BIMA QE ZEVENDESON PARACETAMOLIN ,ILACET E ANKTHIT DHE RRIT PERFORMANCEN

Kanna (Sceletium tortuosum) është një bimë e shenjtë afrikane që u përdor tradicionalisht nga fiset Khoi dhe San si një nga barërat e tyre kryesore mjekësore.

Kjo bimë u importua fillimisht në botë nga holandezët kur vunë re se fiset në kolonitë e tyre në Afrikë po përdornin Kanna çdo ditë për të përmirësuar jetën e njerëzve të shëndetshëm dhe të sëmurë.

Emri: Kanna

Sinonime: Canna, Channa, Mesembryanthemum tortuosum1

Binome botanike: Sceletium tortuosum L.

Origjina: Afrika e Jugut

I dukshëm në gjethet e thata dhe të thara. Lulja mund të jetë e bardhë, rozë e zbehtë ose e verdhë.

Ndryshimi klimatik dhe ndikimi i mjedisit çuan në zhdukjen pothuajse totale të kësaj bime në gjendjen e saj natyrore. Sot Kanna kultivohet kryesisht në një mjedis të kontrolluar.

Në këtë kontekst të thatë, komunitetet që kishin afersi me marrëdhëniet e tyre me bimen Kanna dhe punuan në mënyrë aktive për ta zbatuar atë në stilin e tyre të jetesës kishin më shumë shanse për të pasur nje jete me pa dhimbje me te shendetshme.

Këto bimë janë aleatët tuaj për përmirësimin e humorit dhe rritjen e performancës në shtrat dhe jetë.

Ishte gjithashtu e zakonshme që gjuetarët të përtypnin bimën Kanna para një gjuetie për të shtypur lodhjen dhe për të rritur gjendjen e tyre mendore. Për më tepër, nënat autoktone në zonat ku Kanna u rrit me bollëk përdornin përtypjen e rrënjëve të llojeve të ndryshme të skeletit dhe ushqimin e pështymës për foshnjat e tyre për të promovuar një gjumë më të mirë dhe me nje rezultat te shkelqyer.

Përfitimet e Kanna

Sot, gjethet e thara të thartuara dhe ekstrakti i Sceletium tortuosum shiten në shumicën e dyqaneve bimore dhe njihet si një antidepresant natyral efektiv dhe anti-ankth, i përdorur gjerësisht në të gjithë botën.

Përfitimet e Kanna përfshijnë:

Relaksim;

Kundër depresionit;

Kundër ankthit;

Një ndjenjë e vazhdueshme e mirëqenies;

Permison potencen seksuale

Trajton dhimbjen e dhëmbit,

Dhimbjet e barkut ,

Lehteson etjen dhe urine.

Efektet në gjendjen shpirtërore dhe efekti kundër ankthit janë për shkak të numrit të madh të alkaloideve që përmbahen në të gjitha pjesët e bimës, veçanërisht në gjethe.

Për shkak se Kanna vepron në mënyrë të ngjashme me ilaqet kundër depresionit farmaceutik, nuk duhet te perdoren njekohesisht me keto ilace.

Përdorimi modern i Kanna

Sot Kanna është komercializuar në dy mënyra:

I fermentuar;

I pa fermentuar;

Produkti i fermentuar është shumë më efektiv.

Eshte e mundur të gjesh Sceletium tortuosum si pluhur të thatë të bluar, çaj bimor, prerje duhani, ekstrakt, tableta ose pilula.

Përqendrimi i alkaloideve dhe dozimi ndryshon nga marka në markë.

Gjithmonë lexoni dhe respektoni dozën e sugjeruar të produktit. Sigurohuni që të lexoni kundërindikacionet.

Çaj Kanna

Zakonisht, Kanna konsumohet si një përbërës i përzierjes së çajit bimor.

Për çajin Kanna, si materiali bimor ashtu edhe ekstraktimet mund të futen në ujë të nxehtë me ose pa përzierje të tjera bimore.

Pirja e duhanit dhe avullimi

Ekstrakti ose bima e fermentuar mund të avullohet (temperatura e sugjeruar për avullim: 188 ° C – 370,4ºF)

Avullimi i bimës është i njohur për një ndjesi më të relaksuar dhe njerëzit që përpiqen të avullojnë Kanna raportojnë se është mirë para gjumit për një natë pa stres.

Kanna është bërë një përbërës popullor për përzierjet e duhanit. Nëse jeni të interesuar për një alternativë për duhanin, Kanna mund të ofrojë një efekt të kënaqshëm që raportohet se shkakton mirëqenie afatgjatë.

Thithje

Ndërsa efektet e çajit duhet të shpërndahen për 2 orë, efekti i avullimit dhe veçanërisht nuhatjes duhet të jetë më i lehtë për tu vërejtur sesa çaji, por më i shkurtër (30min.)

Tableta / Pilula

Dy ekstraktet e standardizuara të standardizuara të Sceletium tortuosum janë Trimesemine ™ dhe Zembrin®, të disponueshme si tableta ose pilula dhe përdoren në disa punime kërkimore shkencore për testimin e efektit të alkaloideve të Kanna-s.

Në disa vende, nxjerrja e Mesembrine dhe alkaloideve të tjera nuk lejohet me ligj (si për shembull Italia). Kultivoni bimën është e ligjshme në shumicën e kontinenteve (Evropë, Amerikë dhe Afrikë).

Ritualet Moderne

Shpresoj se jeni të hapur për të ngushtuar marrëdhënien tuaj me natyrën duke bërë aleatë bimorë. Nëse është kështu, Kanna është padyshim një nga barishtet që duhet të keni parasysh për përzierjen e çajit ose pirjes së duhanit.

Në profesionin tim, është e zakonshme të hasim njerëz me performancë të lartë që e shohin Sceletium tortuosum si një burim të fuqishëm për të promovuar mirëqenien dhe qartësinë e mendjes, duke na përgatitur për çdo sfidë që jeta na vë përpara.

Kanna dhe shumë barëra të tjera të njohura janë gjerësisht të disponueshme për të gjithë ne dhe shoqëria jonë është në fazën në të cilën ne duhet të bëjmë si stërgjyshërit tanë dhe të zhvillojmë ritualet tona – ritualet moderne – për përdorim të përgjegjshëm dhe me respekt të barërave qe na rrisin performancen,luftojne dhimbjet dhe japin shendet me te plote!

Nga ALTIN JOKA

VITAMINA D ESHTE HORMON ,NUK ESHTE VITAMINE!

Marrja apo dalja ne Diell për të “thithur pak Vitaminë D” është diçka që ndoshta e dëgjoni rregullisht gjatë muajve të ngrohtë. Sidoqoftë, e vërteta është, kjo “vitaminë” e keqkuptuar shpesh nuk është një vitaminë – është një prohormon. Prohormonet janë substanca që trupi i shndërron në një hormon. Në fakt, ndryshe nga vitaminat e tjera, vetëm rreth 10 për qind e vitaminës D për të cilën trupi ka nevojë vjen nga ushqimi (të tilla si produktet e qumështit , peshku me vaj), dhe pjesën tjetër që trupi bën për vete. Kuptimi i këtij hormoni dhe roli që ai luan në trup do t’ju ndihmojë të merrni vendime të informuara shëndetësore.

Vitamina D është një hormon që prodhojnë veshkat që kontrollon përqendrimin e kalciumit në gjak dhe ndikon në sistemin imunitar. Njihet gjithashtu si kalcitriol, ergokalciferol, kalcidiol dhe kolecalciferol. Prej tyre, kalcidioli është forma në të cilën mjekët zakonisht përqendrohen kur matin nivelet e vitaminës D në gjak.

Trupi e bën vitaminën D në një reaksion kimik që ndodh kur rrezet e diellit godasin lëkurën. Ky reagim prodhon kolecalciferol, dhe mëlçia e shndërron atë në kalcidiol. Veshkat pastaj e shndërrojnë substancën në kalcitriol, i cili është forma aktive e hormonit në trup.

Së pari, lëkura duhet të sintetizojë vitaminën D3, ose kolecalciferolin, pas ekspozimit ndaj rrezatimit UVB. D3 më pas metabolizohet nga mëlçia në 25-hidroksivitaminë D, ose 25 (OH) D, dhe pastaj kalon në veshkë ku shndërrohet në formën biologjikisht aktive 1,25-dihidroksitaminaminë D, ose 1,25 (OH) 2D

Asnjë vitaminë tjetër nuk kalon nëpër procesin e aktivizimit që bën D para se të mund të përdoret nga trupi

Vitamina D ka efektet e saj duke u lidhur me një proteinë (të quajtur receptori i vitaminës D). Ky receptor është i pranishëm në pothuajse çdo qelizë dhe ndikon në shumë procese të ndryshme të trupit.

Çfarë bën vitamina D?

Vitamina D ndihmon trupin të thithë kalcium në mënyrë që nivelet e kalciumit në gjak të jenë në pikën ideale. Kjo ndihmon në mundësimin e mineralizimit të kockave që kërkohet për kocka të forta dhe të shëndetshme. Megjithatë, ky është vetëm një funksion i hormonit.

Mungesa e vitaminës D ka qenë e lidhur me një sërë shqetësimesh shëndetësore, të cilat tregojnë për një gamë të gjerë të funksioneve të vitaminës D, megjithëse është ende duke u zhvilluar kërkime pse hormoni ndikon në sistemet e tjera të trupit. Për shembull, shumë pak vitaminë D e bën një individ më të prirur ndaj infeksioneve dhe sëmundjeve, sëmundjeve kardiovaskulare dhe sëmundjeve mendore – përfshirë çrregullimet e humorit si depresioni. Studimet tregojnë gjithashtu se njerëzit që kanë nivele të ulëta të vitaminës D kanë më shumë gjasa të jenë mbipeshe. Studiuesit kanë zbuluar se vitamina D ndihmon në rregullimin e adrenalinës, noradrenalinës (e quajtur ndryshe edhe norepineferinë) dhe prodhimit të dopaminës në tru; si dhe ndihmon në mbrojtjen nga pakësimi i serotoninës. Për këtë arsye, nivelet e ulëta të vitaminës D rrisin ndjeshëm rrezikun e depresionit të një individi. Një kuptim më i mirë i funksionit të vitaminës D është i nevojshëm për të kuptuar plotësisht se si është e lidhur me kaq shumë shqetësime shëndetësore.

Problemet e shoqëruara me Vitaminën D

Një përqendrim i shtuar në mbrojtjen e lëkurës nga dëmtimi i diellit dhe një ndryshim nga një mënyrë jetese në natyrë në një stil shtëpie në brezat e fundit ka çuar në një problem serioz me mungesën e vitaminës D në shumë pjesë të zhvilluara të botës. Shumë pak vitaminë D do të thotë që kockat nuk do të jenë në gjendje të rriten të forta, duke çuar në probleme si rakitizmi për fëmijët ose osteoporoza për të rriturit. Për shkak të dobësimit të kockave, individët me nivele të ulëta të vitaminës D janë më të prirur të bien. Nivelet e ulëta të vitaminës D mund të shkaktojnë gjithashtu një sistem imunitar të dobët, sëmundje kardiovaskulare, depresion, zhvillim të diabetit dhe sklerozë të shumëfishtë. Gjithashtu është lidhur me lloje të caktuara të kancerit.

Edhe pse njerëzit rrallë luftojnë me nivele të larta të rrezikshme të vitaminës D. Nëse trupi juaj ka shumë vitaminë, kjo gjithashtu mund të shkaktojë rritje të niveleve të kalciumit në gjak, duke shkaktuar hiperkalcemi. Kjo gjendje mund të shkaktojë konfuzion, depresion, dhimbje koke, kapsllëk, të përziera dhe ndjenja të etjes.

Për shkak se vitamina D është një hormon, një endokrinolog është lloji më i mirë i mjekut për të diskutuar nivelet tuaja të vitaminës D. Për të ndërmarrë hapin tjetër, gjeni një endokrinolog pranë jush.

KIMIKATET SEKRETE NE USHQIMIN E SHPEJTE QE PO JU DENOJNE ME VDEKJE!

Ju nuk keni nevojë për një shkencëtar që t’ju tregojë se ushqimi i shpejtë nuk është një zgjedhje e shëndetshme.

Por është e rëndësishme të kuptoni se ushqimi i shpejtë jo vetëm që nuk është i mirë për ju, por është në mënyrë aktive i dëmshëm për përbërjen e trupit tuaj.

Nje nga arsyet është se kimikatet dhe konservantët e përdorur për të mbajtur ushqimin e shpejtë të përshtatshëm, vazhdimisht të disponueshëm dhe të krijojnë varësi janë joorganike dhe shkatërruese për sistemet tuaja të funksionimit .

Atëherë çfarë nuk dimë?

Le të shohim disa nga kimikatet më të zakonshme në ushqimin e shpejtë dhe çfarë bëjnë ato në trupin tuaj.

Propilen glikol

Kjo substancë sintetike përdoret si lubrifikant komercial dhe gjithashtu mund të gjendet në antifriz tek makinat dhe ne deodorant.

Në industrinë e ushqimit të shpejtë, përdoret për të bërë koncentrate erëzash, ngjyrosës ushqimesh dhe aromatizues.

Në trup? Në përqendrime të larta, mund të shkaktojë kriza dhe çështje neurologjike.

Ngjyrosja e karamelit (që përmban të dy dhe 4-metilimidazol)

Nëse jeni duke ngrënë ushqim të shpejtë me ngjyrë karamel,apo te karamelarizuar  ka të ngjarë të jetë lyer me këtë përbërje. Eshtë një shtesë ushqimore e bërë nga një përbërje sintetike e cila rezultoi nga sheqernat me amoniak që reagojnë me sulfitin, duke krijuar 2 dhe 4-metilimidazol.

E thënë thjesht? Këto dy kimikate kanë qenë të lidhura me kancerin e tiroides, mëlçisë dhe mushkërive.

Qendra Amerikane e Shkencës dhe Interesit Publik ka rekomanduar posaçërisht shmangien e saj.

Dioksid silici

Restorantet e ushqimeve të shpejta e përdorin këtë shtesë për të parandaluar grumbullimin e artikujve me bazë mishi, si supat dhe chilis.

Kjo mund të gjendet në çimento, qeramikë dhe qelq.

Dhe është e tmerrshme për zorren dhe melcine dhe veshkat.

Celuloza

Kjo në thelb është tallash.

Për shkak se konsiderohet si një fibër me bazë bimore, e patretshme, ekspertët thonë se nuk dëmton sistemin tuaj të tretjes nëse nuk merret në sasi të mëdha.

Ajo që bën është të mbushë hapësirë ​​në ushqim të rremë dhe të bëjë që të përpunosh ushqimin e shpejtë më shpejt se sa ushqimin normal.Por ne ushqimin e shpejte ajo gjendet ne sasi te larta.

TBHQ

Butylhidrokinon terciar vjen nga nafta. Po miq eshte karburant.

Zakonisht përdoret për të mbajtur ushqimin e shpejtë “të freskët” për më gjatë. Mendoni se kur konsumoni ushqim te shpejte jo po merrni dhe karburant nafte ne trup.

Përdorur në sasi “të tepërta”, ajo bën kërdine në sistemin tuaj, duke shkaktuar deme te paimagjinueshme tumoriale,semundje te renda jo ne nje dite por gradualisht,tringëllimë në veshët destabilizim mendor.

Dimetilpoliziloksani

Kjo është ajo nga e cila është bërë Silly Putty (implantet e gjirit.)

Lidhjet e ushqimeve të shpejta përdorin këtë përbërje silici për të mbajtur vajin në tiganët e tyre të thellë nga shkumëzimi, që do të thotë se nuk kanë pse të ndryshojnë vajin e tyre aq shpesh duke ulur kostot dhe rritur fitimet.

Gjëja interesante në lidhje me këtë kimikat është se FDA lejon që ajo të ruhet nga kimikate që nuk kërkohet të renditen në etiketë, si formaldehidi, i cili mund të shkaktojë alergji, dëmtime të trurit, kancer dhe çrregullime autoimune.

Dihet gjithashtu që është e dëmshme për sytë dhe sistemin tuaj të frymëmarrjes. Për të mos përmendur ajo sjell periudha të puçrrave të rënduara.

Acid natriumi Pirofosfat

Ky kimikat është një kripë fosforike e ngrënshme dhe përdoret si një agjent ne maja por dhe ne produket e mishit.

Mendoni po mos ishte ky kimikat , patatet e skuqura dhe ushqimet nuk do ishin aq te shijshme por dhe te bukura, përndryshe do të formoheshin, thaheshin, nxiheshin ose ngurtësoheshin.

Në trup, mund të shkaktojë probleme me shikimin dhe sëmundje kardiovaskulare.

Kur kjo përbërje shfaqet në laksativë, ajo shkakton dehidrim, çekuilibër elektrolit dhe prishje të kockave dhe dhëmbëve.

A keni kuptuar deri tani ?A po me ndqni?

Dhe me e bukura FDA klasifikon shumë prej këtyre kimikateve dhe sintetikës si GRAS – zakonisht të njohura si të sigurta.

Fola vetem per disa kimikate ne ushqimin e shpejte,por te jeni te sigurte per shtesa te tjera.

Pra, megjithëse mund të duket sikur po kurseni disa qindarka kur hani ushqim te shpejte duket edhe sikur po kenaqeni dhe shijoni.por kostoja qe trupi duhet te perballoje ne keto veprime te pamaturat tuaja dhe femijeve tuaj eshte mjaf e rende,burimi obezitetit,semundjeve te pucrave,problemeve psiqike,frymemarrjes,tumoreve dhe demtimit te organeve .Jeni ju qe vendosni per jeten tuaj,por mos e flakni ne kete menyre

Nje hap perpara ,2 mbrapa per vaksinen ASTRA ZENECA

Ka qenë një hap përpara, dy prapa për vaksinën AstraZeneca COVID-19. Edhe ndërsa kompania kundërshtoi kritikat e pretendimeve të saj të efikasitetit javën e kaluar, një problem më i madh u shfaq për vaksinën . Provat vazhdojnë të grumbullohen se një çrregullim i pazakontë i mpiksjes se gjakut i parë në dhjetëra marrës evropianë është një efekt anësor i vërtetë, megjithëse i rrallë. Një letër paraprake ka detajuar një mekanizëm të propozuar dhe grupe të shumta shkencore kanë thënë që shqetësimi është i ligjshëm dhe duhet të peshohet seriozisht kundër mbrojtjes COVID-19 të vaksinës.

Këtë javë, Kanadaja dhe Gjermania u bashkuan me Islandën, Suedinë, Finlandën dhe Francën për të rekomanduar kundër përdorimit të vaksinës tek të rinjtë, të cilët duket se janë në rrezik më të lartë për problemin e mpiksjes dhe kanë më pak të ngjarë të zhvillojnë COVID-19 të rëndë. Qasja ka kuptim duke pasur parasysh se vaksina të tjera janë në dispozicion, thotë Sandra Ciesek, një virologe në Universitetin Goethe të Frankfurtit. “Ne nuk kemi vetëm një vaksinë. Ne kemi disa.

Vaksina e AstraZeneca përfshin gjenin spike nga SARS-CoV-2 në një virus tjetër, jopatogjen. Muajin e kaluar, shumë vende pezulluan përdorimin e tij pas raporteve fillestare të çështjeve të mpiksjes në marrësit, të cilat kanë çuar në të paktën 15 vdekje në Evropë por numri eshte rritur kete jave,pa diskutuar efekte te tjera te renda anesore. Disa studiues i hodhën poshtë rastet si nivele normale të mpiksjes në gjak. Dhe shumica e vendeve rifilluan vaksinimet pasi Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) tha se përfitimet e vaksinës tejkalojnë çdo rrezik, edhe pse nuk mund të përjashtonte që simptomat e mpiksjes ishin të lidhura me vaksinën.

Në një njoftim për shtyp, AstraZeneca pretendoi se prova kishte treguar se vaksina kishte 79% efikasitet në parandalimin e sëmundjes simptomatike. Por bordi i pavarur që mbikëqyr gjyqin protestoi se të dhënat që kompania nxori ishin “të vjetruara” dhe potencialisht mashtruese. Dy ditë më vonë, AstraZeneca rishikoi efikasitetin deri në 76%, duke lënë vëzhguesit të hutuar nga mosmarrëveshja, por kryesisht të qetësuar.

Nga ana tjetër, efekti anësor i mundshëm nuk duket se po zhduket. Një grup ekspertësh EMA e diskutoi atë në 29 Mars, por agjencia nuk lëshoi ​​asnjë azhurnim të menjëhershëm publik; Paneli i vlerësimit të rrezikut të EMA do të vlerësojë çështjen javën e ardhshme.

Kombinimi tepër i pazakontë i simptomave – mpiksje të përhapura gjaku dhe një numër i ulët i trombociteve, ndonjëherë i shoqëruar me gjakderdhje – është raportuar deri më tani nga të paktën shtatë vende. Shoqëritë mjekësore në të gjithë botën kanë paralajmëruar anëtarët që të jenë në vëzhgim të çrregullimit të mpiksjes në marrësit e vaksinave dhe ta raportojnë atë. Vlerësimet e incidencës variojnë nga një në 25,000 njerëz të dhënë vaksinën AstraZeneca në Norvegji në të paktën një në 87,000 në Gjermani. “Njerëzit po punojnë absolutisht si të çmendur në prapaskenë për të dhënë më shumë qartësi”, thotë Saskia Middeldorp, një interniste vaskulare në Qendrën Mjekësore të Universitetit Radboud në Hollandë.

Deri më tani, shumica e rasteve të mpiksjes janë vërejtur tek gratë nën moshën 65 vjeç. Kjo mund të jetë për shkak se shumë vende evropiane përdorën goditje vetëm në popullata më të reja, me përparësi, siç janë punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe mësuesit, shumica e të cilave janë gra. Ata fillimisht hezituan ta jepnin atë për njerëzit më të vjetër se 65 vjeç, sepse të dhënat e hershme të provave klinike të kompanisë përfshinin pak në atë grup.

Mbretëria e Bashkuar mbetet një enigmë. Pavarësisht administrimit të më shumë se 11 milion dozave të AstraZeneca, ajo deri më tani ka raportuar vetëm disa raste të dyshimta të mpiksjes. Por Britania e Madhe nuk e kufizoi vaksinën në grupe të reja, kështu që mosha mesatare e marrësve atje mund të jetë më e vjetër. AstraZeneca nuk kishte komentuar mbi rastet e mpiksjes ndërsa Shkenca shkoi në shtyp, përveç për të thënë se grupi i rrallë i simptomave nuk u shfaq në provat e vaksinave të kompanisë.

Studiuesit në Gjermani kanë propozuar që disa përbërës të vaksinës shkaktojnë një reagim të rrallë imunitar si ai që shihet herë pas here me heparinën e holluar të gjakut, në të cilën antitrupat shkaktojnë trombocitet për të formuar mpiksje të rrezikshme në të gjithë trupin. Këtë javë ekipi postoi përshkrimet e rasteve të asaj që ata e quajnë trombocitopeni imunitare protrombotike të shkaktuar nga vaksinat (VIPIT) në sheshin e Kërkimit të serverit para shtypjes. Ekipi, i udhëhequr nga Andreas Greinacher në Universitetin e Greifswald, gjithashtu rekomandon një mënyrë për të provuar çrregullimin dhe një trajtim, i cili sipas tyre duhet të ndihmojë në lehtësimin e shqetësimeve për vaksinën.

Shumë studiues të tjerë i thanë Shkencës se tani janë të bindur se vaksina në një farë mënyre shkakton një grup të rrallë simptomash. Nëse është e vërtetë, kjo mund të jetë një goditje serioze për një vaksinë që është thelbësore për shtytjen e Organizatës Botërore të Shëndetësisë për të imunizuar botën. AstraZeneca po punon me partnerë anembanë globit për të bërë dhe shpërndarë miliarda doza në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Diskutimi i këtij efekti të mundshëm anësor ka të ngjarë të shkaktojë hezitim afatshkurtër të vaksinës, thotë Michael Bang Petersen, një shkencëtar politik në Universitetin Aarhus në Danimarkë. Ai thekson, megjithatë, se komunikimi i qartë, transparent rreth rreziqeve të mundshme është thelbësor për ruajtjen e besimit të publikut në të gjitha vaksinat COVID-19.

LIBRI QE VRAU 1000 FOSHNJE !

NGA ALTIN JOKA

Në vitin 1946, pediatri Dr. Benjamin McClane Spock, MD, botoi një libër me këshilla radikale për prindërit që kundërshtonte disa teori dhe praktika qe prindrit ndermernin me femijet e tyre, kjo provokoi dhe lëshoi ​​një epidemi të vdekjes së foshnjave.

Çdo tragjedi ka një histori origjine dhe çdo histori ofron mësime që ne të mësojmë. Historia e librit që vrau 1000 foshnje nuk është ndryshe.

Kjo histori fillon me gjenezën e një gjeniu,pasi mos harrojme Dr Benjamin McClane Spock, MD,ishte nje gjeni dhe i ka dhene shume shkences se mjekesise ne drejtim te pediatrise.

Origjina e librit të përgjakur

Për të njohur librin, duhet ta njihni autorin. Dr. Spock lindi në 1903 në New Haven, Connecticat, në një familje të pasur. Ndoqi Universitetin e Yale, ku ndihmoi ekipin e shkollës për të fituar një medalje të artë në Lojërat Olimpike 1924 në Paris.

Gjatë kohës së tij në Yale, ai gjithashtu u bashkua me vëllazërinë ekskluzive Zeta Psi. Më vonë, ai pranoi një ftesë në shoqërinë famëkeqe sekrete të eruditëve të pasur të njohur si Scroll and Key.

Jeta e tij nuk ishte e zakonshme si e shumekujt.

Ai përfundoi arsimin e tij si i pari në klasën e tij në Kolegjin e Mjekëve dhe Kirurgëve të Universitetit Columbia. Pas diplomimit, ai praktikoi mjekësi nga viti 1933 deri në 1947 ndërsa dha mësim edhe në pediatri në Kolegjin Mjekësor të Universitetit Cornell.

Ai nuk e dinte, në vitin 1946, ai do të shkruante një libër bestseller që do të shkaktonte vdekjet e paqëllimta të mijëra të porsalindurve.

Libri, Kujdesi për Foshnjën dhe Fëmijët, ishte një bestseller i menjëhershëm.

Mund të mos duket e diskutueshme tani, por libri fluturoi idiotesite qe prindrit vepronin ne kujdes te femijeve te tyre. Libri i Spock sfidoi me guxim dekada me këshilla popullore për prindërit dhe ndryshoj nje here e mire sjelljen per nje shendet me te mire te femijeve.

Në kontrast të plotë, Spock mbrojti për të kuptuar, ndjeshmëri dhe trajtuar foshnjat si individë unikë që meritojnë dashuri.

Libri shiti 50 milion kopje në 42 gjuhë. Nuk mund të kishte arritur në një kohë më të përshtatshme – pikërisht në kulmin e bumit të foshnjave pas Luftës së Dytë Botërore.

Pjesa më e madhe e ndikimit të tij përmirësoi jetën e fëmijëve të vegjël. Fatkeqësisht, midis këshillave të tij fshihej një mësim vdekjeprurës ,disa historianë fajësojnë për humbjen marramendëse të mijëra foshnjave të pafajshme.

Këshillat vdekjeprurëse të Dr. Spock për prindërit e rinj.

Libri i Dr. Spock ishte i pari që u tha prindërve të linin foshnjat të flinin në bark sesa në shpinë. Kjo praktikë njihet gjithashtu si “gjumi i prirur”.

Ai e bëri rekomandimin bazuar në përvojën dhe vëzhgimin e tij, jo në prova të forta shkencore.

Siç thekson një artikull në Revistën Amerikane të Shëndetit Publik:

“Siç e dimë në retrospektivë, gjumi i prirur rrit në mënyrë drastike rrezikun e një foshnje për të vdekur nga sindroma e papritur e vdekjes së foshnjës (SIDS). Libri i Dr. Spock nuk ishte i vetmi libër popullor për të mbrojtur gjumin e prirur në atë kohë, por rishikimet e mëtejshme vazhduan të bënin rekomandimin nëntë vjet pasi ishin grumbulluar prova të forta epidemiologjike në lidhje me rritjen e rrezikut të SIDS për foshnjat që vendoseshin në barkun e tyre për gjumë. ” Artikulli vazhdon duke thënë se libri i Dr. Spock ishte edhe libri i parë që promovoi gjumin e prirur dhe më i popullarizuari.

Popullariteti në marketingun e librave është zakonisht një gjë e mirë – përveç kur fama juaj është katalizatori për një nga rritjet më të shmangshme të vdekshmërisë foshnjore në 100 vitet e fundit.

Pasojat e pabesueshme të dhunshme

Një meta-analizë e SIDS në vitin 2005 arriti në përfundimin se këshillat e prirura për gjumë rezultuan në vdekjen e më shumë se 60,000 foshnjave në të gjithë botën. Instituti Kombëtar i Shëndetit raporton se SIDS është ende shkaku kryesor i vdekjes për foshnjat midis një muaji dhe një vjeç.

Siç mund ta keni vërejtur, titulli i këtij artikulli – Libri që vrau 1000 foshnje – me fat të keq llogarit numrin e të vdekurve. Numri i vdekjeve të foshnjave është në të vërtetë shumë më i lartë.

Ndërsa provat e montuara kundër praktikës së rrezikshme të gjumit të prirur, libri i prindërve i Dr. Spock vazhdoi të përhapte të njëjtën këshillë vdekjeprurëse.

Autopsitë e foshnjave çuan në hetimin fillestar të një lidhjeje midis gjumit të prirur dhe vdekjeve të foshnjave.

Në vitin 1970, qeveria e Shteteve të Bashkuara e quajti SIDS “një nga katastrofat e fundit të mëdha të pazgjidhura të fëmijërisë”. Prindërit e pikëlluar u mblodhën për të formuar Fondacionin për Studimin e Vdekjeve të Foshnjave që më vonë do të shndërrohej në një federatë ndërkombëtare.

Protesta kombëtare arriti kulmin pasi një seri studimesh të botuara në revista të vlerësuara nga kolegët nxitën një fushatë shëndetësore kombëtare të quajtur Kthimi në gjumë.

Një studim në Revistën Ndërkombëtare të Epidemiologjisë raportoi:

«Këshillat për të vënë në gjumë foshnjat në front për gati një gjysmë shekulli ishin në kundërshtim me provat e disponueshme nga 1970 që kjo kishte të ngjarë të ishte e dëmshme. Rishikimi sistematik i faktorëve të rrezikut të parandalueshëm për SIDS nga 1970 do të kishte çuar në njohjen e hershme të rreziqeve të gjumit në pjesën e përparme dhe mund të kishte parandaluar mbi 10 000 vdekje foshnjash në MB dhe të paktën 50 000 në Evropë, SHBA dhe Australi. ”

Studiuesit vunë re një rënie të menjëhershme të rasteve të SIDS. Shkalla vjetore e vdekjeve shkoi nga 4,700 në 1993 në 1,300 në 2018.

Çfarë ndodhi me librin

Libri i Dr. Spock është ende në dispozicion në botimin e 10-të.

Në vitin 1955, gati dhjetë vjet pas lëshimit fillestar, një botim i ri u azhurnua për të këshilluar prindërit të vinin foshnjat e tyre në gjumë në shpinë. Që nga shkrimi i këtij artikulli, ju mund të merrni botimin më të fundit të librit në ebook, hardback, ose version audio.

Dr. Spock vazhdoi të shkruajë shumë libra të tjerë, dhe të fitojë konkurset tituj dhe fame deri në të 80-at e tij.

Mendimet përfundimtare

Dr. Spock ndërroi jetë në vitin 1998. Historia e librit të tij, ndikimi i tij në prindër dhe anulimi i këshillave të tij është nje frymezim i ri per prinderit,e cila sot respektohet nga cdo pediater ne bote.

Përgjegjësia: Kjo histori nuk ka për qëllim të përçmojë Dr. Spock, ta fajësojë atë, ose të shpërfillë sasinë e madhe të të mirave që ai realizoi për breza të tërë fëmijësh. Ajo ka për qëllim të nxjerrë në pah një pjesë të trishtuar të historisë dhe te kujdesit te njerezve ne pergjithesi ne respektimin sy mbyllur te cdo keshille mjekesore.KETU DUHET PASUR KUJDES,HISTORIA KETE NA TREGON

Faleminderit per leximin! ALTIN JOKA

Ushtrimet Me Te Mira Per Nje Zemer Te Shendetshme

Nga XHINO LICA

NUTRITION COACH..EXERSIVE THERAPY..PERSONAL TRAINER

Sipas studiuesve, 250,000 vdekje ne SHBA çdo vit kane te bejne me mungesen e aktivitetit fizik dhe te pakten 3.9 milion vdekje po shmangen ne te gjithe boten cdo vit nga njerezit qe jane fizikisht aktive.( sipas nje studimi te Universitetit te Kembrixhit,studim i botuar ne The Lancet Global Health) . 

Ne pergjithesi 8,3 % e vdekjeve i atribuohen nivele te mos ushtrimit te aktivitetit fizik.

 Një nga arsyet me te medha per kete fakt eshte se : nje menyre jetese e ulur (sedentary) kontribuon në ‘Semundjet dhe Shendetin e Zemres’. 

•Ushtrimi mund të NDRYSHOJ shendetin e zemres ne çdo moshe.  

•Disa ushtrime jane veçanerisht te dobishme per te. 

•Planifikoni stervitjen tuaj qe do t’i mbaje zemrat duke pompuar fuqishem per vitet qe vijne.

Rendesia E Shendetit Te Zemres

Shëndeti i zemres duhet te jete nje perparesi per te gjithe , ne çdo moshe te jetes dhe çdo faze te fitnesit.  Zemra eshte pergjegjese per levizjen e gjakut neper trup, duke çuar oksigjen si karburant ne qelizat edhe funksionet e tyre.  Pa zemren qe pompon gjak, ne nuk mund të mbijetojme. 

Si Te Kuptojme Nese Kemi Nje Zemer Te Shendetshme

Nese nuk keni nje semundje te lindur , zemra juaj do te kete me pak probleme , nese e trajtoni ate sic duhet. Ju keni një zemer te shendetshme nese:

•Ju keni nje rrahje zemre na(Paus) midis 60 dhe 100 rrahje ne minute.

•Rrahjet e zemrës tuaj rikuperohen mjaft shpejt pasi keni bere nje levizje te caktuar.

 • Presioni juaj i gjakut eshte nen 120/80.

 •Një test gjaku qe mat nivelet e kolesterolit të shendetshem, Kreatinines, Natriumit dhe Kaliumit.

Sigurisht, menyra me e mire per te kuptuar shendetin tuaj te zemres eshte te konsultoheni me mjekun tuaj, por shumicen e ketyre shenjave mund t’i kontrolloni ne shtepi.

Ne keto pika ju parandaloni nje sulm ne zemer .

Pse Ju Duhet Te Ushtroheni?

Ushtrimet jane nje perberes thelbesor dhe qe shum njerez e shmangin. 

 •Ushtrimet e bejne muskulin e zemres me efikas.

 •Permiresojne qarkullimin e gjakut rreth zemres tuaj, duke zvogeluar rrezikun e nje mpiksje vdekjeprurese.

 •Ushtrimet rrisin kolesterolin HDL dhe ulin kolesterolin LDL.

 •Ju ndihmojne të mbani nje peshe te shendetshme, e cila promovon shendetin e zemres.

 •Ushtrimi eshte gjithashtu i shkelqyer per menaxhimin e stresit, i cili eshte i rendesishem për uljen e presionit te gjakut.

Qendrimi ne nje peshe te shendetshme eshte nje nga gjerat me te mira që çdokush mund të beje për veten dhe zemren e tij. 

Cilat Jane Ushtrimet Me Te Mira Per Nje Zemer Te Shendetshme?

Ushtrimi Aerobik, Kardio eshte Numri 1

Ushtrimi aerobik ben zemren te pompoje shum oksigjen si energji.  E kunderta eshte ushtrimi anaerobe, i cili nuk perdor oksigjen.  Ju po beni ushtrime aerobike, ose kardio, nese rrahjet e zemres suaj jane ngritur, por ne nje mase qe mund ta mbani ate per nje periudhe te gjate kohore dhe akoma te jeni duke folur (ne telefon ose me ndonje mik) pa shumë shqetesime.  

Perfitimet nga ushtrimet Kardio jane ne disa menyra :

 •Permirson presionin e ulet te gjakut dhe rrahjet e zemres në pushim

 •Forcon muskulin e zemres

 •Forcon enet e gjakut

 •Ul nivelin e kolesterolit

• Përmirëson rrjedhen e oksigjenit neper trup

Cfare llogaritet Si Kardio?  

Provoni nje sheitje te shpejte, nje ecje ose vrapim me ritem te moderuar, çiklizem, not, makinen eliptike ne palester, nje klasë vallezimi, nje loje basketbolli, futbolli ose tenisi gje qe e ben ushtrimin interesant, largon mërzine dhe zvogelon rreziqet e lendimeve nga berja e se njejtes ushtrim pa pushim.

 •Perfshini Trajnim Interval Me Intensitet Te Lartë

 Ushtrimet HIIT jane periudha intensive te ushtrimeve, te pasuara nga nje periudhe rekuperimi .  Shperthimet e shkurtra te intensitetit, si nje vrapim 100 metrash, jane anaerobe.  Edhe pse ushtrimet aerobike ndikojne drejtperdrejt  ne shendetin e zemres, ka nje vend edhe per stervitje anaerobe.

 Ushtrimet anaerobe ndertojne forcen e muskujve, qendreses dhe permiresojne shendetin e zemres.  Synoni 1 seancë  ne jave HIIT, duke e rregulluar nivelet dhe kufizimet e aftesise .

 •Mos Harroni Trajnimin E Forces

Trajnimi i forces zvogelon yndyren dhe kolesterolin ne trup,dhe suporton nje peshe te shëndetshme, e cila ndihmon në mbajtjen e zemres me te shendetshme.  Trajnimi i forces duhet te behet 2 here ne jave.

 •Aktiviteti Ditor

 Të qenurit ulur eshte nje kontribues kryesor i semundjeve të zemres. Ndersa permbushja e rekomandimeve minimale te ushtrimeve javore zvogelon rrezikun dhe permireson shendetin.  Levizja rregullisht gjate gjithe dites rrit rrahjet e zemres, punon muskujt dhe djeg kalorite.

 Te jesh me aktiv gjate gjithe dites nuk ka pse te jete e veshtir apo e komplikuar.  Ndryshimet e vogla ne stilin e jeteses tuaj jane te thjeshta:

 •Çohuni nga tryeza juaj çdo ore per te ecur neper shtepi ose zyre per disa minuta

 •Berja e punëve neper shtepi ose mirembajtja e kopshtit ne oborrit tuaj. 

•Marrja e shkalleve ne vend te ashensorit

Keto levizje te vogla aktiviteti shtohen per te permiresuar shendetin e zemres ne baza ditore.  Ato mund te mos duken shume te rendësishme sa seancat 1 oreshe ne palester, por jane thelbesore per disa perfitime shendetesore.

Sa Ushtrime Jane Optimale Per Shendetin E Zemres?

 Qendrat per Kontrollin dhe Parandalimin e Semundjeve (CDC) rekomandojne qe te rriturit te bejne te pakten;

(1) 150 minuta ushtrime aerobike me intensitet te moderuar ne jave

(2) dy dite stervitje per forcen

 Rekomandimet e CDC jane te dobishme, por hulumtimi gjithmone ndryshon peisazhin.  Nje permbledhje e studimeve mbi ushtrimet dhe shendetin e zemres, verehen rezultatet minimale dhe maksimale të ushtrimeve me te mira :

 •Të pakten 15 minuta ushtrim i moderuar ne dite

 •Me shume se 15 minuta ushtrime kane nje ndikim me te madh ne shendetin e zemres.

 •Perfitimet me te larta arrin nga stervitja me ngarkesa rreth 45 deri në 60 minuta në dite.

Shendeti i zemres eshte thelbesor per shendetin e pergjithshem.  Te gjithe njerezit duhet te mendojne per kete. Sot ne bote nga semundjet kardio vaskulare vdesin rreth 18 milion njerez ne vit,nda planifikoni stervitje dhe ushtrime rutin qe ju bejne te levizni me shume, dhe llojet e aktiviteteve qe promovojne zemra te shendetshme,per nje zemer me te forte,per nje shendet me te plotesuar,per nje jete gjatesi me te larte dhe per nje jete me vitale dhe te lumtur.

Mos harroni:SHENDETI ESHTE PASURIA ME E MIRE DHE ME E CMUAR NE KETE JETE!

Jeni ju qe vendosni cfare rruge do merrni drejt asaj..NE jemi per tju ndihmuar..

Nga une XHINO LICA

Nutrition Coach..Exercise Therapy..Personal Trainer

PERSHENDETJE..

A JANE TE SIGURTA MIKROVALET??

ALTIN JOKA

Si funksionojnë mikrovalët? A janë të sigurt mikrovalët? Këshilla për sigurinë

Shumica prej nesh ka furra me mikrovalë në shtëpitë tona dhe i përdorim ato nga disa herë në dite deri ne disa here ne javë. Ato janë të përshtatshëm dhe na lejojnë të ngrohim ushqimin brenda pak minutash. Por shumë njerëz pyesin veten: A janë të sigurt mikrovalët?

Ashtu si fryerja e ajrit e njohur kohët e fundit, furra me mikrovalë vlerësohet nga shumë për shkak të lehtësisë së përdorimit dhe shpejtesise. Megjithatë, që njerëzit janë skeptikë në lidhje me sigurinë e tij, duke marrë parasysh që furra përdor rrezatim elektromagnetik për të ngrohur ushqimet kjo eshte normale.

Atëherë, a duhet t’i shmangni ato plotësisht? Lexoni për të gjetur se çfarë tregojnë studimet në lidhje me mikrovalët.

Si funksionojnë mikrovalët?

Mikrovalët janë valë radio me frekuencë të lartë që janë pjesë e spektrit elektromagnetik. Valët thithen nga materialet që përmbajnë ujë, si ushqimi juaj, dhe energjia shndërrohet në nxehtësi.

Ju nuk mund ta shihni, por kur ushqini eshte në mikrovalë, valët bëjnë që molekulat të dridhen dhe kjo energji krijon nxehtësi.

Përtej përdorimit në shtëpi për gatimin dhe ngrohjen e ushqimeve, mikrovalët përdoren gjithashtu për transmetimin TV, telekomunikacionin (përfshirë telefonat celularë) dhe si radar për mjetet e lundrimit. Edhe pse një mikrovalë përdor rrezatim elektromagnetik, është një rrezatim jo-jonizues, ndryshe nga rrezet X.

A janë të sigurt mikrovalët?

Një shqetësim i zakonshëm është nëse ka apo jo efekte të dëmshme të mikrovalëve. A mund rrezatimi elektromagnetik i prodhuar nga një furrë me mikrovalë të shkaktojë dëme në trupin ose ushqimin tuaj?

A ka rreziqe shëndetësore në mikrovalë?

Organizata Botërore e Shëndetësisë përshkruan mikrovalët si “të sigurta dhe të përshtatshme për ngrohjen dhe gatimin e një larmie ushqimesh” kur përdoren sipas udhëzimeve të prodhuesve.

Mikrovalët vlerësohen të sigurta sepse valët e radios gjenden brenda furrës. Që një mikrovalë të funksionojë, dera duhet të mbyllet, gjë që kufizon ndjeshëm ekspozimin e valës. Sidoqoftë, një mikrovalë e dëmtuar, keqfunksionuese ose e ndotur mund të lejojë që valët të rrjedhin.Po ashtu furrat me mikrovale te prodhuar jashte standartit jane vertet te rrezikshme per shendetin,ndaj zgjedhja e nje firme te sigurte eshte me e mira si opsion.

Çfarë ndodh kur jeni i ekspozuar ndaj energjisë me mikrovalë? Mendoni se çfarë ndodh me një tas me ushqim. Në mënyrë të ngjashme, energjia e mikrovalës mund të absorbohet nga trupi dhe të prodhojë nxehtësi në indet e ekspozuara, sipas OBSH. Kjo mund të çojë në dëmtim të nxehtësisë, veçanërisht nëse energjia e mikrovalës absorbohet nga zona që janë më të prekshme ndaj temperaturave më të larta, siç janë sytë.

Një studim i botuar në Research Medical Medical tregon se “rrezatimi elektromagnetik mund të absorbohet nga organizmat, në të cilin shkakton një sërë ndryshimesh fiziologjike dhe funksionale”.

Studimet tregojnë se rrezatimi me mikrovalë mund të shkaktojë reagime anësore në sistemin nervor qendror, të tilla si dëmtime të të mësuarit, kujtesë të dobët dhe çrregullime të gjumit. Sidoqoftë, këto efekte anësore të mikrovalëve ndodhin pasi të jenë ekspozuar ndaj një frekuence shumë më të lartë se sa ajo që ndodh në një furrë me mikrovalë në shtëpi.

Për shembull, ekspozimi industrial në mikrovalë në një stacion transmetues televiziv shkaktoi simptoma si dhimbje koke, lodhje dhe pagjumësi. Por këta njerëz ishin të ekspozuar ndaj frekuencave shumë më të larta se sa do të përjetonit duke qëndruar pranë një furrë me mikrovalë të mbyllur.

Një studim i botuar në Revistën e Mbrojtjes Radiologjike zbuloi se megjithëse disa furra me mikrovalë të anketuar kanë rrjedhur rrezatim elektromagnetik, ekspozimi i përdoruesit është shumë më i vogël se kufiri i përgjithshëm i ekspozimit publik që përcaktohet nga standardet ndërkombëtare, dhe kështu që ato nuk duhet të kenë një efekt të dëmshëm në shëndetin e një personi .Kryesorja eshte koha e perdorimit.

Bazuar në provat, duket se që dëmtimi termik të ndodhë nga përdorimi i një furre me mikrovalë, duhet të ekspozoheni në nivele shumë të larta të energjisë për një periudhë të gjatë kohore. Në përgjithësi, këto nivele nuk maten rreth furrave mikrovalë standarde.

A janë mikrovalët të sigurta për ushqim?

Sa herë që gatuani ushqim në temperatura të larta, ju po humbni disa nga lëndët ushqyese. Mikrovalët, megjithatë, në përgjithësi ngrohin ushqimet shpejt dhe në temperatura më të ulëta, kështu që ideja, në teori, është se ato mund të mbajnë lëndë ushqyese në krahasim me ushqimet e zierjes, tiganisjes ose pjekjes.

Por ka prova të përziera mbi këtë teori. Këtu është një ndarje e asaj që studiuesit kanë gjetur gjatë viteve:

Një studim i vitit 2003 i botuar në Journal of the Science of Food and Agriculture vlerësoi përmbajtjen e përbërjes fenolike në brokoli pasi u ngroh me valë me presion të lartë, valë me presion të ulët, avullim dhe mikrovalë. Disavantazhe të qarta u gjetën kur brokoli ishte në mikrovalë, pasi 97 përqind e flavonoideve ishin humbur. Nga ana tjetër, brokoli në avull kishte efekte minimale në përbërjet e saj fenolike.

Një studim i vitit 2002 i kryer në Poloni tregon se si ngrohja konvencionale, ashtu edhe ngrohja me mikrovalë nuk ulën përmbajtjen e acideve yndyrore omega-3 në filetat e harengës.

Një studim i vitit 2013 i botuar në PLOS One sugjeron që kur ngrohni qumështin dhe lëngJet, përdorimi i një mikrovale ishte ekuivalent me metodat konvencionale të ngrohjes në shumicën e aspekteve. Sidoqoftë, studiuesit zbuluan se ngjyra e qumështit në mikrovalë ndryshonte nga kontrolli dhe mostrat konvencionale. Kjo vë në dyshim nëse mikrovalimi mund të ndryshojë ose jo vetitë e një ushqimi në mënyra të tjera.

Një studim i vitit 2015 i botuar në Journal of Food Science thekson se ndryshe nga rrezet X, mikrovalët nuk janë në gjendje të krijojnë radikale të lira ose të prishin lidhjet molekulare në materialet biologjike. Studiuesit tregojnë se efektet e vetme në ushqime janë rezultatet e energjisë termike që shndërrohet nga energjia e mikrovalëve. Kështu që nxehtësia e krijuar nga energjia mund të ndryshojë përbërësit e ushqimit, por nuk është, sipas këtij studimi, vetë mikrovalët.

Eshtë e qartë, ka disa rezultate të përziera nga studimet që vlerësojnë efektet e furrave me mikrovalë në ushqime, por duket se për pjesën më të madhe, ushqimet nuk po humbin lëndët ushqyese nga mikrovalët. Kjo ka të ngjarë sepse furrat me mikrovalë ngrohin shpejt ushqimet dhe ushqimet nuk janë të ekspozuara ndaj temperaturave shumë të larta, ndryshe nga ushqimet e zierjes ose të skuqjes.

Këshilla për sigurinë

Megjithëse përdorimi i një furrë me mikrovalë zakonisht konsiderohet i sigurt, për shëndetin tuaj dhe ushqimin tuaj, ka disa këshilla sigurie që mund të zvogëlojnë ekspozimin tuaj ndaj rrezatimit mikrovalë dhe ndryshimet në përbërjet e ushqimit.

1. Sigurohuni që mikrovala juaj të jetë në gjendje të mirë, plotësisht funksionuese

Furrat moderne me mikrovalë kanë disa elementë që synojnë të ruajnë rrezatimin elektromagnetik. Kjo përfshin vulat e derës, një pajisje të bllokimit të sigurisë, mburoja metalike dhe ekranet metalike.

Çështja është që të mbani valët brenda furrës, por duhet të siguroheni që këta elementë sigurie po funksionojnë siç duhet. Nëse dera e mikrovalës nuk mbyllet dhe bllokohet si duhet, për shembull, mos e përdorni.

2. Qëndroni të paktën një këmbë larg mikrovalës

Hulumtimet tregojnë se ka një prishje të shpejtë të dendësisë së energjisë së rrezatuar me distancën. Meqenëse rrezatimi zvogëlohet me distancën, është më mirë të mos qëndroni pranë mikrovalës ose të vendosni fytyrën lart në dritare.

3. Mos bëni enë plastike me mikrovalë

Eshte më mirë të shmangni plastikën me mikrovalë, sepse përbërësit në këto kontejnerë mund të rrjedhin në ushqimin tuaj kur nxehen. Dy fajtorët kryesorë të plastikës janë ftalatet dhe bisfenoli A (BPA), të cilët janë të njohur përçarës endokrinë duke shkaktuar deri ne kancer.

Që një enë plastike të konsiderohet “e sigurt për mikrovalët”, nuk duhet të përmbajë këto kimikate. Për të qenë të sigurt, ngrohni ushqimet në enë qelqi ose qeramike “të sigurta në mikrovalë” në vend të plastikës.

4. Bëni kujdes kur ngrohni lëngjet

Kur jeni duke ngrohur lëngjet në një mikrovalë, bëni shumë kujdes me trajtimin e tasit ose filxhanit për të mos u djegur. Meqenëse flluskat në përgjithësi nuk shpëtojnë nga lëngjet e nxehta në mikrovalë, ato mund të zihen papritmas kur lëvizen ose madje shpërthejnë nga filxhani papritur, kështu që jini të kujdesshëm.

5.Eshte e rendesishme dhe paresore marka e mikrovales qe keni blere apo do blini,nje pjese e markave ne treg jane te imituara,nuk kane siguri dhe standarte,gje qe ju sjell juve probleme te kontaminimit.

Me gjithate studimet kane nje percarje mendimi dhe konkluzioni per perdorimin e tyre,ndaj kujdesi nuk eshte kurre i tepert kur ta perdorni mikrovalen tuaj.Ne sherbim te shendetit,ne sigurine tuaj JU PERSHENDES

ALTIN JOKA

A ESHTE E RREZIKSHME GELLTITJA E PASTES SE DHEMBEVE PER FEMIJET??

NGA FLORINDA ISMAILAJA

Higjena e gojes eshte mjafte e rendesishme per te gjithe edhe per foshnjat dhe femijet e vegjel.

Cdo prind deshiron me te miren per femijen e tij dhe ne shendetin oral.

Rekomandimet e Akademisë Amerikane të Stomatologjisë Pediatrike dhe Shoqatës Amerikane të Stomatologjisë (ADA), inkurajojnë larjen me një furçë dhëmbësh të butë dhe pastë dhëmbësh femijen poshte 3 vec e siper- posa të dalin dhëmbët.Meqenese femijet nuk peshtyjne dot pasten dhe shpelajne gojen plotesisht,nje shumice e tyre pasten e dhembeve e kaperdijne.

Një fëmijë e gelltit pasten e dhembeve se nuk i rezistojne dot aromave dhe shijes se pastave..
Shumica e pastës është me fomulë fluorur bashkë me sapun dhe lëndë abrazive. Fluoruri
ndihmon në parandalimin e rënies së dhëmbëve duke mbajtur të fortë shtresën e smaltit të
dhëmbit dhe duke parandaluar formimin e pllakave bakteriale.
Kur fluoruri është në stomak, mund të shkaktojë irritim, deri dhe të përziera, të vjella dhe diarre.
Kjo është ndër arsyet përse fëmijët që gëlltitin pastë dhëmbësh, mund të zhvillojnë sismptoma të
vogla gastrointestinale.
Është e pazakontë për fëmijët që të përjetojnë pasoja të shpejta nga ngrënia e pastës. Në raste të
rralla, nëse është gëlltitur një sasi e madhe e pastës e fluorizuar, mund të ketë probleme serioze.Ndaj konsulta me mjekun eshte e rendesishme.Gjithashtu konsulta me dentistin tuaj duhet te jete e vazhdueshme.
Fluoruri mund të zvogëlojë sasinë e kalciumit dhe magnezit në oganizëm. Pasta e dhëmbëve e
fomuluar pë të ndihmuar me ndjeshmërinë, ka një përbërës të dytë – një nitrat – që mund të
shkaktojë gjithashtu probleme serioze nëse sasi të mëdha janë gëlltitur. Një zgjidhje e dytë është
ushqyerja e fëmijës me vakt ose pije që pëmban kalcium (si qumësht ose kos), kjo do të
parandalojë stomakun nga simptomat sepse kalciumi lidhet me fluorurin.
Në pëgjithësi pasta e dhembeve per femije janë aromatizuar me fruta ose
me përmbajtje çamçakëzi. Aromatizimi dhe paketimi me personazhet e animuara mund të bëjnë
pastat e dhëmbëve të parezistueshëm për fëmijët. Pasta të tilla janë ëmbëlsuar me sorbitol, që
mund të ketë një efekt të butë laksativ.

Kujdes duhet te kene prinderit ne blerjen e pastave per femijet ku duhet te shikojne kush e ka certifikuar ate paste,pasi nje pjese e madhe e pastave per femije nuk jane te certifikuara dhe kane kimikate te rrezikshme per jeten dhe shendetin e femijeve tuaj.

Kujdes gjithashtu ne zgjedhjen e furces qe duhet te jete e vogel ,e bute dhe plot ngjyra terheqese.

KUJDESI PER SHENDETIN ORAL ESHTE NJEKOHESISHT KUJDES NDAJ SHENDETIT NE TERESI TE FEMIJES SUAJ

FLORINDA ISMAILAJA

A MUND TE USHQEHENI SA PER DY VETE, NDERKOHE QE JENI SHTATZENE?

Nga FLORINDA ISMAILAJA

Shumica e grave kur arrijne ne fazen e shtatezanise jane ne disa dilema.Nje nga ket eshte ushqyerja se si duhet te veprojne gjate muajve qe jane shtazena.

Shumica e tyre nuk e kane te qarte menyren se si duhet te veprpojne kur jane shtazena,a duhet te ushqehen sa per dy vete meqe kane nje qenie tjeter ne trupin e tyre?
Jo. Ju mundeni ndonjëherë të ushqeheni dyfish, por kjo nuk është e rekomanduar ndac nga mjeket dhe po ashtu as nga nutricionistet.
Organizmi juaj bëhet gjithnjë më efikas gjatë shtatzënisë dhe është i aftë të përthithë më shumë
lëndë ushqyese nga produktet e konsumit ditor. Kështu, ushqyerja e dyfishtë nuk i rrit mundësitë e një
mirëqenieje të fetusit dhe as sherben qe ju te keninje femije te shendetshem. Pëkundrazi, ka më shumë të ngjarë që të shtoni në peshë, dhe mund të
përfshiheni në ndërlikimet e shtatzënisë,madje te demtoni dhe paramentrat e shendetit.P folur pas lindjes si periudhe kur pesha qe keni marre eshte e veshtire te rikthehet si me pare.
Ndërsa guidat e udhëzimeve variojnë, Instituti i Mjekësisë shpjegon se nëse jeni në peshë
optimale, ju nuk keni nevojë për kalori shtesë në tremujorin e parë; 340 kalori shtesë në ditë në
tremujorin e dytë, dhe rreth 450 kalori shtesë në ditë në tremujorin e tetë. Nëse jeni mbipeshë ose
nënpeshë, ju do të keni nevojë më shumë ose më pak se këto vlera, në varësi të peshës.
Nevojitet vetëm një gotë me qumësht me pak yndyrë dhe 100 g fara luledielli ose një sanduiç me
peshk ton pë të shtuar kaloritë e nevojshme për tremujorin e fundit.

Si mund të përfitoni tërë lëndët ushqyese që keni nevojë pa marrë shumë kalori?

Ja ku janë disa këshilla për ushqyerjen gjatë shtatzënisë:
Për të marrë nevojat tuaja ditore në proteina, kalori, karbohidrate, yndyrna të shëndetshme dhe
vitamina kyçe dhe minerale gjatë shtatzënisë, konsumoni një llojshmëri ushqimesh. Edhe brenda
një kategorie ushqimesh, si perimet, shikoni për ngjyra të ndryshme, tipe dhe theksura.
Pëpiquni të minimizoni ushqimet “shtesë” që kanë kalori por pak lëndë ushqyese – pijet me
karbohidrate, ushqimet e skuqura, ushqimet me shumë yndyrë dhe kabohidrate. Në vend të tyre,
pëzgjidhni vakte të ndërmjetme që kanë shumë lëndë ushqyese për kalori. Shtimi i
vakteve të ndërmjetme – si kos, arra, një vezë të zier,shumë fruta ose perime të freskëta – në
dietën ditore, është një mënyrë e mirë që fetusi të marrë kalori të shëndetshme për të cilat ka
nevojë.
Përzgjidhni ushqime që janë sa më pranë gjendjes natyrore. Konsumoni bukë integrale ose oriz
kafe në vend të bukës së bardhë dhe orizit të bardhë; gjithashtu fruta të freskëta ose fruta të
ngrira të paëmbëlsuara kundrejt frutave të konservuara.
Konsumoni yndyrna te keqija, vajra dhe të embelsitra sa më rrallë. Kujdesuni që të jenë yndyrna të
shëndetshme. Hiqni dorë nga produktet industriale si crackers,proshuta,biskoteri dhe ushqime shume te permunuara.

Mos harroni cilesia e atyre qe zgjidhni per nga vlerat qe mbartin eshte me e rendesishme se sasia.

Ju uroj nje shtazani sa me te shendetshme,lindje te lehte dhe jte te gezuar!

Nga FLORINDA ISMAILAJA

QELIZAT KANCEROGJENE PERDORIN “lETARGJI” PER TE SHMANGUR KIMIO TERAPINE

Qelizat kancerogjene mund të përdorin “letargji” për të shmangur kimioterapinë

Hulumtimi i plotë u botua në Journal of Cell

Kjo u jep atyre aftësinë të bëhen këmbëngulës tolerantë ndaj ilaçeve (DTP) – duke shmangur trajtime të ashpra të ilaçeve si kimioterapia

Kush do ta kishte menduar që qelizat kancerogjene mund të përsërisnin sjelljen e kafshëve, si letargjia në arinj? Ejani ta mendoni, ky zbulim mund të shpjegojë përsëritjen e kësaj sëmundjeje vdekjeprurëse tek të mbijetuarit për herë të parë. Dhe pasi e kam provuar këtë dorën e parë në më shumë se një rast, mund t’ju them se kjo është arsyeja pse njerëzit që shërohen nga kanceri përmes përdorimit të terapive tradicionale të ilaçeve konsiderohen ‘bombë me sahat’ – dhe ndoshta për të njëjtën arsye mjekët janë të rezervuar të përdorin fjala “e kuruar”.

Edhe pse është njohuri e zakonshme tani që të bakteret,viruset kanë zhvilluar rezistencë ndaj ilaçeve gjatë viteve, e njëjta gjë nuk konsiderohej për një sëmundje vrasëse si kanceri. Një studim i ri nga Rrjeti Shëndetësor i Universitetit Kanadez (UHN, pesë institucione kërkimore për kancerin) po bën një rast bindës, duke thënë se të gjitha qelizat kancerogjene mund të kenë aftësinë për të hyrë në gjendjet e qetësisë si një mekanizëm mbijetese për të shmangur shkatërrimin nga kimioterapia invazive.

Ky hulumtim mund të shkojë shumë larg për të gjetur në mënyrë efektive një zgjidhje afatgjatë për të mbijetuarit e kancerit. Edhe pse është inkurajuese të shohësh trajtime të tjera si një vaksinë që hetohet për trajtimin e kancerit, është po aq e rëndësishme të ndalosh që kjo sëmundje të kthehet për të ndjekur të mbijetuarit. Procesi që po hetohet në këtë hulumtim tregon për një proces të përdorur nga dimërimi i kafshëve.

“Asnjëherë nuk e dinim që qelizat kancerogjene ishin si arinjtë që flenë. Ky studim gjithashtu na tregon se si t’i drejtojmë këta arinj që flenë në mënyrë që ata të mos qëndrojnë në letargji dhe të zgjohen për t’u kthyer më vonë, papritur “.

DR Aaron Schimmerm, Studiues Kryesor

Për ata prej jush, të cilët nuk janë të njohur me kimioterapinë, është trajtimi më i zakonshëm dhe i ashpër i ilaçeve për pacientët me kancer – me efekte anësore të mëdha. Përkundër gjithë kësaj teknologjie të re dhe kërkimit që po kryhet, ne jemi akoma të mbërthyer me këtë teknikë invazive, e cila nga rruga, ka për qëllim vetëm për pacientë të shëndetshëm. Për shkak se pacientët e dobët nuk mund të marrin barrën e saj.

Studiuesit tani shpresojnë që me këtë njohuri të re, ato jo vetëm që mund të synojnë qelizat kancerogjene para se të fitojnë mutacionet gjenetike që nxisin rezistencën ndaj ilaçeve, por gjithashtu na pajisin me mënyrën e shënjestrimit të qelizave kanceroze të fjetura. Kjo mund të jetë pjesa e munguar e enigmës për onkologët, të cilët janë përpjekur për vite me radhë të deshifrojnë mekanizmin prapa përsëritjes së kancerit.

Për qëllimin e studimit, studiuesit analizuan efektin në qelizat e kancerit kolorektal të njeriut . Në provat e kryera, ekipi zbuloi se kimioterapia dukej se i indukton qelizat në një gjendje të ngadaltë-ndarëse – diçka që i ngjan embrioneve të miut kur kalojnë në një gjendje të ngjashme me letargjinë të quajtur diapauzë embrionale. Në parim ndërpret zhvillimin e embrionit në kushte të pafavorshme mjedisore, derisa të bëhen përsëri të favorshme për mbijetesë.

Një mori kafshësh kanë aftësinë t’i nënshtrohen diapauzës embrionale përmes një procesi kryesor qelizor të quajtur autofagia. Dhe ky studim sugjeron që qelizat kancerogjene përdorin të njëjtin mekanizëm për të shmangur trajtimin e ashpër të kimioterapisë. Lajmi i mirë, megjithatë, është se nëse autofagia frenohej, ajo do të mundësonte kimioterapinë për të vrarë qelizat kancerogjene para se ato të hyjnë në gjendje qetësie.

Ekipi i quajti këto qeliza kanceroze në gjumë “këmbëngulës tolerantë ndaj ilaçeve” (DTP) dhe modeli i hulumtuar sugjeron që të gjitha qelizat kancerogjene kanë aftësinë të bëhen DTP. Studiuesit besojnë se ky zbulim hap rrugën për trajtime efektive për kancerin, i cili gjithashtu ndihmon për të shmangur çdo përsëritje.

Hulumtimi i plotë u botua në Journal of Cell.

%d bloggers like this: