Demet e cigares elekronike..

Nga Altin Joka

Për të gjithë duhanpirësit, dukej se cigaret elektronike ishin zgjidhja e duhur. Sipas studimeve të kryera cigaret elektronike janë të dëmshme për shkak të problemeve që shkaktojnë në mushkëri.

cigare elektronike/e-cigarettes

Në vitin 2003, cigarja e parë elektronike e suksesshme komerciale debutoi në
Kinë. Sot, miliona konsumatorë përdorin rregullisht cigare elektronike. Cigaret
elektronike u krijuan me sa duket për të ndihmuar duhanpirësit per të lënë
duhanin më lehtë.
Studimet sugjerojnë që pajisjet Juul dhe “avullimi” mund të çojnë në probleme
me zhvillimin e trurit, dëmtime të mushkërive, rritje të rrezikut për presion të
lartë të gjakut dhe rritje të demeve ne mushkeri.


Rregullorja dhe paralajmërimi i FDA
Në 2018, FDA njoftoi planet për të ndryshuar mënyrën e cigareve elektronike,
përfshirë Juuls, në treg dhe shitje. Për shembull, rregulloret e reja nënkuptojnë që
të gjitha cigaret elektronike nuk mund t’i shiten askujt nën 18 vjeç, ose pa një
deklaratë paralajmëruese shëndetësore në paketim.
Masa e FDA erdhi pas disa statistikave befasuese të reja: përdorimi i cigareve
elektronike në mesin e fëmijëve të shkollës së mesme dhe të shkollës së mesme u
rrit nga 77 për qind dhe 50 për qind, përkatësisht, nga 2017 në 2018.
Që nga qershori i vitit 2019, San Francisco është qyteti i parë i madh amerikan që
ndalon shitjen e të gjitha cigareve elektronike. Pastaj në fillim të shtatorit,
Michigan u bë shteti i parë që njoftoi se do të ndalonte shitjen e cigareve
elektronike me aromë. Këto ndalime u vendosën kryesisht “për të frenuar
epideminë e avullimit të të miturve”. Departamenti i Shëndetit i Shtetit të Nju
Jorkut gjithashtu ka hipur në bord me ndalimin e të gjitha avujve me aromë, gjë
që do ta bënte Nju Jorkun shtetin e dytë për të bërë nëse rregulloret e “renditjes
emergjente” në të vërtetë kalojnë.
Më 9 shtator 2019, FDA “lëshoi një letër paralajmëruese për JUUL Labs Inc. për
tregtimin e produkteve të duhanit me rrezik të modifikuar të paautorizuar duke u
përfshirë në etiketime, reklama dhe / ose aktivitete të tjera të drejtuara për
konsumatorët, përfshirë një prezantim të dhënë të rinjve .
Si pjesë e hetimit të tij të vazhdueshëm, duke përfshirë një seancë dëgjimore në
Kongres, të cigareve elektronike dhe sistemeve të tjera elektronike të
shpërndarjes së nikotinës (FUND), marketingu dhe komunikimi i JUUL me
studentët, kompanitë e sigurimeve shëndetësore dhe punëdhënësit është vënë
në pikëpyetje.

llojet e cigareve elektronike


Çfarë është një Juul?
Nëse nuk dini ende shumë për cigare elektronike, me siguri po pyesni veten:
“Çfarë është një vape Juul dhe çfarë do të thotë Juuling?”
Disa nga termat e shumtë që përdoren për të përshkruar sistemet elektronike të
shpërndarjes së nikotinës (FUND) përfshijnë: avuj, avullues, stilolapsa, lapsa
nargjile, cigare elektronike (cigare elektronike ose cigare elektronike) dhe tuba
elektronikë.
Juul është një lloj cigareje elektronike (shkurtimi i cigares elektronike). Sipas
Institutit Kombëtar të Kancerit, është “një pajisje që ka formën e cigares, puro ose
stilolaps dhe nuk përmban duhan. Përdor një bateri dhe përmban një tretësirë të
nikotinës, aromatizuesve dhe kimikateve të tjerë, disa prej të cilave mund të jenë
të dëmshme. ”
Juulimi është një lloj avullimi, një mënyrë tjetër për të përshkruar përdorimin e
cigareve elektronike që bën që një tretësirë nikotine të shndërrohet në një
mjegull të thithshme. Cigaret elektronike si Juuls përmbajnë nikotinë të nxjerrë
nga duhani, por ato nuk përmbajnë vetë duhan. Avullimi funksionon duke ngrohur
lëngun dhe duke e kthyer atë në avull i cili thithet dhe hyn në mushkëri.
Por ndërsa Juuls mund të synojë të shërbejë si pjesë e një “strategjie të zvogëlimit
të dëmit” – një strategji e shëndetit publik që synon të zvogëlojë efektet negative
të substancave të varësisë, duke përfshirë nikotinën / duhanin – ka prova që Juuls
mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi.
Për shembull: Në shtator, 2019 mjekët dolën përpara duke deklaruar se ata kishin
identifikuar një karakteristikë të panjohur më parë të produkteve të avullimit që
ka qenë e lidhur me zhvillimin e sëmundjeve të frymëmarrjes në të gjithë SH.B.A.
Eshte zbuluar se brenda mushkërive të njerëzve që preken nga lëndime të
mushkërive ”ka qeliza të mëdha imune që përmbajnë pika të shumta vajore, të
quajtura makrofage të mbushura me lipide, të cilat nuk gjenden te njerëzit e
shëndetshëm pa këto dëmtime. Prania e këtyre makrofagëve në mushkëri tani
lidhet me simptoma duke përfshirë kollë të thatë, dhimbje gjoksi, gulçim, si dhe
dhimbje barku, të përziera dhe të vjella”
Juuling vs Vaping mund të mos përmbajnë duhan, por ato japin nikotinë në
mënyrë efikase si një produkt i djegshëm (për shembull, një cigare). Ato
shkaktojnë që nikotina të arrijë në mushkëri, ndikojnë në tru dhe potencialisht
mund të rrisin rrezikun për varësinë nga nikotina.
Këtu janë ndryshimet midis avullimit dhe Juuling?
Juulimi është një lloj avullimi. Juuling thuhet se siguron një dozë më të lartë dhe
më të shpejtë të nikotinës në krahasim me produktet e tjera të avullimit.
Juulët përmbajnë një përbërje unike kimike krahasuar me pajisjet e tjera të
avullimit. Shumica e produkteve të avullimit në treg përdorin glukol propilen dhe
glicerinë si tretës që japin nikotinë, por Juuls përmbajnë kripëra organike të
nikotinës, një kombinim i një nikotine dhe një acidi organik.
Kripërat e nikotinës lejojnë thithjen e nikotinës. PAX Labs pretendon që produktet
Juul sigurojnë një përqendrim nikotine që është e krahasueshme me një cigare
tradicionale, plus që ata mund të japin nikotinë 1.25 deri 2.7 herë më shpejt sesa
produktet konkurruese të avullimit.
Pamja dhe lehtësia e përdorimit të Juuls është gjithashtu pjesë e asaj që i bën ata
tërheqës. Ato shfaqin një dizajn të vogël, të hollë, të teknologjisë së lartë dhe
përdorin fishekë nicotine të cilat vijnë në një larmi aromash.
Një Juul duket tamam si një shkop USB dhe është aq i vogël sa të fshihet nga
prindërit dhe mësuesit. Juuls nuk heq avujt në ajër, kështu që ato janë të lehta
për t’u përdorur në publik pa e ditur askush,
Disa raportojnë se nikotina e dorëzuar nga Juuls ndihet “më pak e ashpër” në fyt
dhe në mushkëri krahasuar me nikotinën nga cigare, duke e bërë përvojën më të
këndshme, duke përfshirë midis përdoruesve të ndjeshëm ose të rinj.
Ata janë të përshtatshëm, të lehtë për t’u marrë dhe të këndshëm për t’u
përdorur. Juuls janë relativisht të lira janë të lehta për tu marrë dhe kanë një
pamje të teknologjisë së lartë. (Në thelb si një makinë e gjatë e gishtit të madh që
mund të rimbushet duke përdorur një makinë USB kompjuteri). Ato janë
gjithashtu të lehta për tu fshehur dhe përdorur në mënyrë diskrete, pasi ato nuk
prodhojnë tym, avull ose krijojnë shumë erë. Plus, Juules vijnë në aromë
tërheqëse si nenexhik, mango, fruta etj.
Organizata të tilla mendojnë se përdorimi i cigareve elektronike është
përfundimisht më i mirë se pirja e cigareve / duhanit. Për shembull, në shkurt
2018, Bordi i Drejtorëve i Shoqatës Amerikane të Kancerit (ACS) lëshoi udhëzimet
e mëposhtme për duhanpirësit: “Duhanpirësit që nuk mund ose nuk do të lënë
duhen inkurajuar të kalojnë në formën më pak të dëmshme të produktit të
duhanit të mundshëm; kalimi në përdorimin ekskluziv të cigareve elektronike
është e preferueshme sesa vazhdimi i pirjes së duhanit të produkteve të
djegshme. “
Pse Shoqata Amerikane e Kancerit do të inkurajonte përdorimin e pajisjeve të
avullimit?

Argumenti i organizatës është se produktet e duhanit të djegshëm,
kryesisht cigaret, janë shkaku i vetëm më i madh i kancerit që ne njohim,
përgjegjës për vdekjet e rreth 7 milion njerëzve në të gjithë botën çdo vit. Në
SH.B.A., rreth 98 përqind e të gjitha vdekjeve të lidhura me duhanin janë
shkaktuar nga pirja e duhanit.
Në mbrojtje të ACS, ata gjithashtu rekomandojnë që “klinikët të mbështesin të
gjitha përpjekjet për të lënë përdorimin e duhanit të djegshëm dhe të punojnë me
duhanpirësit që përfundimisht të ndalojnë përdorimin e ÇDO produkti duhani,
duke përfshirë edhe cigare elektronike … ACS rekomandon fuqimisht që të bëhen
të gjitha përpjekjet për të parandaluar fillimi i cigareve elektronike nga të rinjtë. ”
A është Juulimi i Keq për Ju? 5 rreziqe
Pra, a është Juulin keq për ju, apo është një alternativë më e sigurt për
duhanpirësit dhe një shok i dobishëm në betejën për të lënë duhanin?
Shumë duket se besojnë se përdorimi i cigareve elektronike është më pak i
dëmshëm se pirja e cigareve, por efektet shëndetësore të përdorimit afatgjatë
ende nuk dihen. Dhe sipas disa gjetjeve të studimit, ka arsye për të besuar se
përdorimi i cigareve elektronikeShumë duket se besojnë se përdorimi i cigareve
elektronike është më pak i dëmshëm se pirja e cigareve, por efektet shëndetësore
të përdorimit afatgjatë ende nuk dihen. Dhe sipas disa gjetjeve të studimit, ka
arsye për të besuar se përdorimi i cigareve elektronike shkakton më shumë ose
më shumë dëme sesa cigaret konvencionale.
Që nga lirimi i tyre, ekspertët kanë hetuar lidhjen midis një vargu çështjesh
shëndetësore dhe përdorimit të cigareve elektronike ose pajisjeve të avullimit.

cigare elektronike&vape


Disa shqetësime me juulimin / avullimin tani përfshijnë:

 1. Konsumi dhe varësia midis adoleshentëve / të rriturve të rinj
  Në maj 2016, FDA ndaloi shitjen e produkteve të avullimit fëmijëve nën 18 vjeç.
  Por ka ende shqetësim që adoleshentët po përdorin cigare elektronike dhe Juuls
  në rritje të numrit. Juuls mund të blihet në pikat e karburantit, dyqanet e
  komoditetit dhe dyqanet e tymit.
  Ekspertët gjithashtu besojnë se përdoruesit e rinj të cigareve elektronike
  përballen me një rrezik në rritje si për fillimin e pirjes së duhanit ashtu edhe për
  t’u bërë përdorues afatgjatë të cigareve dhe / ose produkteve të tjera të djegies
  së duhanit.
  Në vitin 2018 shitësit me pakicë u bënë ligjërisht përgjegjës për të kërkuar
  verifikimin e moshës nga ID-ja e fotografisë për individët nën 27 në mënyrë që të
  blejnë ndonjë produkt duhani. Disa dispozita të tjera të Aktit të Kontrollit të
  Duhanit janë gjithashtu në fuqi tani, duke përfshirë ndalimin e mostrave falas të
  produkteve të duhanit dhe ndalimin e shitjeve në makinat e shitjes.
 2. Rrezik më i lartë për sëmundjet kardiovaskulare
  Juulët përmbajnë nikotinë, një stimulues që mund të rrisë rrahjet e zemrës dhe të
  rrisë presionin e gjakut. Alsoshtë gjithashtu një faktor rreziku për zhvillimin e
  sëmundjes së zemrës. Siç u tha, autoritetet e caktuara shëndetësore mendojnë se
  përdorimi i nikotinës përmes Juuling / avullimit nuk rrit rrezikun për të vuajtur nga
  një sulm në zemër.
  Një studim zbuloi se ekspozimi i cigareve elektronike ngushton arteriet me 30 për
  qind dhe ul aftësinë e enëve të gjakut për t’u zgjeruar. Për më tepër, avullimi /
  Juulimi mund të ngurtësojë aortën, arterien kryesore në trup që furnizon sistemin
  e qarkullimit të gjakut me gjak të oksigjenuar. Ngurtësia e aortës konsiderohet si
  një shenjë paralajmëruese e hershme e sëmundjeve kardiake dhe vaskulare të
  lidhura, të tilla si ateroskleroza, goditje në tru dhe aneurizëm.
  Një studim i botuar në Radiologji në Gusht, 2019 tregoi se avullimi i lëngjeve
  elektronike (madje edhe ato që nuk përmbajnë nikotinë) vetëm një herë mund të
  shkaktojë ndryshime në funksionin kardiovaskular. Avullimi u gjet që ndikonte
  përkohësisht në funksionin e enëve të gjakut në njerëz të shëndetshëm, të tilla si
  duke ndryshuar rrjedhën e gjakut në arteriet kryesore në këmbë.
  Një studim i veçantë i botuar në maj, 2019 gjeti prova që thithja e aromave të
  cigareve elektronike kishte efekte të caktuara toksike, të tilla si ulja e mbijetesës
  së qelizave dhe rritja e shënjuesve të inflamacionit.
  Nevojiten më shumë kërkime, por ekspertët besojnë se avullimi i shpeshtë me
  kalimin e kohës mund të shkaktojë procese që dihet se kontribuojnë në zhvillimin
  e sëmundjeve kardiovaskulare.
 3. Dëmtimi i ADN-së
  Kërkimet e fundit tregojnë se avullimi mund të modifikojë materialin gjenetik /
  ADN-në në qelizat orale të përdoruesve. Në një studim të drejtuar nga Qendra
  Masonike e Kancerit në Universitetin e Minesotës, studiuesit rekrutuan pesë
  përdorues të cigareve elektronike dhe mblodhën mostra të pështymës para dhe
  pas një seance avullimi 15 minutëshe për t’i analizuar ato për kimikatet që dihet
  se dëmtojnë ADN-në.
  Nivelet e rritura të përbërësve që dëmtojnë ADN-në, duke përfshirë
  formaldehidin, akroleinën dhe metilglikoksalin, u kthyen në pështymë pas
  avullimit. Krahasuar me njerëzit që nuk bëjnë vape, katër nga pesë përdoruesit e
  cigareve elektronike treguan shenja të rritjes së dëmtimit të ADN-së. Studiuesit
  besojnë se kjo mund të rrisë rrezikun e zhvillimit në kancer.
 4. Dëmtimi i frymëmarrjes / mushkërive
  Sondazhet tregojnë se janë aromat e Juuls dhe produkteve të ngjashme me
  avullimin që tërheqin përdoruesit e rinj. Në fakt, studimi i kryer në Shkollën e
  Mjekësisë të Universitetit Yale zbuloi se adoleshentët preferonin cigare
  elektronike me aromë të ëmbël që nuk përmbanin nikotinë sesa cigaret
  elektronike. me nikotinë por pa ëmbëlsi. Fatkeqësisht, këto aromë ndryshojnë
  kiminë kur kombinohen me lëngun e vapës dhe janë të afta të krijojnë kimikate të
  padeklaruara.
  Në mënyrë që të krijojnë aroma unike të avullimit, prodhuesit përdorin përbërës
  aromatizues si diacetil, acetoinë dhe 2,3-pentanedion. Studimet tregojnë se këto
  kimikate mund të bëjnë kërdi në sistemin e frymëmarrjes dhe të kontribuojnë në
  probleme shëndetësore si bronkioliti, sëmundje të rëndë të frymëmarrjes dhe
  acarim në sy, lëkurë, mukozë dhe mushkëri.
  Sipas një raporti të vitit 2018 të botuar nga Shoqata Amerikane e Fiziologjisë
  (APS), këta përbërës kimikë duket se janë të aftë të nguliten në mushkëri, duke
  shkaktuar inflamacion dhe duke lënë mushkëritë të prekshme nga infeksioni.
  Kërkimet e fundit treguan një rritje të shënuesve të inflamacionit, prodhimit të
  mukusit dhe funksionit të ndryshuar të mushkërive tek njerëzit që përdorin cigare
  elektronike që përmbajnë propilen, propilen plus nikotinë dhe grupe
  aromatizuese për tre ditë.
  Rastet e sëmundjeve pulmonare të lidhura me avullimin vazhdojnë të rriten në të
  gjithë Shtetet e Bashkuara. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e
  Sëmundjeve, kishte 215 raste të mundshme të sëmundjes së rëndë të mushkërive
  në lidhje me cigare elektronike deri më 27 Gusht 2019. Sëmundjet shtrihen në 25
  shtete, dhe sëmundje të tjera të mushkërive gjetkë janë gjithashtu nën hetim.
  Këto sëmundje po prekin adoleshentët, të rriturit e rinj dhe të moshuarit njësoj.
  Ata që janë prekur raportojnë se kanë përjetuar gulçim, kollitje, lodhje, dhimbje
  gjoksi dhe humbje peshe në javë / muaj pas vapimit. Ende nuk e di saktësisht se
  cilat përbërje në e-cigare po shkaktojnë këto simptoma, por spekulohet se
  kërpudhat dhe bakteret në disa marka të njohura të lëngut të cigareve
  elektronike, si dhe agjentët aromatizues, janë fajtorë.
  Në Kaliforni, sasi të mëdha të pesticideve dhe fungicideve u gjetën në disa
  produkte avulluese të THC, të cilat mund të luajnë një rol. Ekspertët spekulojnë se
  derivatet e vitaminës E që gjenden në disa produkte të avullimit mund të jenë
  gjithashtu të afta të irritojnë mushkëritë kur avullohen. Tani besohet se shumë
  raste të sëmundjeve të mushkërive që lidhen me avullimin janë për shkak të
  njerëzve që avullojnë produkte të kanabisit që përmbajnë nivele të larta të
  acetatit të vitaminës E, një agjent trashës për avullimin e lëngut. “Acetati i
  vitaminës E tani është një fokus kryesor i hetimit të departamentit”, sipas një
  artikulli të Shtatorit, New York Times.
  Siç u përmend më lart, skanimet e mushkërive nga pacientët me sëmundje të
  mushkërive të lidhura me avullimin kanë zbuluar se avullimi duket se çon në
  zhvillimin e pikave vajore në mushkëri të quajtura makrofage të mbushura me
  lipide. Këto makrofage janë një lloj qelize nga sistemi imunitar që mblidhen në
  vendet e infeksionit. Duke filluar nga korriku, 2019, mjekët në Universitetin e
  Utah filluan të zbulojnë këtë shënues në pacientët që ankohen për simptoma të
  ngjashme me pneumoninë, të cilët kishin një histori të avullimit. Në dy muajt në
  vijim ata zbuluan se 10 në 10 pacientë me simptoma të mushkërive të lidhura me
  avullimin që ata testuan u zbulua se kishin këtë shënues.
 5. Problemet e fertilitetit dhe rezultatet e zvogëluara të shtatzënisë
  Një studim i vitit 2019 i botuar në Journal of the Endocrine Society që u krye në
  minj gjeti prova se përdorimi i cigareve elektronike mund të dëmtojë pjellorinë
  dhe rezultatet e shtatzënisë. Ky është një lajm shqetësues, duke marrë parasysh
  se sondazhet sugjerojnë se shumë gra të reja dhe shtatzëna tani po përdorin
  cigare elektronike si një alternativë më të sigurt për pirjen e cigareve.
  Në studim u zbulua se pasi minjtë femra u ekspozuan ndaj avujve të cigareve
  elektronike ata përjetuan ulje të implantimit të embrionit dhe një vonesë të
  konsiderueshme në fillimin e shtatzënisë me pjellë e parë. Pasardhësit femra të
  ekspozuar ndaj cigareve elektronike në mitër gjithashtu nuk arritën të fitonin aq
  peshë sa minjtë e kontrollit deri në kufirin 8.5 muaj. Një nga autorët e studimit
  raportoi se “Përdorimi i cigareve elektronike gjatë gjithë shtatzënisë ndryshoi
  shëndetin afatgjatë dhe metabolizmin e pasardhësve femra
  Çfarë thotë shkenca – a është avullimi me të vërtetë më i sigurt se pirja e duhanit?
  Generallyshtë pranuar përgjithësisht se avullimi është një alternativë më e mirë
  për pirjen e cigareve, por është ende larg një zakoni të shëndetshëm dhe është
  lidhur me një numër shqetësimesh shëndetësore.
  Agjentët e përdorur në avullimin e produkteve mund të jenë përgjithësisht të
  sigurta për t’u konsumuar, por ne nuk e dimë saktësisht se si ndryshojnë struktura
  dhe efektet e tyre kimike kur nxehen dhe thithen, gjë që akoma mund të çojë në
  acarim serioz të mushkërive.
  Avullimi i produkteve që përmbajnë nikotinë mund të ketë akoma cilësi të
  varësisë, kështu që ju me siguri do të merreni me efektet e tërheqjes kur ndalet,
  siç janë nervozizmi, ankthi, shqetësimet, ndryshimet e oreksit, dhimbjet e kokës
  etj.
  Sipas FDA, nuk ka asnjë provë që ndonjë cigare elektronike është plotësisht e
  sigurt ose efektive për të ndihmuar pirjen e duhanit. Shoqata Amerikane e Zemrës
  tregon për këtë arsye se e-cigaret duhet të përdoren vetëm si një mënyrë e fundit
  për të lënë duhanin.
  Nëse tashmë po përdorni avullimin si një mjet për të lënë pirjen e duhanit, çfarë
  hapash mund të ndërmerrni për të filluar pakësimin e avullimit dhe lënien e
  duhanit fare?
  Nëse jeni dikush që përdorni një Juul, një pajisje tjetër avullimi ose që pini cigare,
  këto këshilla mund t’ju ofrojnë ndihmë kur bëhet fjalë për lënien e duhanit:
  Provoni praktikat e trupit-mendjes, duke përfshirë meditimin e vetëdijes. Ka
  prova të forta se praktikat e trupit-mendje si joga, meditimi, tai chi, hipnoterapia,
  biofeedback dhe imazhet e drejtuara ndihmojnë në lënien e duhanit. Ato ofrojnë
  ndihmë në menaxhimin e stresit, lodhje kronike, dhimbje kronike dhe simptoma
  të lidhura me tërheqjen.
  Trajnim për relaksim në grup. Një mënyrë për të mësuar praktikat e trupitmendjes është në një mjedis grupi, siç është një grup mbështetës, ose gjatë një
  seance private të udhëhequr nga një trajner / terapist. Ju mund të mësoni të
  merreni më mirë me dëshirat dhe shkaktarët duke filluar këshillimin ose terapinë,
  veçanërisht me një specialist të terapisë njohëse të sjelljes.
  Çamçakëz / arna nikotine ose zëvendësime të tjera. Terapitë pa recetë të
  zëvendësimit të nikotinës janë disi të diskutueshme pasi ato vazhdojnë të
  plotësojnë nevojën fizike pa adresuar anët psikologjike dhe të sjelljes të një
  varësie nga nikotina. Sidoqoftë, hulumtimet sugjerojnë se ata janë në gjendje të
  ndihmojnë në lehtësimin e procesit të lënies së duhanit dhe janë shumë më pak
  të varur. Ju mund të vizitoni Quit.com për informacion në lidhje me këto produkte
  dhe këshilla që mund të ndihmojnë në rritjen e suksesit të lënies së duhanit.
  Kërkoni një program në internet. Programi Liria nga pirja e duhanit e Shoqatës
  Amerikane të Mushkërive është një shembull i burimeve të mbështetjes së një
  grupi në internet që gjithashtu ofron këshilla dhe ndihmë me teknikat e treguara
  për të ndihmuar ndërprerjen e pirjes së duhanit. Smokefree.gov është një tjetër
  burim i mirë për të gjetur ndihmë.
  Merrni parasysh të provoni vaj esencial të piperit të zi: Ky vaj mund të ndihmojë
  në zvogëlimin e dëshirave për nikotinë dhe në uljen e efekteve të tërheqjes, sipas
  studimeve të caktuara. Vaji i piperit të zi mund të avullohet në mënyrë që të
  sigurojë një ndjesi të ngjashme me pirjen e duhanit. Në një studim, 48 pirës të
  duhanit u caktuan rastësisht në një nga tre kushtet: një grup duhanpirësish të
  fryrë në një pajisje që jepte një avull nga vaji thelbësor i piperit të zi; një grup i
  dytë i fryrë pajisjes me një fishek nenexhik / mentol dhe një grup i tretë përdori
  një pajisje që përmbante një fishek bosh. Dëshira për cigare u zvogëlua ndjeshëm
  në grupin duke përdorur vaj piper të zi në krahasim me kushtet e tjera të
  kontrollit. Efektet negative dhe simptomat somatike të ankthit u lehtësuan
  gjithashtu në grupin e vajit të piperit të zi. Për më tepër, intensiteti i ndjesive në
  gjoks ishte dukshëm më i lartë për grupin e piperit të zi, i cili imitonte ndjenjën e
  pirjes së duhanit dhe dukej se ndihmonte në përmbushjen e dëshirës së
  duhanpirësit.
  Autoritetet gjithashtu mund të vazhdojnë të ndihmojnë në ndalimin e përdorimit
  të produkteve Juuls / avullimit duke bërë përpjekje për të zvogëluar toksicitetin,
  varësinë dhe tërheqjen e produkteve të duhanit aktualisht në treg.
e-cigarettes vs normal cigarettes/ cigare elektronike vs cigare normale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: