Nga Altin Joka
Kerpudhat jane myshqe shumeqelizore dhe kane nje perdorim te mire e te gjere ne kuzhine,ndonese ne I kemi kategorizuar dhe futur ne boten e perimeve.
Sot njihen me shume se 4000 lloje kerpudhash.Kerpudhat kane nga nivelet me te larta te proteinave gati sa produktet shtazore.Kane pak yndyre dhe aspak kolesterol ,disa lloje kerpudhash kane nivel te larte te vitamines D. Kerpudhat kane nivel te larte fibrash dhe antioksidantesh.
Duhet kuptuar qe antioksidantet jane kimikate qe kuftojne radikalet e lira ,te cilat demtojne trupin dhe qelizat tona duke i degjeneruar ato deri ne kancer.
Antioksidantet gjenden me shumice ne boten e Fruta-Perimeve. Kerpudhat ndihmojne alkalinet ne trupin tone dhe sic dihet qe ne nje ambient alkalik semundja nuk zhvillohet.
Disa nga antibiotiket qe vrasin baktetet si Streptomicina,Penicilina,Tetraciklina vijne nga ekstrati I kerpudhave.Rekomandohen midis te tjerave , te perdoren nga personat qe jane ne moshen e trete. Tek kerpudhat gjendet SELENI , nje mineral qe nuk ndodhet tek shumica e frutave dhe perimeve.Ky mineral luan nje rol shume te rendesishem ne mbarvajtjen sa me mire te melcise, gjithashtu SELENI zvogelon mundesine e tumoreve.

PERMBAJTJA:
Ne 100 gram Kerpudha ka :11 kalori per te fresketat dhe 200 kalori per te thatat.
Porcini ka: 15gr karboidrate,7gr proteina,7gr fibra.
Kerpudhat e bardha kane: 1gr fibra,3gr proteina,2gr karboidrate2gr sheqer,1gr yndyre.
VITAMINAT: D,D2,D3,D4,C,B6,B1,B2,B12,H,A
LENDET MINERALE: Seleni;Kaliumi;Bakri;Hekuri;Fosfori;Natriumi
PERFITIMET:
• Ulin kolesterolin
• Rregullojne nivelin e sheqerit ne gjak
• Forcojne sistemin imunitar
• Risin kujtesen dhe perqendrimin
• Luftojne kancerin e gjirit dhe prostates
• Stimulojne tretjen
• Forcojne zemren
• Ulin peshen
• Shtojne rruazat e kuqe dhe te bardha te gjakut
• Mbrojne ndaj semundjes se Alzheimer
• Luftojne artritin
• Ndihmojne punen e muskujve.
• Mbrojne ADN
• Rrisin kolesterolin e mire HDL
• Permisojne qarkullimin e gjakut
• Rrisin energjine dhe kujtesen
• Mbrojne qelizat nga shkaterrimi
Disa lloje kerpudhash jane:
–Champignon
–Shitake mbrojne ADN ,rrisin jetegjatesine nga perberesi kimik LENTIAN dhe
perdoren mjaft mire per kancerat dhe kurimin e tyre,sidomos kancerit te stomakut.Gjithashtu keto kerpudha permisojne sheqerin ne gjak dhe zvogelojne simptomat e gjithe semundjeve inflamatore per shkak te permbajthes acidit yndyror LINOLEIK.
–Maitake perdoren per te zvogeluar tumoret,ndihmojne ne minimizimin e efekteve toksike dhe rrezatimit te kimioterapise,permisojne shendetin e pacienteve me AIDS.
–Reishi jane te hidhura ne shije .Luftojne problemet hormonale,jane nje ilac i shkelqyer natyral per ankthin dhe stresin,permisojne kujtesen,lehtesojne gjumin,ulin rrezikun e mpikjes se gjakut,jane kure natyrale kunder artritit dhe lehtesojne dhimbjet e muskujve.
–Porcini kane aromen e dheut dhe kane perdorimin me te madh ne gatim kane kalori te ulta dhe jane ne nivele te larta fibrash dhe proteina ideale per humbje peshe. Vrasin qelizat kancerogjene ne zorren e trashe,luftojne radikalet e lira dhe parandalojne demtimin e qelizave.Ulin nivelin e stresit,parandalojne kapsllekun dhe rrisin nivelin e tretjes,ndikojne ne permisimin e ulceres,mbajne trurin dhe zemren te shendetshme.



