Roli i biotinës në organizëm: këshilla.

Nga Altin Joka

Simptomat më të zakonshme të mungesës së biotinës përfshijnë humbjen e
flokëve, lodhjen, ndryshimet e humorit duke përfshirë depresionin, dhe në raste të rënda dëmtimin neurologjik.
Disa nga mënyrat se si mund të zvogëloni rrezikun tuaj për mungesë të biotinit, ose nëse keni nevojë të rritni nivelet tuaja, janë të hani mjaft ushqime të pasura me proteina, duke shmangur përdorimin e vazhdueshëm të ilaçeve të caktuara dhe për të trajtuar kushtet themelore shëndetësore që bllokojnë thithjen e
biotinës.

Biotina


Cfarë është mungesa e biotinës?
Biotina (ose vitamina B7) është një vitaminë e tretshme në ujë që vepron si koenzimë në trup që është e nevojshme për metabolizmin e acideve yndyrore, aminoacideve dhe glukozës, që do të thotë se mjaftueshëm duhet të jetë i pranishëm në mënyrë që të konvertohen dhe të përdorin makronutrientët (yndyrna, proteina dhe carbs) që ne konsumojmë nga dietat tona.
Eshte pjesë e kompleksit të vitaminave B – një grup i ushqyesve kryesorë të
nevojshëm për funksione të shëndetshme metabolike, nervore, tretëse dhe kardiovaskulare.
Mungesa e biotinës ndodh kur dikush ose nuk konsumon biotinë të mjaftueshme nga dieta e tyre ose ata nuk mund të thithin siç duhet atë që konsumojnë. Ky lloj mangësie nuk është shumë i zakonshëm -veçanërisht në krahasim me mangësitë në lëndë ushqyese të tjera si hekuri, B12 ose magnezi – për disa arsye kryesore:
Kërkesat e rekomanduara ditore të biotinës janë relativisht të ulëta.
Shumë ushqime biotike hahen zakonisht, të cilat përfshijnë shumicën e ushqimeve proteinike (si mishi, peshku, bishtajoret, etj.). Sondazhet tregojnë se konsumimi mesatar i biotinës nga ushqimet në popullatën perëndimore është rreth 35-70 mcg / ditë, e cila konsiderohet një sasi e përshtatshme.
Hulumtimet tregojnë se bakteret tona digjestive të zorrëve kanë aftësinë të
krijojnë disa biotina më vete
Sa biotinë ju nevojiten për të parandaluar mungesën?
Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit ne SH.B.A “Futja adekuate” (niveli që
supozohet të sigurojë përshtatshmëri ushqyese) të biotinës për grupmoshat e ndryshme është si më poshtë:
-5 mikrogramë çdo ditë për foshnjat
-6-8 mikrogramë çdo ditë për foshnjat e moshës 7 muaj deri në 3 vjeç
-12-20 mikrogramë çdo ditë për fëmijë të moshave 4–13 vjeç
-25 mikrogramë për adoleshentët
-30 mikrogramë për meshkuj dhe femra të rritur mbi 19 vjeç
-30 miligram për gratë shtatzëna dhe -35 miligram për gratë që ushqehen me gji
A shkakton mungesa e biotinës humbje të flokëve?
Mangësitë ushqyese, përfshirë një konsum joadekuat të proteinave dhe marrje të ulët të mineraleve si zinku, hekuri dhe seleni, acidet yndyrore thelbësore, dhe disa vitamina, përfshirë biotinën, janë një shkak i njohur për humbjen e flokëve /
rrallimin e flokëve (i quajtur edhe alopecia).
Biotina luan një pjesë të madhe në ruajtjen e shëndetit të flokëve, thonjve dhe lëkurës sonë sepse është e përfshirë në sintezën e proteinave, konkretisht në formimin e keratinës, një proteinë që mirëmban strukturat e flokëve tanë.
Ndërsa hulumtimi mbi biotinin për rritjen e flokëve është ende i kufizuar,
ekzistojnë disa prova nga disa studime që marrja e suplementeve biotin çdo ditë për rreth 3 deri në 6 muaj mund të ndihmojë në promovimin e rritjes së flokëve
dhe uljen e humbjes se tyre. Ekziston gjithashtu një lidhje midis mungesës së biotinës dhe thonjve që janë të brishtë dhe të dobët.
Një përmbledhje e vitit 2017 e përqendruar në efektivitetin e biotinës për rritjen e flokëve zbuloi se plotësimi i biotinës mund të ndihmojë njerëzit që merren me kushtet themelore shëndetësore që shkaktojnë humbjen e flokëve, por që plotësimi mund të jetë me të vërtetë i efektshëm vetëm për promovimin e rritjes së flokëve nëse dikush është i mangët.
Ndërsa biotina zakonisht shtohet në produktet e bukurisë së flokëve dhe lëkurës si serumet dhe shamponët, besohet se nuk përthithet shumë mirë përmes lëkurës, kjo është arsyeja pse është më e mira të përftoni biotinë nga dieta juaj, ose një shtesë nëse është e nevojshme.
Shkaqet e mungesës së biotinit
Biotina është e tretshme në ujë, që do të thotë se udhëton në rrjedhën e gjakut dhe çdo sasi e tepërt ose e papërdorur e pranishme në trup eliminohet përmes urinës. Prandaj, trupi nuk krijon rezerva të biotinës, dhe është shumë e vështirë të
konsumosh shumë; për shkak të kësaj, nivelet toksike (ose efektet anësore të
biotinit) janë shumë të rralla.
Sidoqoftë, kjo gjithashtu do të thotë që ju duhet të konsumoni në mënyrë ideale sasi të vogla të vitaminës B7 pothuajse çdo ditë për të mbajtur furnizimin e trupit tuaj sa duhet mjaftueshëm.
Tre proteina janë të rëndësishme për sasitë e duhura të biotinës që duhet të
mirëmbahen në trup. Këto proteina janë: biotinidaza, transportuesi multivitamin i varur nga natriumi (SMVT) dhe sintetaza holocarboxylase (HCS). Këto proteina punojnë së bashku për të siguruar që biotina të lirohet nga ushqimet që hamë dhe
që përthithen përmes sistemit gastrointestinal.
Cfarë mund të shkaktojë mungesë të biotinës? Disa nga shkaqet më të zakonshme
të mungesës së biotinës përfshijnë:

-Alkoolizmi (përqendrimet e biotinës janë të ulta në rreth 15 përqind të njerëzve me alkoolizëm kronik)
-Shtatzënia – sa një e treta e grave shtatzëna mund të jenë të ulëta në biotinë.
-Marrja e ilaçeve antikonvulante, siç është acidi valproik
-Thithja e dëmtuar e zorrëve, të tilla si për shkak të sëmundjes inflamatore të
zorrëve.
-Përdorimi i zgjatur i antibiotikëve që mund të ndërpresin florën normale të
zorrëve.
-Pirje duhani.
-Marrja e medikamenteve të tjera të tilla si izotretinoin, Acutane etj.Hani ushqime të pasura me biotinë
Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të biotinës që janë në dispozicion në shtesa, por i vetmi lloj që shfaqet natyrshëm gjendet në burimet ushqimore. Mënyra e vetme
më e mirë dhe më e sigurt për të parandaluar mungesën e biotinës është të hani ushqime të pasura me biotinë.
Këtu keni një listë të burimeve më të mira për të ngrënë rregullisht:

 • mëlçi
 • vezë
 • Maja, siç është maja ushqyese
 • Salmon dhe peshq të tjerë
 • Produkte të qumështit përfshirë djathrat (provoni djathin e dhisë organike,
 • djathin fetar, etj)
 • Bishtajore dhe fasule
 • avokado
 • Mjedër dhe manaferrat e tjera
 • banane
 • Patate e ëmbël
 • lulelakër
 • Drithëra
 • kërpudha
 • Bajame, fara luledielli dhe arra / fara të tjera


Në përgjithësi, synoni të hani një dietë të larmishme, të shëndetshme që përfshin një larmi burimesh proteine, perime, fruta, drithëra të plota, produkte të
qumështit nëse i toleroni ato, arra dhe fara. Vezët dhe disa mish organesh janë burim i mirë i biotinës, siç janë shumë arra, fara, ushqim deti .
Siç u përmend më lart, ndërsa të hani të verdhat e vezëve është një mënyrë e mirë për të marrë biotinë dhe vitamina të tjera B, të bardhët e vezëve nuk japin biotinë dhe në të vërtetë kanë aftësinë për të varfëruar efektet e vitaminave B.
Mungesa e biotinës dhe nauze mund të prekin njerëzit me sëmundje inflamatore
të zorrëve, të tilla si çrregullime si sëmundja e Crohn, koliti, sëmundja celiac ose sindromi i zorrës së rrjedhjes. Disa nga mënyrat se si trajtohen çështjet e malabsorbimit të lidhura me çrregullimet e GI përfshijnë:
-Ndryshimi i dietës tuaj dhe shmangia e shkaktuesve, të cilat mund të përfshijnë
shumë fibra, ushqime acid, kafeinë, alkool, ushqime pikante dhe ushqime me yndyrë të lartë.
-Mund të konsumoni një dietë të lëngshme për të mbështetur shërimin
-Minimizimi i stresit i cili mund të përkeqësojë inflamacionin
-Marrja e probiotikëve dhe shtesave cilësore sipas nevojës.
-Heqja dorë nga pirja e duhanit
-Menaxhimi i diarresë për të parandaluar dehidratimin
-Përdorimi i ilaçeve për të kontrolluar inflamacionin siç janë aminosalicilatet,
kortikosteroidet ose imunomoduluesit.
-Përdorimi i antibiotikëve për të ndihmuar në trajtimin e infeksioneve dhe absceseve.
-Terapitë biologjike për të synuar proteinat inflamatore dhe për të zvogëluar inflamacionin
-Në disa raste, operacioni për të hequr bllokimet, indet, etj.
-Diskutoni për ilaçet që po merrni me doktorin tuaj
Biotina mund të bashkëveprojë me ilaçe të caktuara, kështu që nëse jeni duke marrë ilaçe ditore që mund të kenë një efekt negativ në nivelin e biotinës, monitoroni simptomat dhe punoni me mjekun tuaj.
Për shembull, trajtimi antikonvulsant për të paktën një vit është shoqëruar me nivele dukshëm më të ulëta të biotinit në serum. Marrja e antibiotikëve për një periudhë të zgjatur gjithashtu mund të ulë nivelet.
Diskutoni për plotësimin me mjekun tuaj, ose mundësinë e ndryshimit të ilaçeve, nëse përdorimi i ilaçeve po ul nivelin e biotinit tuaj.


3.Konsideroni të merrni suplemente biotine
Biotina është e disponueshme në shtojcat dietike që përmbajnë vetëm biotinë, në vitamina komplekse B dhe në disa multivitamina. Në formë shtesë, rekomandimet
e dozimit të biotinës variojnë nga rreth 1 mg deri në 3 mg në ditë (ose 1.000- 3,000 mcg), që është mjaft për të mbuluar nevojat ditore të dikujt.
Rreziqet dhe efektet anësore
Nëse jeni duke përjetuar simptoma të mungesës së biotinës, bisedoni me mjekun tuaj për shkaqet e mundshme themelore dhe opsionet e trajtimit të tilla si shtesa.
Marrja e dozave shumë të larta të vitaminave B nga shtojcat mund të ndikojë në nivelet e ushqyesve të tjerë në trupin tuaj, kështu që këshillohet gjithmonë që të merrni vetëm dozën e rekomanduar, përveç nëse mjeku juaj ju këshillon ndryshe.
Pilula ose shtojcat e biotinës konsiderohen të sigurta kur doza është brenda sasive të rekomanduara. Disa studime nuk kanë gjetur efekte të dëmshme edhe kur dikush po merr një dozë të lartë nga 10–50 mg në ditë.
Sidoqoftë, është akoma e mundur të përjetoni reaksione të vogla anësore si
dispepsi, nauze, ngërçe ose diarre. Marrja e një doze shumë të lartë për një periudhë të gjatë kohore mund të shkaktojë simptoma të mbidozës së biotinës si skuqje të lëkurës, nivele të ulëta të vitaminës C dhe B6, dhe nivele të larta të sheqerit në gjak.
Në të vërtetë ekzistojnë tetë forma të ndryshme të biotinës, por vetëm njëra po ndodh natyrisht – lloji që gjendet në burimet ushqimore. Ky lloj quhet “D-biotin” dhe besohet se është lloji i vetëm që ka aftësi të plota të vitaminës.
Ky është një shembull tjetër pse është gjithmonë më mirë të merrni vitaminat dhe mineralet tuaja nga burimet e vërteta të ushqimit kurdo që të jetë e mundur, pasi
ato përfshijnë lëndë ushqyese ashtu si natyra e destinuar që trupi të përdorë.
Cilat ushqime janë të pasura me biotinë? Në vitin 2004, kur studiuesit ekzaminuan 51 ushqime të ndryshme për të identifikuar sa biotinë ishte në dispozicion, ata gjetën një gamë të gjerë të niveleve të ndryshme të biotinës brenda secilit ushqim.
Për ato arsye, shumë autoritete (përfshirë USDA) nuk rendisin sasinë e biotinës të disponueshme në ushqime të zakonshme. Sidoqoftë, sipas studimeve, ushqimet më poshtë ishin disa nga më të lartat që duheshin testuar, megjithëse do të shihni
sasinë e biotinës brenda secilës sillet mjaft pak.

Këtu është një listë e ushqimeve më të pasura me biotinë që duhet të përfshini në dietën tuaj rregullisht:

 • Mëlçia – 3 ounces gatuar: 27–35 miligramë
 • Vezë – 1 e tërë: 13-25 miligram
 • Maja – 7 gram / rreth 1 lugë gjelle: 1.4-14 miligram
 • Salmon – 3 ounces: 4-5 miligramë
 • Djathë (provoni djathin e dhisë organike) – 1 ons: 0.4–2 miligram
 • Avokado – 1 e tërë: 2-6 miligramë
 • Mjedër – 1 filxhan: 0.2–2 miligram
 • Lulelakër – 1 filxhan: 0.2–2 miligram
 • Bukë me drithëra (provoni bukë Ezekiel) – 1 fetë: 0.2–6 miligram


Për më tepër, manaferrat, kërpudhat dhe llojet e tjera të peshkut gjithashtu
mendohet se janë burime të mira të biotinës.
Disa ilaçe – përfshirë ilaçin e lëkurës izotretinoin (Accutane) që është përshkruar për aknet – mund të zvogëlojnë aktivitetin e vitaminës B7. Doza jo normale të larta të vitaminave të tjera B si acidi pantothenik gjithashtu mund të ulin nivelet e biotinës së vitaminës B7 në trup.
Nivelet e vitaminës B7 gjithashtu mund të preken nëse dikush po merr ilaçe kundër konfiskimit ose antibiotikë oral, ose nëse ka një çrregullim të njohur të tretjes që mund të prishë nivelin e baktereve normale të zorrëve.
Në fund të fundit? E vërtetë për të gjitha vitaminat B, doza shumë të larta të vitaminave nga shtojcat mund të ndikojnë në dozat e të tjerëve, kështu që këshillohet gjithmonë që të merrni vetëm dozën e rekomanduar, përveç nëse mjeku juaj ju këshillon ndryshe.
Përfitimet e biotinës përfshijnë mbështetjen e metabolizmit tuaj, tolerancën e glukozës, shëndetin e zemrës, muskujt dhe indet dhe shëndetin e lëkurës dhe flokëve.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: