HUDHRA (Allium sativium L)

Nga Altin Joka

Është bimë barishtore 1vjecare dhe ka një origjinë përdorimi 7000 vjecare. Origjinën e ka nga Azia.Në përmbajtjen e saj ka  rreth 65% uje .

Hudhra është një fabrikë vlerash për trupin e njeriut.Është Antioksidues i shkëlqyer dhe antibiotik i fuqishëm natyral kundër baktereve në trupat tanë.Hudhra ka mbi 400 elemente që i shërbejnë trupit tonë.Është një nga perimet që ul më shumë kolesterolin në gjak.Nga studimet ka dalë se është nga perimet  që të shton më së shumti jetën.

Hudhra kur hyn në organizëm  lëshon Oksid Nitrik gjë e cila I qetëson enët e gjakut dhe ul presionin e tij.Që në kohët e lashta kinezët dhe indianët e kanë përdorur kundër ftohjeve,gripit,kollës.Ndërsa në mjekesinë moderne shërben kundër kolesterolit,diabetit,uljen e kolesterolit dhe tensionit.Përdoret shumë në industrinë kozmetike dhe mjekësore.Nuk ka kuzhine që se perdor atë për aromën dhe shijen që ajo ofron në gatimet e ndryshme.
Rekomandohet të konsumohen 3-4 thelpinj hudhra në ditë, por jo më shumë.

PËRMBAJTJA:

Ne 100 gram  Hudhër ka: 130 kalori,33gr karboidrate,2.5gr fiber,proteina 6gr,1gr sheqer

VITAMINAT: C,D,B2,B1,B3,B6,B12

LENDET MINERALE: Squfur;Jod;Kalcium;Selen;Magnez;Sodium;Kalium

hudhra

PËRFITIMET:

• Ul kolesterolin                   
• Rrit jetegjatesine
• Ul tensionin
• Parandalon kancerin e stomakut dhe te zorres
• Lufton parazitet e zorres
• Forcon imunitetin
• Lehteson rruget e frymarrjes
• Lufton stafilokokun
• Lufton arteriosklerozen
• Lufton kancerat e  pankreasit ,e gjirit tek femrat ne cdo faze pasi  permban nivel te  larte squfuri
• Pastron gjakun
• Lufton ftohjet
• Parandalon goditjet ne tru si tromboza
• Lufton mbipeshen
• Pastron melcine
• Mund te kuroje asmen dhe tuberkulozin
• Ndihmon ne ruajtjen e shendetit te kockave
• Lehteson reuatizmen
• Sherben per kurimin e zmadhimit te prostates
• Mjekon mire plaget
• Lufton semundjen e Alzheimer
• Vaji saj perdoret per infeksionet e veshit

Hudhra

Rating: 1 out of 5.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: