Kimikatet në produktet shtëpiake dhe kozmetikën lidhen me vdekjen e parakohshme.

Nga Altin Joka

Një studim i kohëve të fundit ka lidhur një kimikat të zakonshëm shtëpiake që
gjendet në produkte të panumërta të konsumit dhe jetëgjatësi më të shkurtër.
Këto kimikate, të quajtura ftalate, gjenden në aroma dhe shampo dhe
shkëlqejnë këpucët dhe mobiljet. Ato gjenden gjithashtu zakonisht në plastikë, të tilla si ato që përdoren për kontenjerët e magazinimit të ushqimit.


Ftalatet kanë një reputacion famëkeq si përçarës endokrine – molekula që
imitojnë hormone si estrogjeni nëse grumbullohen në trup.
Fëmijët janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj kimikateve sintetike dhe hulumtimet kanë treguar se frymëmarrja ose marrja e ftalateve mund të çojë në zhvillimin e astmës në fëmijëri. Përdorimi i ftalatit tashmë është kufizuar në lodrat e fëmijëve për këtë arsye.


Përveç kësaj, komuniteti shkencor ka bërë një lidhje të fortë midis ftalateve
dhe fillimit të obezitetit, diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare.
Çuditërisht, provat e reja sugjerojnë se ftalatet mund të na shkurtojnë jetën.
Studiuesit në Shkollën e Mjekësisë Grossman të NYU mblodhën të dhëna
klinike dhe mostra nga mbi 5000 të rritur midis 55 dhe 64 vjeç. Ata zbuluan se ata me më shumë ftalate në urinë kishin më shumë gjasa të vdisnin më herët se sa pritej, veçanërisht nga sëmundjet e zemrës.
Sipas vlerësimeve të ekspertëve, statistikat janë tronditëse. Midis 90,000 dhe 107,000 amerikanë mendohet se vdesin para kohe për shkak të ekspozimit të tepërt ndaj këtyre kimikateve toksike. Këto shifra përkthehen në mes 40 dhe 47 miliardë dollarë në vit produktiviteti i humbur ekonomik.


Në nivel molekular, ftalatet po bëjnë kërdi në qelizat tona. Ato reduktojnë
hormonin e stresit të trupit, kortizolin dhe ndryshojnë hormonet e tiroides, të cilat rregullojnë metabolizmin. Ata madje mund të kalojnë barrierën gjak-tru, duke na ekspozuar ndaj një kërcënimi shkatërrues për sistemin tonë nervor qendror.
Disa studime sugjerojnë se ftalatet madje mund të ndryshojnë ADN-në tonë, duke shkaktuar dëme që gjeneratat e ardhshme mund të trashëgojnë potencialisht. Dibutil Phthalate, ose DBP, është treguar se shkakton një ulje të numrit të spermës dhe ulje të fertilitetit. Gjithashtu është treguar se shkakton deformime skeletore të fetusit dhe ulje të distancës anogjenitale tek pasardhësit.
FDA i ka njohur ftalatet si “toksike për sistemin riprodhues” dhe ka bërë përpjekje për të kufizuar përdorimin e tyre në produktet komerciale.
Nëse ftalatet janë aq të këqij sa i paraqesin shkencëtarët, pse përdoren kaq shpesh në industri?
Një nga arsyet kryesore pse ftalatet janë kaq të përhapura është se ato janë tepër të lira për t’u prodhuar. Kjo do të thotë tre gjëra për prodhuesit me një buxhet: së pari, këto produkte mund të bëhen shpejt; së dyti, ata kursejnë para për produktin përfundimtar; dhe së treti, ka më pak nxitje për të ndryshuar formulimin e tyre me kalimin e kohës.
E patentuar në vitin 1919 nga kompania gjermane Bayer, esteret ftalate fillimisht u menduan si zëvendësues të sigurt për materialet natyrore si dylli i bletës ose spermaceti më i shtrenjtë (një substancë dylli e prodhuar nga zgavra e kokës së balenave të spermës). Kjo çoi në përfshirjen e tij në shumë lloje të ndryshme të produkteve të konsumit.
Në cilëndo anë të argumentit të jeni, askush nuk mund ta mohojë se është
thelbësore të dini më shumë rreth këtyre kimikateve dhe efekteve të tyre.
Lajmi i mirë është se ka hapa të thjeshtë që konsumatorët mund të
ndërmarrin për të reduktuar ekspozimin e tyre. Më mirë akoma, blerja e alternativave më të gjelbra do të thotë më pak kimikate toksike në mjedisin tonë dhe përfundimisht përfiton të gjithë rreth nesh.
Duke zgjedhur produkte me ftalate minimale ose jo-ekzistente, ne mund të ndihmojmë në eliminimin e këtyre substancave potencialisht të dëmshme
duke kursyer para dhe kohë në planin afatgjatë.
Në fund të fundit, ajo që përfundon është zgjedhja e informuar e konsumatorit:
– aftësia për të blerë në mënyrë inteligjente pa pasur nevojë të shqetësohemi për atë që udhëheqësit e industrisë nuk po na thonë.
Ndërkohë, ekspertët thonë se ka disa mënyra të thjeshta për të mbajtur një
familje pa ftalate.
-Shmangni kozmetikë, shampo dhe kremra aromatike.
-Blini detergjentë lavanderie pa aromë dhe pajisje pastrimi.
-Zgjidhni produkte të freskëta ose të ngrira mbi versionin e konservuar dhe të përpunuar shumë.
-Mos përdorni freskues ajri në shtëpi
-Mbani plastika të freskëta – shmangni mikrovalën dhe larjen e enëve.
-Mbajini jashtë shtëpisë plastikën e etiketuar si №3, №6 dhe №7
Nuk ka asnjë arsye për të menduar se industria kimike do të riformulojë produktet e saj pa presionin e qeverisë. Konsumatorët më të mirë që mund të bëjnë tani për tani është të marrin vendime më të informuara dhe të mbajnë një sy të ngushtë në studimet e reja -me shpresën se një ditë do të jetojmë në një botë ku këto “kimikate kudo” bëhen “kimike askund”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: