Qumështi i tërshërës..

Nga Altin Joka

Qumështi ka qenë shpesh temë diskutimi nga shkencëtarë të ndryshëm mbi efektet në organizëm dhe përmbajtjen e lartë të antibiotikëve. Për këtë arsye kompani inovatore krijuan një zgjidhje për problemin.

Marketingu i kompanisë suedeze Oatly ishte, nje super sukses dhe teper
magjepes.. Oatly arriti në shitje neto prej mbi 110 milion dollarë në 2018, dhe
jane dyfishur në vitin 2019 dhe vazhdon nje rritje shume e larte dhe per vitin
2020 dhe vitin qe jemi tani.

oatly/qumesht tershere


Shkenca e Ushqimit pas qumështit të tërshërës
Shkencëtari Suedez Rickard Oste krijoi për herë të parë qumështin e tërshërës në
fillim të viteve 1990. Ai ishte një shkencëtar ushqimi që studionte intolerancën e
laktozës. Ai dëshironte të krijonte një pije miqësore me mjedisin, e cila nuk
përmbante sheqer ,laktoze. Përpara kohës së tij, ai krijoi një produkt të trashë,
krem me ëmbëlsi natyrale falë sheqernave natyrore që gjenden tek tërshëra.
Qumështi i tërshërës përmban natyrshëm më shumë niseshte soje, bajame ose
qumësht orizi . Enzimat i shtohen përzierjes së qumështit të tërshërës, e cila lejon
lëshimin e molekulave të sheqerit natyral nga niseshtja, e cila është arsyeja pse
qumështi i tërshërës ka shije natyrisht të ëmbël.
Qumështi i tërshërës njihet gjithashtu si një “preferuari i baristit”, i cili ishte një
pikë kryesore e shitjes. Duke u ndalur pas banakut, qumështi i tërshërës tejkaloi
provën pasi proteina e tij e moderuar dhe përmbajtja e yndyrës krijuan një
shkumë ideale, kremoze të përsosur për kapucino,makiaton,kafelate .
Produkti përputhet me vizionin fillestar të Richard Oste pasi kryen një ndikim të
zvogëluar në mjedis. Qumështi i tërshërës ul ndjeshëm emetimet e gazit serë dhe
përdorimin intensiv të ujit në krahasim me nivelet e kërkuara në prodhimet e
qumështit. Për shembull, një litër qumësht vlerësohet të marrë 1000 litra ujë për
të prodhuar, ndërsa një litër qumësht tërshërë kërkon vetëm rreth 48 litra ujë për
tu prodhuar.
Fatkeqësisht, pirja e një gote qumështi të tërshërës nuk është e krahasueshme
me ngrënien e një tasi me tërshërë. Sidoqoftë, qumështi i tërshërës ka akoma disa
përfitime të dukshme shëndetësore dhe meriton të krahasohet me qumështet e
tjera dhe alternativat e qumështit.
Qumështi i tërshërës mund të ndihmojë në uljen e niveleve të kolesterolit LDL
Qumështi i tërshërës përmban β-glukan, një lloj fibër i tretshëm i cili është
vërtetuar se ul nivelin e kolesterolit LDL. β-glukani është një karbohidrate pa
niseshte, e cila formon komplekse me kolesterolin që përmban kripëra biliare në
zorrën tonë.
Një filxhan qumështi i tërshërës vlerësohet se përmban rreth 1.3 gram β-glukanë,
ndërsa një filxhan me tërshëra përmban më afër 3 g. Qumështi i tërshërës mund
të ju ndihmojë në marrjen tuaj të β-glukanit pa pasur nevojë të konsumoni sasi të
bollshme të tërshërës.
Qumështi i tërshërës është më i ulët në sheqer, dhe pa laktozë
Për krahasim, një filxhan qumësht I kafsheve prej 1% ka 12–13 g sheqer që
shfaqet natyrshëm, ndërsa një filxhan qumësht tërshërë të pangopur përmban
vetëm 6 gr sheqer që shfaqen natyrshëm nga tërshëra, dhe nuk përmban laktozë.
Kjo është veçanërisht e dobishme për ata që janë jotolerantë ndaj laktozës.
Qumështi i tërshërës është më i ulët në proteina
Qumështi i tërshërës ka ndjeshëm më pak proteina, me vetëm 4 g për filxhan
krahasuar me 8 g që gjenden në një filxhan qumësht lope. Sidoqoftë, kjo është më
e lartë se të gjitha alternativat e tjera jo të qumështit, përveç qumështit të sojës.
Qumështi i sojës mbetet alternativa jo e qumështit e cila është në të njëjtën kohë
me qumështin e lopës, i cili përmban 8 g proteina për filxhan.
Ndërsa qumështi i tërshërës është i sigurt për fëmijët dhe adoleshentët, ai nuk
duhet të zëvendësojë qumështin e sojës ose lopës nëse mbështetet në një burim
proteine. Si me të gjitha qumështet, qumështi i tërshërës nuk duhet të
zëvendësojë kurrë formulën e qumështit të gjirit ose foshnjës.
Qumështi i tërshërës është një burim i mirë i kalciumit dhe vitaminës D (shumicën e kohës)
Prodhuesit tregtarë do të forcojnë qumështin me kalcium, vitaminë D dhe B12 për
ta bërë atë të krahasueshëm me qumështin e qumështit dhe qumështet e tjera jo
të qumështit. Ndërsa ndryshon në mesin e markave, në përgjithësi një filxhan
qumësht tërshërë do të sigurojë të paktën 30-50% vlerë të përditshme të
kalciumit, vitaminës D dhe B12.
Por – fortifikimi i këtyre qumështit nuk kërkohet gjithmonë me ligj në varësi të
vendit ku jetoni. Gjithmonë sigurohuni që të lexoni etiketën e fakteve të
ushqyerjes dhe shkundni kartonin tuaj të qumështit përpara se ta perdorni!
Ushqyesit shpesh vendosen në fund të kartonit.
Vini re se me qumështin e tërshërës të bërë në shtëpi nuk do të keni vitaminë D,
B12 ose kalcium pasi nuk mund ta forconi thjesht qumështin në kuzhinën tuaj.
Nëse planifikoni të bëni qumësht tërshërë të bërë në shtëpi, sigurohuni që
planifikoni të merrni këto lëndë ushqyese nga burime të tjera.
Në fund të fundit
Qumështi i tërshërës është një risi fenomenale e industrisë ushqimore dhe ka një
fushatë yjore të marketingut dhe markës. Në ndërthurjen e shijes së shijshme të
produktit, përfitimeve të mundshme shëndetësore dhe performancës
mbresëlënëse nën (avull) presionin.Duke njohur nivelin e ulët të përfitimeve të
mundshme shëndetësore, ne mund të lëvizim përpara duke qenë një konsumator
më i arsimuar dhe i ndërgjegjshëm. Nëse mendojmë se jemi në rrugën drejt
shëndetit dhe jetëgjatësisë duke konsumuar akullore me qumësht tërshërë, ne i
kemi bere nje progress drejt shendetit dhe klimes.

oatly/qumesht tershere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: