Suplemente që rikthejnë plakjen

Nga Altin Joka

Pse anti-plakja ose kthimi i plakjes është një temë kaq e diskutuar shumë në 2021 dhe më tej? Si fillim, popullsia jonë pritet të dyfishohet në 30 vitet e ardhshme

Një punim i kohëve të fundit në revistën e Nature shikoi një studim që u botua në Aging Cell. Studimi mori 9 burra të shëndetshëm midis moshës 50-60 vjeç dhe u dha atyre një koktej me hormon të rritjes njerëzore, metforminë, vitaminë D3 dhe zink për 1 vit. Pas atij viti, studiuesit analizuan epigjenomën e tyre dhe zbuluan se të nëntë burrat ulën moshën e tyre biologjike me 2.5 vjet.

Abonohu per te lexuar me tej!

Cfarë përmban abonimi mujor?

Artikuj shkencorë

-Receta gatimi

-Studimet më të fundit

suplemente kunder plakjes

Rating: 1 out of 5.

A është e dëmshme t’i zbardhni dhëmbët? (Kujdes nga Vrasësi i Fshehur i Kolagjenit)

A është e keqe të zbardhni dhëmbët tuaj? Pra, si mund t’i bëjmë dhëmbët më të
bardhë? Metodat natyrore. Si të riktheni nivelet e kolagjenit
Siç rezulton, kërkimi i atyre shiritave zbardhues pa recetë mund të dëmtojë
dhëmbët tuaj në mënyra të papritura.
Hulumtimet në zhvillim të lëshuara në 2019 sugjerojnë se rreziqet për zbardhjen e
dhëmbëve tani përfshijnë dëmtimin e shtresës së dhëmbit të njohur si dentina,
një zonë e pasur me proteina që lidh rrënjët me mishrat e dhëmbëve.
Ndërsa shumica e përqendrimit në dëmtimin e dhëmbëve nga produktet e
zbardhjes së dhëmbëve përfshin pjesën më të jashtme të dhëmbit – smaltin – vala
e fundit e hulumtimit shikoi se si shiritat zbardhues ndikojnë në atë hapësirë të
pasur me proteina nën smalt. Kjo shtresë dentine përbëhet kryesisht nga
kolagjeni.


Studiuesit e Universitetit Stockton në New Jersey hetuan ndikimin e peroksidit të
hidrogjenit – përbërësi aktiv në shiritat zbardhues pa recetë – në zonën e
dhëmbëve të pasur me kolagjen. Siç rezulton, peroksidi i hidrogjenit duket se
thyen kolagjenin e dhëmbëve në fragmente më të vogla, duke zhdukur nivelet e
kolagjenit.
Hulumtimet e mëparshme tregojnë aftësinë e peroksidit të hidrogjenit për të
depërtuar në shtresat e smaltit dhe dentinës të dhëmbëve, duke zvogëluar nivelet
e kolagjenit. Por kjo seri e fundit e studimeve shpjegon se si ndodh.
Dhe vetëm FYI: Një tjetër studim i vitit 2019 zbuloi se peroksidi i karbamidit, një
tjetër përbërës popullor zbardhues, depërton dhe zvogëlon dentinën në dhëmbë,
duke promovuar “ndryshim të dëmshëm në kolagjenin dentinal”.
Atëherë Si mund t’i bëjmë dhëmbët më të bardhë?


Si shumë gjëra, parandalimi është opsioni më i mirë. “Çdo gjë që bëni jashtë asaj
që është e natyrshme për paraardhësit tanë ka pasojë. Për shembull, ‘zbardhja’
nuk është një funksion që u është dashur paraardhësve tanë
Dhe ndërsa trupi i njeriut ka aftësinë për të rivendosur kolagjenin, mund të duhen
disa javë ose muaj për të ndërtuar nivelet e kolagjenit përsëri në dentin. Përtej
kësaj, ne nuk jemi thjesht të sigurt se si prishja e niveleve të kolagjenit të
dhëmbëve me shirita zbardhues të peroksidit të hidrogjenit do të ndikojë në
integritetin afatgjatë të dhëmbëve.
Akoma, ekzistojnë mënyra me rrezik më të ulët për të zbardhur dhëmbët
natyrshëm, megjithëse rezultatet mund të mos jenë aq të shpejta apo dramatike
sa zbardhuesit me bazë peroksid hidrogjeni.
Shumë njerëz fajësojnë kafenë si fajtorin më të madh, por tharja e gojës shkakton
më shumë zverdhje të dhëmbëve se çdo shkak tjetër
“Dhëmbët dehidrohen ashtu si pjesa tjetër e trupit, kështu që hidratimi dhe
frymëmarrja me hundë janë praktikat më të dobishme për t’u zbatuar,”.
Tani, nëse vendosni të shkoni në rrugën e peroksidit të hidrogjenit edhe duke
ditur rreziqet vrasëse të kolagjenit, rekomandohet që të punoni me një dentist
për të marrë kujdes per zbardhim te personalizuar. Kjo të paktën do të zvogëlojë
sasinë e xhelit të dëmshëm që ndikon në mishrat e dhëmbëve.
Metodat Natyrore:
-Pini shumë ujë për të qëndruar i hidratuar mirë. Dhëmbët janë dinamikë, kështu
që ata gjithmonë ndryshojnë. Qëndrimi i mirë i hidratuar do të shkaktojë
përmirësim në një kohë të shkurtër.
-Shmangni ilaçet që shkaktojnë tharje të gojës kur mundeni.
-Përdorni një pastë dhëmbësh me qymyr të aktivizuar, i cili mund të ndihmojë
duke u lidhur me njollat në dhëmbë.
-Ushqimi gjithashtu luan një rol. Shmangni sheqerin, ushqimet acidike dhe shumë
të pigmentuara. Mësoni si të lani dhëmbët siç duhet.


Si të riktheni nivelet e kolagjenit:
Kolagjeni i tipit 1 është lloji kryesor i kolagjenit që gjendet në dentinën e dhëmbit,
duke zënë 90 përqind të kolagjenit të gjetur atje.
Ngrënia e ushqimeve me vitaminë C është një mënyrë e shkëlqyeshme për të
mbështetur aftësinë e trupit për të prodhuar më shumë kolagjen natyrisht.
Plotësimi me një kolagjen të hidrolizuar me burime detare dhe gjedhe mund të
ndihmojë në mbështetjen e niveleve të kolagjenit në trup.
“Mund të jetë një shtesë e shkëlqyer për parandalimin, për sa kohë që
përqendroheni në thithjen efikase”, thotë Dr. Burhenne. “Kolagjeni mund të jetë i
dobishëm për indin lidhor, ligamentet periodontale, shëndetin e mishit të
dhëmbëve dhe rimineralizimin.”
Nëse jeni duke marrë një suplement të kolagjenit të hidrolizuar, sigurohuni që ta
provoni dhe ta bashkoni me një burim aminoacidesh dhe vitamine C për tu
siguruar që lëndët ushqyese aktivizuese nxisin thithjen dhe dobinë më të mirë në
trup.


Pra përfundimisht:
Hulumtimet në zhvillim sugjerojnë se shiritat zbardhues të dhëmbëve në shtëpi
me peroksid hidrogjeni mund të zbrazin dhëmbin nga kolagjeni i tij.
Mënyra më e mirë për të shmangur njollosjen e dhëmbëve është të
përqendroheni në hidratimin, një dietë të shëndetshme dhe shpëlarjen e gojës
mirë me ujë pasi të merrni ushqime dhe pije acidike dhe më shumë.
Tërheqja e vajit dhe qymyri i aktivizuar gjithashtu mund të ndihmojnë në uljen e
moderuar të njollave të dhëmbëve.
Për të ndihmuar në rivendosjen e kolagjenit, hani ushqime të pasura me vitaminë
C për të ndihmuar trupin të prodhojë më shumë kolagjen dhe merrni parasysh
plotësimin me një pluhur kolagjeni që përmban kolagjenin e tipit 1.

%d bloggers like this: