo?


Një histori …
Aspirina nuk ishte menduar kurrë të përdorej për të shmangur plotësisht
sulmet në zemër. Është një strategji e pjesshme që VETEM fokusohet në
zvogëlimin e probabilitetit të mpiksjes, pa ndikuar në aktivitetet biokimike të
qelizave që përfshihen në aspekte të tjera të anatomisë pas një sulmi në
zemër.
Ajo kërkon një qasje më të shumëanshme dhe strategjike për të mbështetur
një zemër të shëndetshme, veçanërisht kur sëmundja e zemrës është e lidhur
me inflamacionin dhe një sistem imunitar të çrregulluar.
Fillimi i tij (dhe mbajtja e vazhdueshme) e ushqimit të mirë në dietën tonë
mund të jetë shumë e dobishme!
Ndaj kujdes në përdorimin e aspirinës..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: