A e dini se:Fitatet.

Fitatet janë komponime antioksidative (kombinim i acidit fitik i cili gjendet
tek drithërat dhe legume, me minerale, kryesisht kalcium dhe ndihmojnë në
funksionimin më të mirë të aparatit tretës. Pra, fibrat nuk janë i vetmi mbrojtës
kundër kancerit e tumoreve dhe mirëfunksionimit të aparatit tretës por dhe fitatet
luajnë një rol shumë të rëndësishëm.
Fitatet gjenden tek drithërat, bimët bishtajore si bizelja, batha, thjerrëzat, fasulja,
po ashtu dhe tek frutat e thata dhe farat. Fitatet eleminojnë hekurin e tepërt i cili
hyn në organizëm kryesisht nga konsumimi i mishit i cili lëshon në trupin e njeriut
radikale të lira të quajtuara hidroksile me efekt kancerogjen. Ato gjithashtu
forcojnë kockat dhe luftojnë sëmundjen e osteoporozës. Sapo hyjnë në organizmin
tonë fitatet sulmojnë qelizat kancerogjene dhe rrisin aktivitetin e rruazave të
bardha të gjakut të cilat krijojnë barriera mbrojtëse për trupat tanë nga
infeksionet e ndryshme. Konsumimi i fitateve luan një rol të rëndësishëm në
parandalimin dhe luftën kundër sëmundjeve të zemres, diabetit dhe sëmundjet e
veshkave duke përfshirë dhe gurët e veshkave.

fitatet/bishtajoret

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: